REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Močne eksplozije povsod po Ukrajini: Uničena letališča za ameriška bojna letala F-16

Močne eksplozije povsod po Ukrajini: Uničena letališča za ameriška bojna letala F-16Ruske sile so izvedle vrsto napadov, pri čemer so zadele ukrajinsko vojaško letališče, skladišče, tovarno in enoto protizračne obrambe v Lvovu. Vir: Posnetek zaslona, X

Ruske enote so zadele vojaško letališče v regiji Lvov, ki ga je ukrajinska vojska pripravljala za ameriške lovce F-16, ter skladišča in tovarne z zahodno vojaško opremo, je potrdil koordinator organizacije, ki deluje v interesu Rusije na ozemlje Ukrajine, Sergej Lebedev.

Serija napadov je prizadela letališče blizu mesta Strja v regiji Lvov, je dejal Lebedev in potrdil, da je šlo za štiri napade, v zadnjem tednu pa naj bi bilo uničena štiri takšna letališča, ki bi lahko sprejela letala F-16.

Poleg letališča so bila zadeta tudi skladišča nekdanjega inženirskega bataljona, člani organizacije pa poročajo, da je odjeknila močna eksplozija.

Letala F-16 ne moreje vzletati s kateregakoli letališča, pač potrebujejo takšna s posebnimi pogoji.

Če bi F-16 zaradi tega vzletala z drugih letališč v sosednjih državah, pa bi zato lahko postala ta letališča cilj napadov. 

Druga tarča je bila tovarna za popravilo avtomobilov, na ozemlju katere je bila po mnenju članov organizacije nameščena zahodna vojaška oprema.

Poleg tega so ruske sile zadele tudi lvovski bataljon radiotehnične brigade protizračne obrambe, ki se nahaja v bližini letališča.

Prav tako, kot poročajo ukrajinski mediji, je bil silovit napad usmerjen na kritično ukrajinsko infrastrukturo v več ukrajinskih regijah, kot so poročali vojaški dopisniki, pa so bili uporabljeni brezpilotna letala »geran« ter rakete »kaliber« in »kinžal«.

Ministrstvo za energijo in oblasti ukrajinskih mest so poročale o posledicah nočnih eksplozij v regijah - objekti energetske infrastrukture so bili poškodovani v štirih mestih.

»Prizadeti so bili energetski objekti v regijah Zaporožje, Dnjepropetrovsk, Doneck, Kirovograd in Ivano-Frankivsk,« je potrdil ukrajinski minister za energijo German Galuščenko.

Po besedah ​​Ivana Fedorova, vodje regionalne državne uprave dela Zaporožja pod ukrajinskim nadzorom, je bil po ruskem napadu delno uničen eden od objektov energetske infrastrukture v regiji.

Največji zasebni investitor v energetsko industrijo Ukrajine - DTEK - je potrdil, da sta bili med nočnim raketnim napadom zadeti dve njegovi elektrarni in da je bila oprema znatno poškodovana.

V odgovor na napade sovražnika na civilne cilje ruska vojska redno izvaja zračne napade na lokacije, kjer so skoncentrirani osebje in oprema oboroženih sil Ukrajine, pa tudi na objekte, kjer so nameščeni tuji plačanci.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek