REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Macron kot Rocky Balboa: Golob bi rad, da se prelevi v jastreba?

Macron kot Rocky Balboa: Golob bi rad, da se prelevi v jastreba?Fotografije francoskega predsednika z boksarskimi rokavicami in vrečo za boks so razburile javnost, ki se mu posmehuje, češ da skuša le posnemati Putina. Vir: Posnetek zaslona, X

Ali se francoski golob skuša povsem rebrandirati v jastreba, se sprašuje spletna javnost, potem ko so na dan prišle črno-bele fotografije Emmanuela Macrona z boksarskimi rokavicami in vrečo za boks pred seboj – v maniri slavnega filmskega junaka Rockyja Balboe.

Potem ko je Rusiji zagrozil z napotitvijo zahodnih vojakov v Ukrajino, nas Macron, kot kaže, zdaj poskuša prepričati, da premore fizično zmogljivost, vredno obračuna z ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom!

Glede na odzive, ki jih je sprožil s svojimi fotografijami, pa se zdi, da je tako za domačo kot svetovno javnost popolnoma neprepričljiv.

Figaro tako piše, da uporabniki družbenih omrežij trdijo, da so bile fotografije fotoshopirane, da bi bil Macron videti bolj možat, a tudi, da so nekateri opazili, da ta propagandna prigoda prihaja po napovedih predsednika Francije o pošiljanju francoskih in vojakov Nata v Ukrajino, ter da se zdaj na ta način pripravlja na soočenje s Putinom.

Ženska revija Femme Actuelle je zapisala, da ima »mož Brigitte Macron odločen pogled, kot da bi se želel spopasti z nasprotnikom«.

Fotografije nove Macronove možate podobe je ocenila tudi poslanka francoskih Zelenih Sandrine Rousseau, ki je bila manj naklonjena tej vrsti samopromocije.

Macronovo potezo je označila za »bedo politike, poraz progresivizma in revščino politične komunikacije«.

Éric Anceau, profesor zgodovine na Univerzi Lorraine, je na omrežju X zapisal, da so fotografije »del neopopulistične moškosti, ki so ji danes naklonjeni nekateri voditelji, začenši z mojstrom tega žanra Vladimirjem Putinom.«

Putin na konju
»Macronove slike nosijo sporočilo vrhunske moškosti in spominjajo na fotografije Putina z golim torzom, ki jaha konja ali trenira judo,« poudarjajo poznavalci in dodajajo, da se Macron na ta način poskuša znebiti svoje prejšnje podobe. Vir: Posnetek zaslona, X

Odzval se je tudi upokojeni ameriški obveščevalec in vojaški analitik Scott Ritter, ki je posmehljivo pripomnil, da je »škoda, da vreča ni vrnila udarec«.

S temi fotografijami se Francoz ne skuša pripraviti na odmerjanje moči s Putinom, ampak poskuša posnemati njegovo močno podobo, ugotavlja The Times.

Časnik se sprašuje, ali je možno, da je Macron resno vzel nasvet, ki ga je nekoč dal nekdanji britanski premier Boris Johnson - naj se voditelji G7 slečejo, napnejo mišice in »pokažejo, da so trši od Putina«.

»Macronove slike nosijo sporočilo vrhunske moškosti in spominjajo na fotografije Putina z golim torzom, ki jaha konja ali trenira judo,« poudarjajo poznavalci in dodajajo, da se Macron na ta način poskuša znebiti svoje prejšnje podobe.

Javnost je namreč dolgo časa špekulirala, da je francoski predsednik istospolno usmerjen, da je v romantični zvezi s kanadskim voditeljem Justinom Trudeaujem in da je njegova žena transspolni moški.

Komentatorji, s katerimi se je pogovarjal »Times«, pravijo, da želi Macron zdaj dodati novi odtenek svojemu slovesu »odmaknjenega intelektualca« - in spomnijo, da je bila leta 2022 med zborovanjem v Marseillu objavljena tudi njegova slika z odpeto srajco in s poraščenimi prsmi.

Macronova žena Brigitte je lani v intervjuju za revijo Paris Match povedala, da Emmanuel redno trenira boks dvakrat na teden.

Tudi v začetku januarja se je Macron fotografiral z boksarskimi rokavicami na rami, v kratkem videu na svojem računu X, točno 200 dni pred otvoritveno slovesnostjo olimpijskih iger v Parizu, spominja »Figaro«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek