REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kosovo grozi z aretacijami, Vučić pripravljen na dialog s Prištino

Kosovo grozi z aretacijami, Vučić pripravljen na dialog s Prištino

Razmere na severu Kosova še vedno ostajajo napete. Priština je danes predstavnikom Srbske liste, stranke kosovskih Srbov, zagrozila z aretacijo ob morebitni ustanovitvi skupnosti srbskih občin. Srbi na drugi strani vztrajajo, da bodo to storili 20. aprila. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v Beogradu izrazil pripravljenost na dialog s Prištino.

Kosovski minister za infrastrukturo Pal Lekaj je za kosovske medije danes poudaril, da je ustanovitev skupnosti srbskih občin v nasprotju s kosovsko ustavo in zakoni. Vodja urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić, ki so ga nedavno priprli na Kosovu, je ob tem napovedal, da bodo kosovski Srbi vztrajali pri ustanovitvi skupnosti.

Srbska lista je ustanovitev skupnosti srbskih občin napovedala za 20. april.

Srbska lista je ustanovitev skupnosti srbskih občin napovedala za 20. april.

Srbija in Kosovo sta se leta 2013 z bruseljskim sporazumom dogovorila tudi o ustanovitvi skupnosti, ki bi kosovskim Srbom zagotavljala neko vrsto avtonomije. Kosovsko ustavno sodišče je nato dve leti kasneje razsodilo, da so nekateri členi bruseljskega dogovora v nasprotju s kosovsko ustavo. Kosovske oblasti so nato sporočile, da bi lahko to popravili s statusom skupnosti, a je Beograd sporočil, da popravki niso mogoči in je vztrajal pri ustanovitvi skupnosti na podlagi bruseljskega sporazuma, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dodaja, se kosovske oblasti bojijo, da bi se Beograd prek omenjene skupnosti še naprej vmešaval v kosovske zadeve.

Srbski predsednik Vučić je medtem v Beogradu potrdil pripravljenost na nadaljevanje dialoga s Kosovom kljub najnovejšim napetostim, ki jih je sprožila Đurićeva aretacija v Mitrovici. 

Srbski predsednik Vučić je medtem v Beogradu potrdil pripravljenost na nadaljevanje dialoga s Kosovom kljub najnovejšim napetostim, ki jih je sprožila Đurićeva aretacija v Mitrovici. Hkrati se je zavzel za spremembe formata dialoga, vendar podrobnosti niso znane.

"Če prihaja do najhujših konfliktov, do najhujših vojn, potem si moramo prizadevati za rešitev s pogovori," je po srečanju v torek zvečer z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini dejal Vučić.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek