REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kriminalna sabotaža energetske varnosti Evrope: Razstreljeni plinovodi, ki so bili od začetka trn v peti ZDA in Ukrajine!

Kriminalna sabotaža energetske varnosti Evrope: Razstreljeni plinovodi, ki so bili od začetka trn v peti ZDA in Ukrajine!Nekoč je to bil Evropejcem dostopen in poceni evropski plin... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Uničenje treh od štirih cevi Severnega toka 1 in 2 je sprožilo veliko vprašanj v svetu.

Ni pa težko ugotoviti, kdo je imel edini sredstva in motiv za kaj takega.

Na Švedskem so na mestu, kjer je prišlo do »izgube pritiska« v ceveh plinovoda Severni tok 1 in Severni tok 2 zaznali – eksplozije.

Že to je – ob dejstvu, da je prišlo najbrž do sabotaže cevovodov v kratkem časovnem okvirju in na veliki globini, ki zahteva uporabo podmornic – dovolj za oceno, da so bili plinovodi, ki vodijo iz Rusije do Nemčije – tarča napada.

Hvala ZDA! Tvit nekdanjega poljskega zunanjega ministra, povezanega z ZDA
Radek Sikorski: »Hvala ZDA!« Tvit nekdanjega poljskega zunanjega ministra, povezanega z ZDA. Tvit je pozneje izbrisal. Vir: Zajem zaslona, Twitter

In ne smemo pozabiti, da so Združene države Amerike Evropo, kot so nekateri pravilno opizarjali v zahodnih medijih že leta 2014, že pred osmimi leti potiskale v vojno v Ukrajini točno z istim namenom - prekinitve gospodarskih odnosov med Rusijo in Evropsko unijo:

Pomenljivo dejstvo je tudi, da so se eksplozije zgodile v trenutku, ko je začel delovati Baltski plinovod, ki iz Norveške vodi plin do Poljske.

In samo dan pred tem so v znanem časniku Lidovky objavili oceno ekonomista Trinity banke, da bo Nemčija že jeseni ali pozimi »kapitulirala« in morala odpreti Severni tok 2.

Še več, v Nemčiji so se že začele demonstracije za odprtje Severnega toka 2.

In le kdo bi lahko sabotiral ruski plinovod?

Gonzalo Lira, ki poroča iz Harkova, je analiziral situacijo in omenil štiri »običajne osumljence«: na prvem mestu »slabo Rusijo«, nato pa Nemčijo, Ukrajino in - ZDA.

Kot v pravi kriminalki se nato loti analize motivov ter sredstev in priložnosti.

Na kratko – Rusija ima sredstva, vendar nima motiva.

Moskva si je ves čas prizadevala, da bi Severni tok začel delovati, nasprotoval pa mu je Washington, ob podpori vzhodnoevropskih držav in režima v Kijevu.

Ob tem ni mogoče spregledati dejstva, da Kremelj lahko plin preprosto ustavi z zapiranjem ventilov – ni pa mu potrebno naročiti razstrelitev plinovodov v katere je Rusija vložila milijarde evrov.

Berlin je v podobni situaciji: ima sredstva, toda prav tako nima motiva za uničenje plinovoda, v katerega je tudi Nemčija investirala veliko.

Tu je še Ukrajina.

Washington ima tako motiv kot sredstva (podmornice in specialce), ob tem pa je tudi ameriški predsednik Joe Biden 7. februarja letos (pred začetkom ruske »posebne vojaške operacije« v Ukrajini, ki se je začela 24. februarja) zatrdil, da bodo ZDA ta projekt zagotovo ustavile.

Ni skrivnost, da vlada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ima motiv, saj zaradi Severnega toka 1 in Severnega toka 2 plinovodi čez njeno ozemlje izgubljajo pomen, če bi bili zaprti zaradi sovražnosti ali vojne z Rusijo pa bi izgubila ves dohodek.

Toda težko, da bi bil Kijev v tem trenutku zmožen sprovesti tako sofisticirano akcijo, ob težkih bojih, ki jih vodi na vzhodu Ukrajine. Nima na voljo niti podvodnih dronov ali ladij in podmornic, ki bi operirale v Baltskem morju.

Vse to pa imajo ZDA, ki so z ladjami, helikopterji in podvodnimi droni prav pred napadom bile prisotne v tem področju.

In tako ostanejo še ZDA.

Washington ima tako motiv kot sredstva (podmornice in specialce), ob tem pa je tudi ameriški predsednik Joe Biden celo vpričo nemškega kanclerja Olafa Scholza v Beli hiši 7. februarja letos (torej pred začetkom ruske »posebne vojaške operacije« v Ukrajini, ki se je začela 24. februarja) zatrdil, da bodo ZDA ta projekt zagotovo ustavile.

Zato lahko domnevamo, izhajajoč iz Bidnove grožnje, da so ga zdaj zares.

Moskva sicer pravi, da ni mogoče ničesar izključiti, v isti sapi pa nakazuje, da je bil plinovod morda poškodovan namerno.

Cevovodi Severnega toka so bili morda poškodovani zaradi sabotaže, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ko so ga vprašali o možnih razlogih za nenadno izgubo tlaka v treh plinovodih omrežja, ki poteka v Baltskem morju.

Peskov je v torek v pogovoru z novinarji komentiral izjavo družbe Nord Stream AG, operaterja omrežja, ki pravi, da so trije vodi plinovodnega sistema Nord Stream utrpeli »nepredstavljivo« škodo v samo enem dnevu.

Moskva je zelo zaskrbljena zaradi situacije, je potrdil Peskov in pozval k takojšnji in temeljiti preiskavi incidenta, ki ima posledice za energetsko varnost na »celotnem kontinentu.«

»Trenutno ni mogoče izključiti nobene možnosti,« je odgovoril Peskov na vprašanje, ali je škoda morda posledica sabotaže.

Dodal je, da je Moskva zelo zaskrbljena zaradi situacije, in pozval k takojšnji in temeljiti preiskavi incidenta, ki ima posledice za energetsko varnost na »celotnem kontinentu.«

Tlak v liniji A plinovoda Severni tok 2, ki je bil črpan s plinom, a še ni začel delovati, je v noči med nedeljo in ponedeljkom nenadoma padel.

Kmalu zatem, v ponedeljek popoldne, sta tudi oba plinovoda Severnega toka 1 utrpela močno izgubo tlaka.

Letala F-16 so v morju opazila velikanske mehurje plina, švedska in danska obalna straža pa sta poročali o uhajanju plina ob obali otoka Bornholm v Baltskem morju – eno v švedskem gospodarskem območju in eno v danskem območju.

Tako Švedska kot Danska sta vsaka svoje ogroženo območje zaprli za pomorski promet.

Do uničenja plinovodov je prišlo v vseh primerih na mestih, kjer so cevi v mednarodnih vodah.

Po torkovem poročilu časnika Tagesspiegel uradni Berlin verjame, da nenaden padec tlaka v treh plinovodih hkrati ne more biti naključje in je verjetno ciljan napad.

Tiskovni predstavnik Nord Streama Ulrich Lissek je dejal, da so opazili »veliko polje mehurčkov blizu Bornholma« in dodal, da »cevovod ni bil nikoli v uporabi, samo pripravljen za tehnično delovanje in zato napolnjen s plinom.«

V Nemčiji se že pojavljajo napisi na hišah, kjer se prebivalci opravičujejo Rusiji zaradi zgrešene politike njihove (s strani vodilnih v Bruslju in Američanov) naplahtane vlade.

Kot je dejal Ian Fleming, avtor uspešnice James Bond – če se nekaj zgodi enkrat, je slučajnost, če se zgodi dvakrat, je naključje, če pa se zgodi trikrat – gre za delovanje sovražnika.

Rusi zagotovo vedo, kdo je, le kratkovidnim evropskim politikom se še ni posvetilo, kdo jih je zvlekel v ukrajinsko vojno in kdo najbolj profitira zaradi recesije v Evropi, ki je posledica prekinitve vseh odnosov med Rusijo in zahodnoevropskimi narodi.

In tega žal ne razumejo niti slovenski politiki, ki pridno zategujejo pasove državljanom, medtem ko nam »zavezniki« torpedirajo energetsko varnost.

Zdi se, da vsi po vrsti imajo spomin marjetice in so tako pozabili, da je Biden posredno že februarja letos napovedal, da bodo ZDA sabotirale ruska plinovoda.

Pogovor med novinarko in predsednikom je potekal tako:

Biden: »Če Rusija napade ... potem ne bo več Severnega toka 2.«

Novinarka: »Kako boste to naredili, plinovod je pod nadzorom Nemčije?«

Biden: »Obljubim vam, da bomo zmogli!«

Zdi se, da so »zmogli.«

Nedaleč od mest eksplozij se je pred tem nahajala tudi ameriška ladja USS Kearsarge. Bila je le 30 kilometrov od mesta sabotaže Severnega toka 1 in 50 kilometrov od mesta sabotaže Severnega toka 2.

Ni seveda nujno, da bi to naredili ameriški specialci.

Glede na ostro zoperstavljanje Severemu toku iz strani Poljske je povsem verjetno, da do bili izvajalci dela iz te države.

Povsem mogoče pa je (in najbrž tudi pričakovano), da bodo za sabotažo - obtožili Rusijo.

V škodo vse EU, ki celo če bi želela, ne bo več mogla dobiti poceni plina iz Rusije.

Tako bo EU prisiljena zadržati sedanjo smer podpore Ukrajini. Dobiček bodo kovale ZDA s prodajo pregrešno dragega utekočinjenega plina.

Tok kapitala se bo iz propadlih podjetij v Evropi usmeril v ZDA.

Zato bo trpelo evropsko gospodarsvo, tovarne se bodo selile v ZDA, EU pa bo požela inflacijo, brezposelnost in odliv kapitala.

In pri tem peklenskem načrtu pravkar sodeluje tudi slovenska vlada.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek