REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Češkem drugi krog senatnih volitev

Na Češkem drugi krog senatnih volitevČeški parlament

Na Češkem se je danes začel drugi krog volitev v senat. Po volitvah, ki se bodo končale v soboto, je pričakovati krepitev opozicije v drugem domu parlamenta. Več sedežev kot doslej naj bi imeli predvsem konservativna Državljanska demokratska stranka (ODS) in Krščansko demokratska ljudska stranka (KDU-ČSL).

Krščanski demokrati želijo skupaj z zaveznicami postati najmočnejša sila v 81-članskem senatu. S tem bi v skladu s tradicijo tudi imeli možnost imenovati predsednika senata.

Krščanski demokrati želijo skupaj z zaveznicami postati najmočnejša sila v 81-članskem senatu. S tem bi v skladu s tradicijo tudi imeli možnost imenovati predsednika senata.

Če jim bo uspelo, bodo imeli v senatu večino nasprotniki premierja Andreja Babiša in njegove manjšinske vlade, ki jo sestavljata Babiševo protestno gibanje ANO in socialdemokrati (ČSSD). Vladajoča koalicija bi tako težje dosegla potrditev zakonodaje v parlamentu.

Češki premier Andrej Babiš 

Na tokratnih volitvah naj bi socialdemokrati utrpeli poraz in izgubili položaj najmočnejše parlamentarne stranke, s tem pa tudi predsednika parlamenta. V drugem krogu je le pet kandidatov ČSSD, ki ima v trenutnem sklicu senata 13 senatorjev iz 27 volilnih okrožij, kjer potekajo volitve.

ANO v drugi krog pošilja deset kandidatov, ODS enajst. Za senatne sedeže si prizadeva tudi šest predstavnikov KDU-ČSL ter 15 neodvisnih kandidatov, ki običajno sodelujejo s KDU-ČSL.

V prvem krogu pred tednom dni sta se v parlament uvrstila le dva kandidata, ki sta prejela več kot 50 odstotkov glasov. Gre za nekdanjega predsedniškega kandidata Jurija Drahoša ter dosedanjega senatorja Jirija Čunka.

"Senat je danes najpomembnejša varovalka za demokracijo pri nas. Po tem se Češka loči od Madžarske, ki ima enodomni parlament," je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal politolog Jiri Pehe.

Na Češkem vsaki dve leti izvolijo tretjino poslancev v senatu, torej 27. Volišča bodo danes odprta od 14. do 22. ure, v soboto pa bodo Čehi lahko oddali svoj glas od 8. do 14. ure. Prvi izidi naj bi bili znani v soboto popoldne.