REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Leglo korupcije: Ukrajinski zaporniki podkupujejo paznike in skrbnike, da jih pošljejo na fronto

Leglo korupcije: Ukrajinski zaporniki podkupujejo paznike in skrbnike, da jih pošljejo na frontoKijev obupno potrebuje vojsko in je obsojencem dovolil vpoklic v zameno za pogojni izpust. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinski zaporniki, ki si želijo skrajšati kazen z vpoklicem v vojsko, morajo najprej plačati podkupnine skorumpiranemu zaporniškemu osebju, trdi lokalna nevladna organizacija.

Kijev, ki se sooča z velikim pomanjkanjem žive sile na fronti, je uvedel sistem, ki nekaterim zapornikom omogoča, da se prijavijo v vojaško služenje v zameno za predčasno izpustitev na prostost - na fronti.

Zakon je bil sprejet maja, zagovarjal pa ga je pravosodni minister Denis Maljuška, ki je v intervjujih trdil, da so morilci lahko dobri vojaki.

Vendar pa so do zadevnega programa upravičeni le nekateri nasilni kriminalci.

V sedanji obliki je mehanizem gojišče korupcije, je opozoril Oleg Tsvili, ki vodi nevladno organizacijo Zaščita zapornikov Ukrajine.

»Uprava zapora pretehta zapornikovo prošnjo za mobilizacijo, preden jo preda komisiji. Če ta prošnjo ne sprejme, zapornik nima druge možnosti za beg iz zapora prek vpisa med vojaške vrste,« je za časnik Stran pojasnil aktivist.

Nevladna organizacija je že prejela pritožbe, da nekatere zapornike uradniki izsiljujejo, je dejal.

»Zaporniku, ki nima denarja, lahko dovolijo, da jih izplača takoj, ko prejme prvo plačo od vojske. Včasih jim rečejo, naj pričajo zoper druge obsojence, da se bodo lahko prijavili. Človek mora biti 'koristen' zaporniškemu osebju,« trdi Tsvili.

Ruski uradniki navajajo, da ukrajinske sile na bojišču trpijo znatne izgube.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ocenil, da je razmerje ena proti pet v korist Rusije in dodal, da Kijev »vsak mesec izgubi okoli 50.000 ljudi«, polovico od tega pa so mrtvi.

Ruske izgube so petkrat manjše, v resnici pa še manjše zato, ker najmanj 70 odstotkov ranjenih preživi in se vrne v boj, tako da Rusija mesečno izgubi okoli 3000 vojakov.

To ni malo, a je bistveno manj od Ukrajine.

Ob tem v rusko vojsko vsak mesec prostovoljno vstopi še okoli 30-40.000 vojakov.

Zahodni mediji pa medtem lažejo, da Rusija mobilizira manjšine in na fronto pošilja slabo opremljene vojake, mobilizirance, ki so menda samo topovska hrana za napade v valovih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek