REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Neuporaben za Palestince, a dobra krinka za »humanitarno kritje« ZDA: Pomol za pomoč Gazi bi lahko kmalu razstavili

Neuporaben za Palestince, a dobra krinka za »humanitarno kritje« ZDA: Pomol za pomoč Gazi bi lahko kmalu razstaviliPomol v Gazi - krinka za lažje izvajanje genocida? Vir: Posnetek zaslona, X

Plavajoči pomol, ki so ga zgradile ZDA, da bi pripeljale več humanitarne pomoči v Gazo sredi vojne med Izraelom in Hamasom, bi lahko razstavili prej, kot je bilo načrtovano, poroča New York Times, ki se sklicuje na humanitarne organizacije.

Po poročanju časopisa bi lahko strukturo, vredno 230 milijonov dolarjev, porušili v začetku julija.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je sprva predvidevala, da bo šele september, preden bo zaradi valovanja morja pomol onemogočil delovanje.

Plavajoči dok je bil v uporabi le približno deset dni, odkar so ga sredi maja slovesno odprli zaradi vremenskih vplivov, nevihtnega morja in varnostnih težav.

Humanitarne organizacije opozarjajo, da projekt v veliki meri ni uspel izpolniti svojega poslanstva.

Stephen Semler trdi, da je pomol uspel zagotoviti le »humanitarno kritje« za politiko Bidnove administracije, ki je podpirala izraelsko bombardiranje Gaze.

Pomol »ne deluje, vsaj ne za Palestince,« je v eseju, ki ga citira revija, zapisal Stephen Semler, soustanovitelj Inštituta za reformo varnostne politike.

Semler trdi, da je pomol uspel zagotoviti le »humanitarno kritje« za politiko Bidnove administracije, ki je podpirala izraelsko bombardiranje Gaze.

Pomoč je začela prihajati v Gazo prek zadevnega pomola 17. maja, pri čemer so ZDA povedale, da so prepeljale 137 tovornjakov pomoči v skladišča, preden je bilo 28. maja objavljeno, da so operacije na plavajočem doku začasno ustavljene zaradi popravil.

Ameriški uradniki so večkrat izjavili, da pomol nikoli ni bil mišljen kot več kot začasni ukrep in je bil le dodaten način za pomoč pri pridobivanju več pomoči v Gazi sredi vojne.

Distribucija hrane v palestinsko enklavo po morski poti je bila znova prekinjena prejšnji petek, ko je ameriška vojska sporočila, da bo začasno premaknila pomol, da ga ne bi poškodovalo visoko valovanje morja.

»Varnost naših pripadnikov je glavna prednostna naloga in začasna prestavitev pomola bo preprečila strukturno škodo, ki bi jo povzročilo povečano stanje morja,« je v objavi na družbenem omrežju navedlo Centralno poveljstvo ZDA (CENTCOM).

Približno 1000 pripadnikov ameriške vojske upravlja pomol.

Svetovni program ZN za hrano, ki sodeluje z ZDA pri prenosu pomoči s pomola v skladišča v Gazi, je v začetku tega meseca prekinil sodelovanje zaradi »varnostnega pregleda« in zaradi pomislekov za svoje osebje in obtožb, da bi lahko pomol uporabljale sile Izraela med operacijo reševanja talcev v Nuseiratu v začetku tega meseca, v kateri je bilo ubitih 270 Palestincev.

Pentagon je hitro zanikal, da je bil v izraelski operaciji uporabljen pomol za pomoč.

Varnost naših pripadnikov je glavna prednostna naloga.

OZN vztrajajo, da je dostava pomoči po kopnem »najbolj uspešen, uspešen in učinkovit« način za boj proti humanitarni krizi v palestinski enklavi z 2,3 milijona ljudi.

Za vstop v Gazo je potrebnih najmanj 500 tovornjakov na dan. A mnoge ustavljajo izraeslki naseljenci na mejah, zato ne uspejo vstopiti v Gazo, kjer vlada huda lakota.

Doslej je v Gazi umrlo že več kot 37.000 ljudi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek