REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je videti nekdanji ponos Jugoslavije, eden od devetih na svetu?

Kako je videti nekdanji ponos Jugoslavije, eden od devetih na svetu?Bob steza - Trebević

Nekdanji ponos SFRJ je stal 35 milijonov dolarjev, na svetu je le devet podobnih, in kako izgleda danes?

Deset minut lahkotne vožnje z žičnico deli središče Sarajeva od bližnjega hriba Trebević in znamenite bob steze, nekdanjega sarajevskega ponosa in celotne takratne Jugoslavije ter najdražjega športnega projekta zimskih olimpijskih iger leta 1984.

Vijugasta bob-steza je preživela vse grozote vojn iz 90-ih let in jo je mogoče obiskati na Trebeviću tudi danes ter se spomniti na dneve, ko je bila veličastno znamenje Sarajeva in takratne Jugoslavije. Na svetu je ostalo le še devet podobnih objektov.

Vojne iz devetdesetih let pa tudi čas po njih so pustile sledove na tem impozantnem športnem objektu, okoli katerega so se tekom vojn izmenjavale prve linije fronte. Še danes rdeče plošče z napisi "Pazi - mine!" opominjajo mimoidoče na nevarnosti, ki prežijo.

Razen osrednjega betonskega korita, je vsa ostala infrastruktura žal uničena.

Steza, dolga 1570 metrov, je bila sicer najdražji projekt, izgrajen za potrebe Olimpijade. Stal je za tisti čas neverjetnih 35 milijonov ameriških dolarjev. Takrat je to bil najsodobnejši objekt te vrste v svetovnih merilih.

Danes na njem ni več mogoče ne vaditi ne tekmovati se, ker je vse devastirano, toda s ponovnim odprtjem trebeviške žičnice, so se ljudje začeli vračati na hrib, se sprehajati in raziskovati.

Vsi se strinjajo, da je narava prečudovita, se radi spominjajo starih časov in upajo, da bo v prihodnosti morda dovolj dobre volje in denarja, da bo ta sarajevska lepotica znova zablestela v polnem sijaju, kakor je to bilo leta 1984.