REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako se je kalilo jeklo: Američani bi radi izdelovali ledolomilce, a ne vedo, kako

Kako se je kalilo jeklo: Američani bi radi izdelovali ledolomilce, a ne vedo, kakoZDA imajo samo dva polarna ledolomilca, Rusija skoraj tri ducate. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Senator Roger Wicker iz Mississippija, najvišji republikanec v senatnem odboru za oborožene sile: »Brez ogromnih naložb v naše ladjedelnice in obrambno industrijsko bazo ne bomo mogli zagotoviti ameriške prevlade na področju pomorstva.«

13,3 milijarde dolarjev vreden program za zaščito interesov ZDA na Arktiki je naletel na stari industrijski izziv: rezanje in oblikovanje debelega, kaljenega jekla.

Ameriški uradniki si prizadevajo nabaviti nove polarne ledolomilce, ker je enemu od samo dveh, ki ju trenutno uporablja Obalna straža ZDA, potekla življenjska doba, drugega, ki je dodeljen Arktiki, pa vsako zimo potegnejo na suho.

Dobava prvega novega ledolomilca je že prestavljena z leta 2024 na leto 2028, saj se oblikovalci, inženirji in varilci spopadajo z nečim, česar ZDA niso naredile že desetletja: Poskušajo doseči zanesljivo oblikovanje kaljenega jekla debeline več kot palca (približno 2,5 centimetra) v ukrivljeni, ojačani trup ladje, piše Wall Street Journal.

Ameriška Obalna straža že od leta 1976 ni splovila novega težkega ledolomilca, kar pomeni, da se morajo ameriški ladjedelniki znova naučiti načrtovati in zgraditi specializirano plovilo, pravijo predstavniki industrije in vlade ZDA.

Tehnični izziv pri delu s specialnim jeklom je bil še večji zaradi pomanjkanja delovne sile v celotni industriji.

Tehnični izziv pri delu s specialnim jeklom je bil še večji zaradi pomanjkanja delovne sile v celotni industriji in pandemije koronavirusa.

Umik arktičnega morskega ledu zaradi podnebnih sprememb paradoksalno povečuje potrebo po ledolomilcih in drugih plovilih, ki lahko obvladajo težke razmere v Arktičnem oceanu in okoli njega, pravijo uradniki.

Američani so še posebej nervozni, ker se promet ruskih (pa tudi kitajskih) ladij v severnih delih sveta povečuje.

Za Obalno stražo, vejo oboroženih služb, ki je del Ministrstva za domovinsko varnost ZDA, je cilj zgraditi nov razred oboroženih ledolomilcev – imenovanih polarni varnostni rezalniki –, ki bi lahko obvladali težave, ki segajo od okoljskih katastrof do strateških spopadov v ledenih vodah.

Po podatkih vladnega Urada za odgovornost so se skupni ocenjeni stroški programa v letu 2021 zvišali na 13,3 milijarde dolarjev z 9,8 milijarde v letu 2018.

Ledolomilec Healey (video posnetek zgoraj), ki se uporablja v znanstvene namene in je običajno namenjen raziskovanju Arktike, mora vsako leto na popravilo in remont v Kaliforniji ali Washingtonu.

Drugi, težki ledolomilec Polar Star (video posnetek spodaj), se bliža že koncu svoje življenjske dobe.

Za primerjavo, Rusija ima več kot 30 ledolomilcev (domneva se, da najmanj 36), primernih za Arktiko, se pritožuje ameriška Obalna straža, Kitajska pa štiri, vključno z dvema raziskovalnima ledolomilcema, ki se redno pojavljata na severu.

Ameriški uradniki trdijo, da v resnici gre za strateške ladje, Peking pa da znanost poganja kitajske arktične ambicije.

Rusija in Kitajska krepita sodelovanje tako v Beringovem morju kot na Arktiki.

Tudi Indija se pripravlja na gradnjo svojega prvega ledolomilca v sodelovanju z - Rusijo:

»Moramo povečati prisotnost naše mornarice in Obalne straže na Arktiki in izboljšati naše odvračanje v Tihem oceanu,« je dejal senator Roger Wicker iz Mississippija, najvišji republikanec v senatnem odboru za oborožene sile.

»Brez ogromnih naložb v naše ladjedelnice in obrambno industrijsko bazo ne bomo mogli zagotoviti ameriške prevlade na področju pomorstva,« opozarja senator Wicker.

Poleg zmogljivega pogonskega sistema je ključna značilnost težkega polarnega ledolomilca njegov debel trup, ki potrebuje dodatno trdoto, okvir za okrepitev oblike in gladke krivulje za manevriranje v morskem ledu, pravijo častniki Obalne straže.

Obstoječi stroji in veščine za gradnjo trupa večine čezoceanskih plovil ne zadostujejo za specializirane ledolomilce.

Paneli trupa zahtevajo po meri izdelano zlitino in posebno toplotno obdelavo, s postopkom oblikovanja in varjenja masivnih ukrivljenih plošč.

»Jekla z večjo trdnostjo zahtevajo zelo usposobljene ljudi,« pravi Jeff Moskaluk, višji podpredsednik SSAB Americas, dobavitelja jekla za program ledolomilcev.

»Z njim ne morete ravnati enako kot z drugim kosom jekla. Prenesti mora močne udarce,« poudarja Moskaluk.

Ameriške ladjedelnice imajo poleg tehničnega izziva tudi težavo s pomanjkanjem ladjedelnikov.

Po podatkih Federal Reserve je bilo julija v ladjedelništvu zaposlenih le 154.800 ljudi.

Na vrhuncu, med drugo svetovno vojno, je industrija zaposlovala 1,3 milijona delavcev.

»Eden od izzivov je delovna sila - pridobitev kvalificiranih varilcev,« je dejal Bob Merchant, nekdanji izvršni direktor VT Halter Marine, podjetja, ki je dobilo pogodbo za gradnjo polarnih ladij.

Vendar so pandemija in druge zamude upočasnile projektiranje in inženiring ter preprečile začetek gradnje.

Tudi nekateri ameriški generali niso navdušeni nad gradnjo ledolomilcev...

Ko so leta 2022 v Sankt Peterburgu splovili dva velikanska ruska ledolomilca, naj bi »Halter Marine« končno začel graditi prvi ameriški ledolomilec, a je bilo podjetje, ki je bilo v lasti singapurskega državnega podjetja s kitajskimi strankami, prodano ameriškemu Bollingerju.

Ameriški ledolomilci so potrebovali večje podjetje z več viri za dokončanje projektiranja in začetek dela z jeklom, so povedali ljudje, ki poznajo ozadje te transakcije in ameriški program za prevlado v polarnih delih sveta.

Šele avgusta je »Bollinger« začel s testiranjem, rezanjem in sestavljanjem jeklenih prototipnih modulov, ki bi lahko postali del novega ledolomilca, če moduli uspešno prestanejo teste.

Medtem bo podjetje zaposlovalo in usposobilo več delavcev v ladjedelnici. Gradnjo v polnem obsegu bi lahko začeli naslednje leto.

»Ponovno se učimo, kako zgraditi to vrsto ladje,« je priznal vodja programa, stotnik Obalne straže Eric Drey.

Medtem so ruski tankerji, zahvaljujoč tudi podnebnim spremembam, dosegli nov veliki met.

Rusija je namreč prvič poslala konvencionalne naftne tankerje skozi Arktiko na Kitajsko, poroča Financial Times.

Gre za ladje, ki niso zasnovane za plovbo skozi led, toda zdaj očitno lahko potujejo po Severni morski poti zaradi segrevanja podnebja in višjih temperatur. Prva dva tovrstna tankerja sta izplula avgusta. Upoštevaje, da pot od severnega ruskega pristanišča Primorsk do Kitajske skozi Sueški prekop traja 45 dni, se je izkazalo, da jo uporaba Severne morske poti skrajša za 10 dni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek