REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija postavlja nove prioritete: Bundeswehr pripravljamo na vojno!

Nemčija postavlja nove prioritete: Bundeswehr pripravljamo na vojno!Ruska federacija bo po novi vojaško-strateški doktrini Berlina ostala največja grožnja miru in varnosti v evroatlantskem prostoru. Vir: Posnetek zaslona, X

»Ruska invazija na Ukrajino sili Nemčijo, da spremeni svojo vojsko v močno in dobro financirano bojno silo, namenjeno obrambi države in njenih zaveznikov v Natu,« je dejal nemški kancler Olaf Scholz, poroča Politico.

Po njegovem mnenju danes nihče ne more dvomiti, da je močan Bundeswehr nujno potreben.

»Naš mirovni red je v nevarnosti,« je opozoril Scholz, ko je imel v mislih vojno med Hamasom in Izraelom in dodal, da Nemčija potrebuje »dolgoročno, trajno spremembo usmeritve«.

Kancler je to sporočil na politično-vojaški konferenci, na kateri so bile predstavljene spremembe v strateškem razmišljanju Berlina, oblikovane na 34 straneh nove vojaško-strateške doktrine.

Dokument navaja, da se je vojna »vrnila v Evropo« in da se morajo »Nemčija in njeni zavezniki znova soočiti z vojaško grožnjo«.

»Ruska federacija bo ostala največja grožnja miru in varnosti v evroatlantskem območju,« je zapisano v novi nemški doktrini, ki poudarja, da tudi Kitajska »vse bolj agresivno polaga pravico na regionalno nadvlado«.

Gre za prvo novo nemško doktrino po letu 2011 - času, ko je bil predsednik Rusije Dmitrij Medvedjev.

»Prve smernice obrambne politike po več kot desetletju so odgovor na novo realnost,« je pojasnil nemški obrambni minister Boris Pistorius.

Letos bo Nemčija dosegla cilj, ki si ga je zadala v okviru zveze NATO - za obrambo bo namenila dva odstotka BDP, a zgolj denar ni dovolj, da bi bil Bundeswehr pripravljen na boj.

Nova doktrina predvideva, da bo Nemčija zmanjšala število misij na tujem, da bi se osredotočila na evropsko in nacionalno obrambo ter se »pripravila na vojno«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek