REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kmalu novi hitri protikoronski testi? Rezultati »Diagnovira« že v 10 sekundah, natančnost pa 99-odstotna!

Kmalu novi hitri protikoronski testi? Rezultati »Diagnovira« že v 10 sekundah, natančnost pa 99-odstotna!Diagnovir - uspeh turških znanstvenikov. Vir: Twitter

Hitri testi, ki se te dni izvajajo tudi po Sloveniji, imajo še vedno nekaj pomanjkljivosti. Niso namreč dovolj natančni in zato lahko s pomočjo njih za »zdrave« razglasijo tudi že okužene s koronavirusno boleznijo Covid-19.

Ameriški predsednik Donald Trump je, na primer, staknil okužbo kljub redni uporabi teh testov v Beli hiši. Ker so se uslužbenci preveč opirali na njih niso nosili zaščitnih mask, to pa je bilo usodno.

Toda turški znanstveniki so sedaj razvili nov test, ki je po svoje revolucionaren.

Test je namreč samo desetsekunden, ob tem pa je še 99-odstotno zanesljiv in ne zahteva jemanja vzorca iz nosne votline.

Test so poimenovali Diagnovir, razvili pa so ga raziskovalci univerze Bilkent v Turčiji.

Gre za univerzo, ki ohranja zelo visoke standarde podučevanja.

Ker študentje teste ob podučevanju na daljavo opravljajo doma so na primer nedavno vsakemu študentu poslali srednje veliko ogledalo.

Z namestitvijo tega ogledala za študenom lahko profesor natančno spremlja, ali študent poskuša varati ob testih.

Kar pa se tiče njihovega najnovejšega dosežka Diagnovir je test preprost: najprej se s paličico odvzame nekaj sline in materiala iz ust testiranca, paličica pa se nato zmeša s posebno suspenzijo in doda na detektorsko površino.

Ta nato pokaže na prisotnost patogenov, ko prejme fluorescentni signal, so navedli v nacionalnem centru za nanotehnologijo (UNAM).

Za razliko od dragega in natančnega (PCR) testa, ki odkriva genetski material v brisu, se Diagnovir »osredotoča na obstoj ali neobstoj virusa na podlagi naprednih optičnih metod.«

S to metodo je mogoče pozitivne rezultate pacientu povedati že v samo 5 do 10 sekundah, v primeru negativnega testa pa v največ 20 sekundah.

Testi PCR, ki so danes sicer »zlati standard« testiranja na virus SARS-CoV-2 zahtevajo drage laboratorije, analize pa trajajo bistveno dalj časa.

Raziskovalci sedaj čakajo na odobritev turških zdravstvenih oblasti, da bi lahko začeli s proizvodnjo v dveh mesecih.

Upajo tudi, da bodo ti, enostavnejši testi postopoma nadomestili dražje in zamudnejše PCR teste.

»Hitro odkritje dejstva, da je neka oseba okužena in pozitivna na koronavirus je zelo pomembno, če želimo pandemijo spraviti pod nadzor«, je dejal Abdullah Atalar, rektor univerze Bilkent.

Pri tem je zanimivo, da so pri razvoju tega testa lahko pomagali strokovnjaki, ki se ukvarjajo z nanotehnologijo.

»Koronavirus je delček s premerom 150 nanometrov. To pa je prav področje njihove specializacije,« opozarja rektor Atalar.

Raziskovalci UNAM pa na teh problemih delajo že leta.

Leta 2019 so korejski znanstveniki na podoben način pokazali, kako je mogoče uporabiti nanodelčke zlata za testiranje virusa MERS-CoV, ki je povzročal »bližnjevzhodni respiratorni sindrom« (MERS).

Ta test je trajal 10 minut, zaznal pa je že zgodnje faze okužbe.

Tudi to je dobra novica v letu 2021: v povezavi s cepivi bi lahko takšni testi precej pomagali pri omejevanju epidemije koronavirusne bolezni Covid-19.

Delite članek