REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Multikulti očrnitev: umetniška šola se je opravičila zaradi prebarvanja belopoltih študentov v črne

Multikulti očrnitev: umetniška šola se je opravičila zaradi prebarvanja belopoltih študentov v črneManipulirana fotografija

Kot poroča Guardian so v francoski umetniški šoli Émile Cohl iz Liona umetniško svobodo vzeli nekoliko preveč zares.

Da bi šolo v ZDA naredili bolj privlačno in na prvi pogled bolj »multikulturno« za ameriške študente so obraze nekaterih belopoltih študentov z računalniškimi programi počrnili in s tem fotografijo priredili in ponaredili. Vendar so jih kmalu razkrinkali.

Nekdanji študentje te šole so se na socialnih omrežjih kmalu začeli pritoževati, da je bila originalna fotografija očitno nekoliko »obdelana« in da je na promocijski strani za kolidž v ZDA videti drugače, kot originalna.

Očrnjena fotografija
Ali najdete pet razlik med zgornjo, originalno in spodnjo, "umetniško popravljeno" fotografijo? Vir: Twitter

Na originalni fotografiji res prav nobeden od študentov ni bil črn. Na promocijski fotografiji pa so bili trije obrazi študentov očrnjeni, hkrati pa sta bili na fotografijo dodani še dve neznani »obarvani« osebi. Začele so se vrstiti kritike na račun šole, kritiki pa so opozarjali, da bi vodstvo šole lahko preprosto sprejelo tudi kakšne temnopolte študente oziroma študente iz drugih delov svet, če sojih že želeli, ne pa da so jih naknadno vstavljali na fotografije resničnih študentov in to s pomočjo fotografskih trikov.

Na promocijski fotografiji so bili trije obrazi študentov očrnjeni in dodani še dve neznani 'obarvani' osebi.

Šola se je nato opravičila in v sporočilu pojasnila, da za zaplet dejansko ni kriva, pač pa da je šlo za poseg najete komunikacijske agencije  v ZDA, ki je na originalnih fotografijah tudi izpeljala omejene spremembe.

Direktorica šole je pojasnila, da so ameriški komunikacijski agenciji poslali več šolskih dokumentov in tudi sporne fotografije, vendar zgolj zato, da bi pripravili predstavitev šole. O spremembah na fotografijah niso bili obveščeni. Takoj, ko so za zaplet izvedeli, so sporne fotografije umaknili iz spletne strani in se vsem prizadetim opravičili. »To je v nasprotju z vsem, kar šola Émile Cohl predstavlja,« je povedala direktorica šole.