REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Twitterju se jim posmehujejo zaradi nagrad za »enakost spolov«, ki so jih podelili izključno - moškim

Na Twitterju se jim posmehujejo zaradi nagrad za »enakost spolov«, ki so jih podelili izključno - moškimPredsednik vlade Združenih arabskih emiratov in njegovo moštvo, vir: Facebook

V senci te dni končanega obiska papeža Frančiška v Združenih arabskih emiratih (ZAE), je »izpod radarjev« svetovnih medijev švignil en drug dogodek, ki ga sicer ni zgrešil val začudenj, nato pa še plaz posmehovanj ne le uporabnikov svetovnega spleta, ampak tudi medijev, predvsem preko socialnih omrežij.

Tako so Združeni arabski emirati postali predmet posmeha predvsem na Twitterju, po tem, ko so v tej državi v okviru letošnje pobude »Enakost spolov na delovnem mestu« tovrstne nagrade podelili izključno - moškim.

Obupani borci za enakost spolov se lahko hkrati smejejo od jeze in jokajo v obupu.

Nagrada, ki jo podeljuje podpredsednik ZAE, šejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vključuje dve kategoriji:

»Najboljši vladni oddelek, ki podpira uravnoteženost spolov med zaposlenimi« in »Najboljši državni oddelek, ki podpira uravnoteženost spolov«.

Toda med nagrajenci ni bilo - niti ene same ženske.

Objava na Twitterju, katere namen je bil promovirati ZAE kot branik enakosti spolov in da se zmagovalni oddelki pohvale z nagrado, je naletela na zasmehovanje in posmeh, ki so jih nebrzdano »delili« drugi uporabniki tega socialnega omrežja.

Britanski Guardian je poročal, da so bile nagrade podeljene ministrstvu za finance, ministrstvu za človeške vire in državni upravi za konkurenčnost in statistiko, vse institucije pa so predstavljali le moški.

Agencija Sputnik piše, da se borci za enakost spolov na takšen razvoj tovrstnega dogodka lahko hkrati smejejo v šoku, stiskajo pesti od jeze in jokajo v obupu.

Cilj enakosti med spoloma je izenačiti pravice, odgovornosti in priložnosti tako, da le-te niso odvisne od spola, s katerim se je oseba rodila.

Kljub neverjetni naravi samega dogodka pa poročilo Razvojnega programa OZN za leto 2018 navaja, da so Združeni arabski emirati naredili velike korake pri izvajanju spolne enakosti na delovnem mestu.

To pomeni, da lahko v tej državi tako ženske kot moški razvijajo svoje veščine in sprejemajo odločitve, brez omejitev v obliki stereotipov, spolnih vlog in predsodkov. Četudi imajo moški in ženske drugačne cilje in potrebe, ter se drugače vedejo, so vseeno obravnavani enakovredno. Ne pomeni pa, da morajo moški in ženske postati enaki.

Cilj enakosti med spoloma je izenačiti pravice, odgovornosti in priložnosti tako, da le-te niso odvisne od spola, s katerim se je oseba rodila.

To dosežemo ali tako, da z obema spoloma ravnamo enako; ali pa drugače z upoštevanjem enakosti pravic, dolžnosti in priložnosti.

Vladar Emiratov in njegovi zvesti sodelavci, vir: Facebook

Med državami Perzijskega zaliva so Združeni arabski emirati najvišje uvrščeni, ko gre za zaposlovanje žensk.

Poročilo Združenih narodov navaja, da je 43 odstotkov žensk med prebivalci z visoko izobrazbo in le 23 odstotkov moških.

Število zaposlenih žensk v ZAE se je od leta 1975 povečalo s 1.000 na 135.000.

Sam šejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, ki je hkrati tudi predsednik vlade ZAE in vladar Dubajskega emirata, pa se je v celoti izognil razgibanim razpravam glede spornih prejemnikov prestižnih nagrad.

Naposled je na svojem Facebook računu objavil fotografijo, kako z enajstimi sodelavci (vsi po vrsti so sicer moški, na fotografiji ni ene same ženske!) reže slavnostno torto ob zaznamovanju 50-letnice svojega življenja s sila optimističnim pripisom: »Optimistično doma. Optimistično z mojimi ljudmi. Optimistično z mojo delovno ekipo leta 2019.«

Tudi v njegovi vladi ne mrgoli žensk, ki so razpoznavne po barvi oblek (moški so v belem, ženske pa v črnem).

Iz šejkove objave fotografije s seje vlade v začetku tega leta pa lahko razberemo, da je v njegovem številnem moštvu, ki ga sestavlja več deset mož, svoje mesto pod Soncem vendarle našlo tudi nekaj žensk.

Natančno - štiri.

Zato se ženske v emiratih še vedno, kot kaže video posnetek - spodaj -, vse bolj uspešno borijo za prihodnost, v kateri bi bile enakopravne in enakovredne svojim moških sorojakom.

Komentarji