REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska okrepila nadzor nad delom uvoza iz ZDA

Kitajska okrepila nadzor nad delom uvoza iz ZDA

Kitajska je v času obiska visoke delegacije v Washingtonu zaradi trgovinskih pogajanj okrepila inšpekcijske preglede ključnih uvoznih dobrin iz ZDA, kot so svinjina in avtomobili. Mednarodna skupnost medtem upa, da bosta gospodarski velesili našli dogovor o trgovinskem sodelovanju.

Dve največji svetovni gospodarstvi se v zadnjih mesecih poslužujeta povračilnih ukrepov in groženj z uvedbo novih carin, s čimer sta zanetili strahove o morebitni svetovni trgovinski vojni.

Podpredsednik kitajske vlade in glavni gospodarski svetovalec predsednika Xi Jinpinga Liu He ter prvi mož kitajske centralne banke Yi Gang sta v torek prispela v Washington na nov krog pogajanj.

Upanje, da bi strani dosegli nekakšen dogovor, je v nedeljo vzbudil predsednik ZDA Donald Trump, ki je tvitnil, da s kitajskim predsednikom sodelujeta, da bi preprečila padec kitajskega telekomunikacijskega velikana ZTE.

Ameriško ministrstvo za trgovino je namreč zaradi spora okrog kršenja sankcij proti Iranu in Severni Koreji, ki sega v leto 2007, prejšnji mesec podjetju ZTE za sedem let prepovedalo kupovanje surovin oz. sestavin za svoje proizvode na ameriškem trgu. ZTE je moral zaradi tega ustaviti proizvodnjo, saj je v ZDA kupoval 40 odstotkov obratnega materiala.

Peking je vrnil udarec s poostrenim nadzorom ameriškega uvoza, s čimer želijo največjemu svetovnemu gospodarstvu pokazati, kaj pomeni dostop do kitajskega trga.

Peking je vrnil udarec s poostrenim nadzorom ameriškega uvoza, s čimer želijo največjemu svetovnemu gospodarstvu pokazati, kaj pomeni dostop do kitajskega trga. Kot so na kitajskem carinskem uradu pojasnili za AFP, so poostrili nadzor nad ameriško svinjino, pregledi pa so v skladu z mednarodnimi normami.

Poostren nadzor je sicer posledica ugotovitev, da s svinjino, uvoženo iz ZDA, nekaj ni v redu, a podrobnosti niso pojasnili. Mediji poročajo, da so inšpektorji pod drobnogled vzeli tudi vozila iz ZDA, kot je Ford.