REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajski znanstveniki trdijo, da so izolirali protitelo, ki lahko učinkovito nevtralizira vse seve koronavirusa

Kitajski znanstveniki trdijo, da so izolirali protitelo, ki lahko učinkovito nevtralizira vse seve koronavirusaVir: Twitter

Kitajski znanstveniki trdijo, da so izolirali protitelo, ki lahko učinkovito nevtralizira vse seve koronavirusa SARS-CoV-2, pri čemer se sklicujejo na laboratorijske in preizkuse na živih organizmih.

V študiji, objavljeni v torek, so kitajski znanstveniki iz različnih institucij, vključno z univerzo Sun Yat Sen v Guangzhouju in univerzo Zhejiang v Hangzhouju, objavili, da bi lahko imeli rešitev za pandemijo koronavirusne bolezni covid-19.

Avtorji trdijo, da se je v preizkusih pokazalo, da monoklonsko protitelo 35B5 v laboratorijskih pogojih, pa tudi v raziskavah na živem organizmu, nevtralizira koronavirus, ki povzroča covid-19 brez mutacij in to vse različice, tudi tiste, ki veljajo za »zaskrbljujoče.«

Znanstveniki trdijo, da bi to odkritje lahko uporabili za ustvarjanje univerzalnega cepiva proti koronavirusu.

Raziskave na živih organizmih so bile izvedene na humaniziranih miših.

Znanstveniki so tudi opazili, da protitelo deluje na »zelo mutirano« različico delta, ki je odgovorna za smrtonosne valove okužb po vsem svetu, odkar se je v Indiji prvič pojavila v začetku tega leta.

35B5 nevtralizira koronavirus tako, da cilja na en sam epitop (del antigena, ki ga prepozna imunski sistem), ki se izogne ​​mestom mutacij.

Znansveni laboratorij  Vir: Twitter
Znansveni laboratorij. Vir: Twitter

Z drugimi besedami, 35B5 cilja na en sam del virusa, ki se med procesom mutacije ne spreminja, zato bi lahko bilo to telo učinkovito proti vsem nevarnim koronavirusom.

Del antigena, na katerega cilja protitelo 35B5, je prisoten tudi v varianti omikron, ugotavljajo znanstveniki.

Protitelo 35B5 je pokazalo učinkovito sposobnost nevtralizacije.

Znanstveniki trdijo, da bi to odkritje lahko uporabili za ustvarjanje univerzalnega cepiva proti koronavirusu SARS-CoV-2.

Del antigena, na katerega cilja protitelo 35B5, je prisoten tudi v varianti omikron, ugotavljajo znanstveniki.

Ta raziskava bi se lahko izkazala za še posebej dragoceno v času, ko se po svetu širi zelo mutiran omikron.

Voditelji in znanstveniki po vsem svetu so zaskrbljeni, da bi omikron lahko uspešno zaobšel imuniteto, ustvarjeno s cepljenjem ali naravno okužbo.

Delite članek