REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najbogatejši Zemljan s svojo zahvalo delavcem in kupcem Amazona, ki so mu plačali polet v vesolje »zažgal internet«

Najbogatejši Zemljan s svojo zahvalo delavcem in kupcem Amazona, ki so mu plačali polet v vesolje »zažgal internet«Urinske steklenice za delavce & Jeff Bezos. Vir: Twitter

Najbogatejši Zemljan Jeff Bezos se je želel po uspešnem poletu v vesolje na zasebni raketi zahvaliti svojim delavcem in vsem kupcem, ki kupujejo preko njegovega Amazona in ki so mu s tem tudi posredno omogočili pregrešno drago, 11-minutno potovanje na rob vesolja in nazaj.

Robert Reich: 'To je bilo nekaj, kar je bilo dosegljivo, za kar si je lahko prizadeval vsak od nas. Današnji poleti ne bi mogli biti bolj drugačni.'

Vendar njegova zahvala med številnimi uporabniki družbenih omrežij ni bila dobro sprejeta.

»Rad bi se zahvalil vsem zaposlenim pri Amazonu in vsakemu kupcu Amazona, kajti vi, fantje in dekleta, ste plačali za vse to je dejal 57-letni Bezos na tiskovni konferenci takoj zatem, ko je postal drugi milijonar (za Bransonom), ki je poletel v vesolje s svojim plovilom.

Bezos je podjetje Amazon, ki je začelo vzpon s prodajo knjig spremenil v enega od največjih trgovcev na svetu, vendar se istočasno sooča s kritikami zaradi pritiskov na delavce, težkih delovnih razmer in omejevanja sindikalnega dela.

Njegovi delavci tako nimajo dovolj časa niti za uriniranje in druge telesne potrebe, so pod pritiskom zelo ostrih norm in delajo v nezdravem okolju, opozarjajo sindikati.

Poskus, da bi v Amazonu organizirali delavski sindikat v ameriški zvezni državi Alabama, je bil v začetku leta neuspešen, prav zaradi pritiskov vodstva podjetja.

Robert Reich, nekdanji minister za delo v administraciji nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona je za ta neuspeh obtožil prav Bezosa.

Tudi ob poletu v vesolje so se na družbenih omrežjih vrstili šaljivi komentarji na ta račun, na primer, da se je moral Bezos že po 11-tih minutah vrniti na Zemljo, ker imajo toliko časa njegovi delavci na voljo za opravljanje svojih potreb in zato urinirajo v steklenice.

Nekateri niso pozabili niti na dejstvo, da je delavcem smanjšal dodatek za pandemijo v višini 2 dolarja na uro po samo treh mesecih, čeprav za svoje rakete porabi milijardo dolarjev letno.

Svoje raketne sanje je Bezos sicer financiral tako, da je lani prodal za milijardo dolarjev delnic Amazona, po poletu pa je v dobrodelne namene razdelil še 100 milijonov dolarjev.

Toda mnogi opozarjajo, da njegovo podjetje utaji še veliko več milijard davkov preko poslovanja v »davčnih oazah«.

Senator Earl Blumenauer v ZDA zato že predlaga tudi obdavčenje vseh poletov v vesolje, ki niso opravljeni v »znanstvene ali raziskovalne namene.«

»Raziskovanje vesolja ni neobdavčen oddih za najbolj bogate. Tako kot običajni Američani plačujejo davke, ko si kupujejo letalske vozovnice bi tudi milijarderji, ki s poleti v vesolje ne proizvajajo nobene znanstvene vrednosti, morali plačati isto,« je poudaril Blumenauer.

Ob tem Bezos, kot je ugotovila ProPublica, v letih 2007 in 2011 sploh ni plačal nobenih davkov, ker menda – v teh letih sploh ni imel obdavčljivega dohodka.

Allen Adamson, soustanovitelj marketinške agencije Metaforce pa poudarja, da je Bezosu »težko povedati, od kod prihaja denar za vesoljske polete, ne da bi bil žaljiv.«

Zato je po njegovi oceni Bezos naredil napako, ker se ni zahvalil samo ekipi Blue Origin.

»Za ljudi, ki jih teži neenakost in dohodek, ki ga dobiva Bezos v primerjavi s povprečno plačo delavca so bili ti njegovi komentarji kakor raketno gorivo,« je ocenil.

»Spomnim se, kako sem se kot otrok z drugimi otroki v otroštvu pogovarjal o tem, kako bom postal astronavt. V tistem času so astronavti prihajali iz družin srednjega razreda in delavskih družin. Šli so v javne šole. To je bilo nekaj, kar je bilo dosegljivo, za kar si je lahko prizadeval vsak od nas. Današnji poleti ne bi mogli biti bolj drugačni,« pa je sklenil Robert Reich.

Delite članek