REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napaka pa taka: Googlovi zemljevidi slučajno razkrili tajne lokacije protiraketnih sistemov

Napaka pa taka: Googlovi zemljevidi slučajno razkrili tajne lokacije protiraketnih sistemovGoogle vs. rakete

Ameriško podjetje Google je na svojem novem zemljevidu po naključju razkrilo lokacije, na katerih so razmeščeni ameriški raketni sistemi Patriot na Tajvanu in tako na plano spravilo najtemnejše vojaške skrivnosti vlade v Tajpeju.

To je nočna mora, prava grozljivka, poročajo lokalni mediji, oziraje na dejstvo, da so bila nekatera najobčutljivejša vojaška območja na Tajvanu - vključno z objekti, ki skrivajo rakete Patriot ameriške izdelave -, slučajno razkrita domači in svetovni javnosti prek Googlovih najnovejših 3D kart.

Tajvanska vlada zdaj poskuša na vse kriplje omejiti škodo, potem ko je najnovejša nadgradnja Googlovih zemljevidov razkrila do zdaj skrbno varovane vojaške skrivnosti, od natančnih lokacij raketnih sistemov, do natančno razkritih tipov lansirnih sistemov in modelov izstrelkov, ki so zdaj vsem na očeh - kot bi bili na dlani -, vključno s Kitajsko, ki jo vlada v Tajpeju šteje za svojega smrtnega sovražnika.

Uradniki obrambnega ministrstva v Tajpeju od Googla zdaj zahtevajo, da za »dobrobit nacionalne varnosti« zamegli lokacije raketnih izstrelkov, ki so bile v popolnosti izpostavljene v podrobni 3D predstavitvi najnovejše nadgradnje Googlove aplikacije satelitskih zemljevidov, medtem ko so domačo javnost pozvali, da naj ostane zbrana.

Ob tem so prebivalce Tajvana potolažili s trditvijo, da se »vsi deli, ki jih sovražnik ne sme videti in so strogo zaupni, nahajajo znotraj objektov«, zato jih je »nemogoče razkriti s pomočjo 3D zemljevidov.«  

»Prikazana lokacija vojaškega oporišča še ne pomeni, da je to fiksni položaj tudi med izrednim stanjem oziroma vojno,« je poskušal zmanjšati škodo zaradi neljubega razkritja domačih obrambnih zmožnostih obrambni minister Tajvana Yen De-fa.

Hkrati pa je drugi uradnik iz istega obrambnega ministrstva, ki je želel ostati neimenovan, zatrdil, da so posnetki »najverjetneje že tako zastareli, saj vojska pogosto premika svojo tehniko, da bi jo prikrila in tako prevarala sovražnika,« navaja Focus Taiwan.

Tajpej od Googla zahteva, da za »dobrobit nacionalne varnosti« zamegli lokacije raketnih izstrelkov.

De-fa je domačo javnost poskušal pomiriti tudi s trditvijo, da so že ustanovili delovno skupino za sodelovanje z Googlom zaradi »krepitve kamuflaže tajvanskih vojaških sil«, da bi vsaj v prihodnje ohranili tajnost, pri čemer je kršiteljem zagrozil tudi s sodnim pregonom, ker zakonodaja kriminalizira odkrivanje lokacij nekaterih vojaških objektov in inštalacij.

Google je spravil v zadrego vlado v Tajpeju in še posebej obrambnega ministra (desno).

Izboljšan prikaz Googlovega zemljevida je namreč usmeril pozornost na doslej neznano tajno raketno oporišče v Xindianu, opremljeno z ameriškimi raketnimi projektili zemlja-zrak, kot tudi na lokacijo državnega urada za nacionalno varnost in vojaške obveščevalne službe.

Novi zemljevidi so tako podrobno predstavili in orisali vrste tajvanske oborožitve, da jih je navdušeni opazovalec lahko razumel kot neke vrste »jedilnik«.

Novi zemljevidi so tako podrobno predstavili in orisali vrste tajvanske oborožitve, da jih je navdušeni opazovalec lahko razumel kot neke vrste »jedilnik«, ki kaže vojaške zmogljivosti Tajvana.

Google je sicer svojo novo stvaritev, ki vključuje 3D-upodobitve visoke ločljivosti Tajvana v štirih večjih mestih, Tajpeju, Novem Tajpeju, Taoyuanu in Taichungu, objavil v sredo.

Medtem ko se je tokratni incident pripetil po naključju, je imel Tajvan že v preteklosti težave z Googlom, na primer ko je leta 2016 zahteval, da v brskalniku cenzurirajo kartografske prikaze vojaških objektov na otoku Taiping v Južnem kitajskem morju.

Tajvan je imel že v preteklosti težave z Googlom.

Leta 2012 pa je Tajvan zahteval od korporacije Apple, da naj v svojih zemljevidih zabriše vojaško bazo v mestu Hsinchu na severu države, kjer se nahaja najsodobnejši ameriški radar, ki je sposoben hitro zaznati rakete, celo če bi bile te izstreljene na skrajnem severozahodu Kitajske.

Tajvan sicer vodijo idejni nasledniki kitajski nacionalistov, ki so ob pomoči ZDA po komunistični revoluciji na Kitajskem leta 1949 pobegnili s kopenskega dela Kitajske na otok.

Tajvan se ima za samostojno državo, vendar še vedno uradno ni razglasil neodvisnosti, saj bi to lahko sprožilo vojaški odgovor Kitajske.

Peking ima otok za uporniško provinco, ki jo je treba sčasoma ponovno vključiti k matični domovini – s pogajanji (in po formuli »ena država, dva sistema«, ki jo je uporabil tudi v primeru integracije Hong Konga), če je treba, pa tudi s silo, poroča RT.

Pri tem je zanimivo, da so nedavno v ZDA obsodili 20-letnega kitajskega študenta zaradi vohunjenja, potem ko so ga zalotili slikanja pomorske baze na Floridi.

Če namreč lokacijo vojaških oporišč in to kaj se nahaja v njih tako dobro poslikajo celo Googlovi steliti, potem tudi ameriški, kitajski, ruski in še kakšni zmorejo verjetno bistveno več, zato slikanje »iz roke« dejansko nima več pravega smisla. 

Komentarji