REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Navkljub sankcijam: Rusija v proizvodnji raket prehitela ZDA in Evropo, skupaj!

Navkljub sankcijam: Rusija v proizvodnji raket prehitela ZDA in Evropo, skupaj!Ruska proizvodnja raket daleč presega predvojno raven, trdijo neimenovani ameriški uradniki, kar bi to zimo lahko vplivalo na rusko posebno vojaško operacijo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Rusija zdaj proizvede veliko več topniškega streliva kot ZDA in Evropa - skupaj.

Po trditvah nekaterih ameriških in evropskih visokih obrambnih uradnikov je Rusiji uspelo premostiti sankcije, ki jih je proti njej uvedel Zahod, in je močno povečala proizvodnjo raket nad predvojno ravnjo, zaradi česar bi lahko bila Ukrajina v prihodnjih mesecih še posebej ranljiva, piše New York Times (NYT).

Poleg tega, da so porabile več kot 40 milijard dolarjev za nakup orožja za Kijev, so ZDA poskušale omejiti tudi rusko vojaško dobavo. Vendar se je navkljub ameriškim poskusom zamejiti ruske dobave do konca leta 2022 ruska vojaška industrijska proizvodnja začela znatno povečevati, so povedali ameriški uradniki pod pogojem anonimnosti.

Manj kot leto dni po začetku vojne je Rusiji uspelo obnoviti trgovino s kritičnimi komponentami in jih usmeriti skozi države, kot sta Armenija in Turčija.

Uradniki Pentagona se bojijo, da bi lahko velika ruska zaloga raket pomenila mračno in mrzlo zimo za državljane Ukrajine.

Povečana vojaška proizvodnja Rusije še posebej skrbi zahodne zaveznike, saj Moskva uporablja rakete za uničenje ukrajinskega električnega omrežja in druge kritične infrastrukture.

Uradniki Pentagona se bojijo, da bi lahko velika ruska zaloga raket pomenila mračno in mrzlo zimo za državljane Ukrajine.

Pentagon si trenutno prizadeva najti načine za pomoč Kijevu pri sestrelitvi ruskih raket in brezpilotnih letal, piše NYT.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pentagon je doslej zagotovil zračne obrambne sisteme Patriot in prosil svoje zaveznike, naj zagotovijo strelivo za sisteme S-300.

Toda Ukrajina nima dovolj sistemov protizračne obrambe, da bi pokrila celotno ozemlje.

Oktobra 2022 so ZDA zbrale mednarodne uradnike v Washingtonu, v prizadevanjih, da bi okrepile sankcije proti Rusiji, vendar so ameriški uradniki takrat morali priznati, da sankcije in nadzor izvoza »le delno delujejo«.

Rusija je lahko pred vojno proizvedla 100 tankov na leto, zdaj pa jih proizvede 200.

Z drugimi besedami, Rusija se je hitro prilagodila in si zagotovila dele, ki jih potrebuje za vojaško industrijo.

Rusija je prestrukturirala svoje gospodarstvo in se osredotočila na vojaško proizvodnjo.

Ruskim varnostnim službam in ministrstvu za obrambo je z visokimi prihodki iz virov energentov uspelo pridobiti mikroelektroniko in druge materiale, potrebne za manevrirne rakete, poudarja NYT.

Vojaška proizvodnja v Rusiji ni samo okrevala, ampak se je tudi znatno povečala.

Visoki ameriški vojaški uradnik je dejal, da je lahko Rusija pred vojno proizvedla 100 tankov na leto, zdaj pa jih proizvede 200. Zahodni uradniki menijo, da je Rusija na dobri poti, da proizvede dva milijona topniških granat na leto, kar je dvakrat več od ocen Zahoda.

Skratka, Rusija zdaj proizvede veliko več topniškega streliva kot ZDA in Evropa - skupaj.

Zahodni uradniki menijo, da je Rusija na dobri poti, da proizvede dva milijona topniških granat na leto, kar je dvakrat več od ocen Zahoda.

Po besedah ​​Kustija Salma, visokega uradnika estonskega obrambnega ministrstva, je ruska proizvodnja streliva trenutno sedemkrat večja od proizvodnje na Zahodu.

Poleg tega so proizvodni stroški v Rusiji precej nižji kot na Zahodu, je dodal Salm. Na primer, proizvodnja topniške granate kalibra 155 mm za zahodne države stane od 5000 do 6000 dolarjev, v Rusiji pa le 600 dolarjev.

»Na številnih področjih je Rusom uspelo znatno povečati svojo proizvodnjo,« je potrdil tudi Dmitrij Alperovitch, mednarodni strokovnjak za varnost in predsednik raziskovalnega centra Silverado Policy Accelerator iz Washingtona.

Ameriški uradniki so priznali, da »lahko upočasnijo, ne pa preprečijo Rusiji« nakup delov za izdelavo raket in da je nerealno misliti, da se Moskva ne bo odzvala na ameriške omejitve.

»Ruska vlada ni preprosto vrgla puško v koruzo in rekla: 'Dobili ste nas, odnehali bomo,'« je opozoril Matthew Axelrod, sekretar ameriškega ministrstva za trgovino.

»Rusi postajajo vse bolj ustvarjalni pri iskanju načinov, kako zaobiti zahodne omejitve,« je priznal Axelrod.

Po drugi strani pa je po mnenju ameriških uradnikov tudi dobra novica: povečana ruska vojaška proizvodnja terja visoko ceno za rusko gospodarstvo.

Nek visoki zahodni vojaški uradnik trdi, da je Rusija skoraj tretjino svojega komercialnega gospodarstva preusmerila v proizvodnjo orožja.

Če bi Rusija v prihodnjih mesecih obnovila svojo zračno kampanjo proti ukrajinski energetski infrastrukturi, kot verjamejo nekateri zahodni analitiki in vladni uradniki, bi to lahko zlomilo voljo Ukrajincev, da bi nadaljevali boj, sklene nekoliko otožno newyorški časnik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek