REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Klavrn konec »čudežnega orožja«: V Ukrajini učinek ameriških HIMARS-ov že drastično zmanjšan

Klavrn konec »čudežnega orožja«: V Ukrajini učinek ameriških HIMARS-ov že drastično zmanjšanIzstrelitev Himarsa. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Učinek raket HIMARS v Ukrajini se je drastično zmanjšal, so ameriški mediji izvedeli iz več različnih ukrajinskih in britanskih virov.

Rusija namreč rakete vse bolj učinkovito moti, zato ne zadenejo ciljev.

Rusija je še posebej v zadnjih mesecih vse uspešnejša pri zoperstavljanju ukrajinskim napadom z mobilnimi raketnimi sistemi iz ZDA, pri čemer uporablja elektronske naprave za motenje sistemov GPS za vodenje zahodnih raket, poroča CNN, ki se sklicuje na več virov.

Doslej je Kijev od Washingtona prejel 18 lahkih večcevnih raketometov HIMARS in čaka na dodatnih 20, drugi zahodni sponzorji režima Vladimirja Zelenskega pa so po podatkih Pentagona podarili še deset sistemov MLRS.

Toda oborožitveni sistemi, na katere je Kijev upal, da bodo postali »čudežno orožje« in spremenili potek vojne so v zadnjih mesecih postali manj učinkoviti zaradi široke uporabe ruskih sistemov za motenje, je za CNN povedalo pet britanskih in ukrajinskih uradnikov.

»To je nenehna igra mačke in miši,« je neimenovani uradnik Pentagona opisal ruske protiukrepe, ki se zelo hitro prilagajajo vsakič, ko ukrajinska vojska spremeni svoje izstrelke raket. Nenehen boj med motilci in raketnimi operaterji pojasnjuje tudi spodnja nit.

Glede na to, da se ukrajinska vojska v veliki meri zanaša na sisteme HIMARS, postaja ta »igra mačke z mišjo« v luči pričakovane ukrajinske ofenzive še toliko bolj pereča, ugotavljajo ameriški mediji.

»Ena stvar je obdržati Ruse tam, kjer so trenutno, povsem druga pa jih pregnati, od tam« je za CNN povedal upokojeni brigadni general Stephen Anderson.

HIMARS-e ukrajinska vojska pogosto uporablja tudi za napade na civilne cilje, na primer na zbrane ob komemoraciji znanega častnika.

Motenje sistemov za vodenje GPS vpliva tudi na delovanje drugega »pametnega« ameriškega streliva, kot so vodene granate Excalibur in sistemi JDAM, nameščeni na gravitacijskih bombah, saj so slednji še posebej dovzetni za ruske sisteme za motenje, kažejo razkriti dokumenti Pentagona.

Pri tem ima tudi po navedbah zahodnih virov Rusija verjetno najboljše tovrstne sisteme na svetu, saj se je dolga leta pripravljala na zmanjšanje učinkovitosti zahodnih napadalnih sistemov, ki so se kot zelo učinkoviti pokazali v napadih na nasprotnike, ki so bili tehnološko slabše pripravljeni.

Odvisno od položaja in moči motenj je rakete HIMARS-ov vseeno mogoče bolj ali manj uspešno izstreliti, saj imajo nekatere rakete poleg vodenja GPS še druge, čeprav manj natančne sisteme vodenja, piše CNN.

Toda tudi ko delujejo, salve iz raketnih lansirnikov HIMARS vse pogosteje zgrešijo tarče, je ukrajinski vir povedal ameriškemu mediju, ki se sklicuje na poročila operaterjev brezpilotnih letal na tleh.

In nič ne kaže, da bi pri tem problemu ukrajinski vojski lahko pomagale posvetitve HIMARS-ov, ozlajšanih z nemškimi balkenkreuzi, ki jih v slavo Ukrajine izvajajo pripadniki nove, državne, kanonsko nepriznane pravoslavne cerkve...

En operater drona na vzhodni fronti je rusko motenje mobilnih HIMARS-ov opisal kot »pomembno«, je dejal vir in dodal, da je bilo uspešnejše kot pred lanskim novembrom, torej v prvih mesecih po namestitvi HIMARS-ov na bojišču.

Ruske sile so medtem tudi prišle v posest neeksplodiranih izstrelkov in jih proučile, kar je verjetno dodatno vplivalo na zmanjšanje njihove učinkovitosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek