REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kakor iskanje zlata: Medtem ko Palestinci umirajo žejni, se Izraelci iz njih norčujejo na družbenih omrežjih

Kakor iskanje zlata: Medtem ko Palestinci umirajo žejni, se Izraelci iz njih norčujejo na družbenih omrežjihIskanje vode v Gazi je podobno iskanju zlata. Medtem pa nekateri Izraelci na družbenih omrežjih objavljajo posnetke, na katerih se norčujejo iz trpljenja Palestincev v Gazi. Vir: X, posnetek zaslona

Prejšnjo nedeljo je izraelski veleposlanik pri Združenih narodih vztrajal, da »v Gazi ni 'humanitarne krize' kljub poročanju o pomanjkanju goriva, vode in medicinskih zalog na ozemlju…«

Na spletni strani Mondoweiss je takšne ocene zanikala Michelle Lerner, Američanka judovskega porekla, ki je mentorica mladim odraslim pisateljem iz Gaze prek programa, imenovanega We Are Not Numbers (WANN).

Michelle Lerner takole poroča: »Odkar je Izrael začel bombardirati ozemlje in prekinil večino komunikacij, lahko redno dosežem sicer samo še samo enega, A. (uporabljam začetnico, ker so prebivalci Gaze zaskrbljeni, da bodo tarča maščevanja, če bodo kritizirali Izrael).

Iskanje vode v Gazi je podobno iskanju zlata. Medtem pa nekateri Izraelci na družbenih omrežjih objavljajo posnetke, na katerih se norčujejo iz trpljenja Palestincev v Gazi.

O pisanju A. ne razpravljamo več. Namesto tega mi pošilja sporočila o tem, koliko ur vsak dan stoji v vrsti za kruh, ne da bi ga dobil (rekord do zdaj je 8 ur). Spi s 50 drugimi ljudmi na tleh dvorane brez delujočih kopalnic, brez elektrike in z minimalno količino hrane – pred nekaj dnevi je njegova družina jedla čokolado in čips kot obrok, ker je bilo to edino, kar so lahko našli na policah trgovine. A nič od tega ni tako pereče kot vsakodnevno iskanje vode.

A.-jeva družina je po navodilih izraelskih sil IDF skupaj s stotisoči drugih beguncev evakuirana iz svojega doma v mestu Gaza v južno mesto Khan Yunis. V večini mesta ni tekoče vode, ker je Izrael zaprl cevi, ki vodijo v Gazo, in ne dovoli nobene dostave goriva za napajanje obratov za razsoljevanje.«

»Sprva je A. hodil po ulicah in iskal, da bi kupil majhne stekleničke vode v kateri koli trgovini, ki bi jih imela. Včasih bi jih našel nekaj, da bi jih razdelil med svoje ožje družinske člane. Sčasoma pa v trgovinah ni ostalo nič več in njegova družina je začela piti nečisto vodo iz katerega koli vira, ki ga je našla. Niso videli nobene pomoči, ki je prihajala preko nekaj tovornjakov, ki jim je bil dovoljen vstop v Gazo, kar je le delček tistega, kar je potrebno za ohranitev življenja več kot 2 milijona ljudi, od katerih je polovica otrok. Pravzaprav A. ni srečal prav nikogar, ki bi prejemal pomoč.

Kdor najde pitno vodo, velja za premožnega.

M., druga sodelavka WANN, je svojemu mentorju sporočila, da 'ljudje pijejo občinsko vodo' (ki je namenjena za pranje/čiščenje in ne za pitje) zaradi velikega pomanjkanja vode. Nekateri ljudje uporabljajo filter za čiščenje bodisi te vode bodisi vode iz morja! Nekateri ljudje imajo vodnjake pod svojimi domovi, vendar nimajo elektrike, da bi jih črpali...'

'Pridobivanje vode je postalo podobno iskanju zlata,' pojasnjuje H., drug pisec, 'in kdor najde pitno vodo, velja za premožnega. Imamo tri rumene steklenice, ki jih nosimo na dolge razdalje – približno 7 km v vsako smer –, da dobimo vodo iz mošeje, bolnišnice ali dobrodelne organizacije. Gremo in čakamo, da pridemo na vrsto, kar traja skoraj dve uri, da napolnimo posode pod grozljivim obstreljevanjem, včasih pa vode zaradi velikega števila ljudi sploh ne najdemo. Že dolgo se nisem umival.'

H. med bombardiranjem hodi peš polniti steklenice, čeprav ima njegova družina vozilo, ker jim je zmanjkalo goriva«, poroča ameriška mentorica.

Medtem pa nekateri Izraelci na družbenih omrežjih objavljajo posnetke, na katerih se norčujejo iz trpljenja Palestincev v Gazi.

Na posnetkih se šemijo v palestinska oblačila in prikazujejo v nedostojnih pozah, kažejo, kako pijejo vodo iz pip, ugašajo in prižigajo luči, da bi pokazali, da imajo elektriko in tako naprej.

Ob vsem tem zahodne države, vključno s Slovenijo skoraj brezpogojno podpirajo Tel Aviv ob izvajanju genocida, zamaskiranega v »pravico do obrambe.«

In ob tem tvegajo tudi, da bodo kot sostorilke pri tako nečloveškem početju prej ali slej na seznamu sovražnih držav, proti katerim bodo proizvajalke nafte (OPEC+) in druge pričele uvajati naftni embargo.

Ob zadnjem vrhu Arabske lige, kjer smo videli doslej nepredstavljivo enotnost politikov, ki prihajajo iz šiitskih in sunitskih držav je verjetno samo še vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo.

Tudi ZDA so na ta udarec zelo nepripravljene, saj je ameriški predsednik Joe Biden v zadnjem letu in pol izčrpal ameriške naftne rezerve zaradi vojne v Ukrajini.

Takrat bomo, tudi zaradi takšnega krutega postopanja s Palestinci, na Instagramu zelo verjetno gledali slike arabskih in ruskih voznikov s polnimi tanki bencina in nafte, ter dolge kolone čakajočih vozil na evropskih in ameriških bencinskih črpalkah.

Črpalkah, ki bodo znova – brez goriva.

Ali pa z gorivom, ki bo drago, kot da bi bilo zlato.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek