REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemško notranje ministrstvo prepovedalo motoristični klub »Osmani Nemčije«

Nemško notranje ministrstvo prepovedalo motoristični klub »Osmani Nemčije«Osmani Nemčije

Nemško notranje ministrstvo je z odločitvijo notranjega ministra Horsta Seehoferja prepovedalo nacionalističen turški motociklistični klub oziroma »gang« Osmanen Germania BC zaradi sodelovanja pripadnikov skupine v številnih kaznivih dejanjih. Klub naj bi imel tudi zveze s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Prepovedane so vse aktivnosti kluba.

»Klub predstavlja resno nevarnost za pravno zaščitene pravice posameznikov in splošno javnost,« je ministrstvo zapisalo v svojem sklepu, kot poroča DW. 

Tisti, ki izigravajo zakone, od nas ne smejo pričakovati nobene prizanesljivosti

Do prepovedi je prišlo takoj zatem, ko je policija izvedla vrsto preiskav na mestih zbiranja in domovih pripadnikov Osmanen Germania v deželah of Rhineland-Palatinate, Baden Württemberg, Bavarska in Hessnu.

Po ocenah policije naj bi imela skupina okoli 300 članov po vsej Nemčiji. Prepoved zadeva 16 vej kluba in je del državne in zvezne akcije zoper organizirani kriminal. Notranji minister Seehofer je dejal, da so člani skupine »krivi resnih zločinov« in da »tisti, ki izigravajo zakone, od nas ne smejo pričakovati nobene prizanesljivosti.«

Osmani Nemčije

Po svoji ustanovitvi leta 2015 so postali »Osmani Nemčije«, kot se v prevodu glasi ime klub, eden od najhitreje rastočih, pogosto s kriminalom povezanih skupin v državi. Samo od marca letos se je osem članov znašlo v sodnih postopkih v Stuttgartu zaradi poskusov umorov, preprodaje droge, omejevanja svobode, izsiljevanja in prisilne prostitucije.

Klub naj bi imel tudi zveze s turškim predsednikom Turčije in njegovo vodilno turško stranko Pravičnost in razvoj (AKP). Člani skupine imajo ekstremno desne in nacionalistične poglede.