REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lindsey Graham spet briljira: Izrael naj se s Hamasom obračuna tako, kot so ZDA z Japonsko v Hirošimi

Lindsey Graham spet briljira: Izrael naj se s Hamasom obračuna tako, kot so ZDA z Japonsko v HirošimiIzrael se ne bi smel ustaviti pred ničemer, da bi preživel kot »judovska država«, je dejal kontroverzni republikanec. Vir: Posnetek zaslona, X

Izrael mora storiti vse, kar je potrebno, da zmaga v »eksistencialni« vojni proti Hamasu, tako kot so Združene države »upravičeno« zanemarile civilne žrtve, ko so v drugi svetovni vojni odvrgle jedrske bombe na Hirošimo in Nagasaki, je dejal senator Lindsay Graham.

Po osmih mesecih vojaških operacij na območju Gaze in več kot 34.000 ubitih Palestincih je podpora Izraelu v mednarodnih krogih vse manjša.

Toda Graham je v intervjuju za NBC News dejal, da je prav Hamas odgovoren za večino civilnih žrtev, in pozval Izrael, naj nadaljuje z bojem, dokler ne doseže odločilne zmage, ne glede na ceno.

»Ko smo se kot narod soočili z uničenjem po Pearl Harborju, ko smo se borili proti Nemcem in Japoncem, smo se odločili, da končamo vojno z bombardiranjem Hirošime in Nagasakija z jedrskim orožjem.

Zato bi moral tudi Izrael storiti vse, kar lahko, da bi preživel kot judovska država.

Karkoli je potrebno!«, je dodal.

Čeprav Graham ni direktno pozval k uporabi jedrskega orožja v Gazi, je podal podobno kontroverzno primerjavo med zaslišanjem v Kongresu, ko je izraelsko vojno s Hamasom poimenoval »Hirošima in Nagasaki na steroidih«.

Bela hiša je nedavno ustavila dostavo nekaterih bomb (a ne vseh!), ki bi jih Izrael lahko uporabil v ofenzivi v Rafi, kar je razjezilo privržence trde linije v Tel Avivu.

»Dajte Izraelu bombe, ki jih potrebuje za končanje vojne, ki si je ne more privoščiti, da bi jo izgubil, in sodelujte z njimi, da zmanjšajo žrtve,« je dejal Graham.

Washington je priznal, da obstajajo »utemeljeni« sumi, da so izraelske obrambne sile (IDF) morda kršile mednarodno humanitarno pravo z uporabo ameriškega orožja, vendar novo poročilo ameriškega zunanjega ministrstva ni navedlo konkretnih primerov kršitev.

Državni sekretar Antony Blinken je priznal, da Izrael ni predstavil nobenega »verodostojnega načrta« za zaščito palestinskih civilistov v Rafi.

Graham, sicer razvpit ameriški zunanjepolitični jastreb, je končal v začetku leta na ruskem seznamu skrajnežev in teroristov.

Republikanski senator je lani v Kijevu dejal, da je bilo oboroževanje Ukrajine »najbolje porabljen denar« v zgodovini ZDA.

Po tem je prišlo do medijskega škandala, ko je urad ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega preuredil Grahamove izjave tako, da je bilo videti, da je ubijanje Rusov označil za najboljšo ameriško naložbo.

Golob in Graham
Vojnega hujskača Grahama je po obisku v Kijevu v Ljubljani gostil tudi slovenski premier Robert Golob. Vir: Posnetek zaslona

Graham je takrat izjavil, da je umiranje ruskih vojakov na bojišču odlična stvar...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek