REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj je edinstveno pri ruskih raketah proti dronom, ki bodo kmalu prispele na območje posebne vojaške operacije

Kaj je edinstveno pri ruskih raketah proti dronom, ki bodo kmalu prispele na območje posebne vojaške operacije

Rusija zaključuje preizkuse protiletalskih raket, ki bodo šle v bližnji prihodnosti letošnjega leta v uporabo s protiletalskimi sistemi na območju posebnih operacij.

Ruska tiskovna agencija RIA Novosti je to poročala s sklicevanjem na svoj vir.

Na prvi pofled nič posebnega - razen če te ne bi bile namenjene - dronom.

Navedeno je, da so »projektili zasnovani predvsem za uničenje majhnih brezpilotnih letal, kvadrokopterjev, pa tudi brezpilotnih dronov, upravljanih s prvoosebnim pogledom (FPV), ki se v velikem številu uporabljajo na liniji bojnega stika v udarni in izvidniški različici.«

Nove rakete so majhne in relativno poceni za proizvodnjo.

Rusija zaključuje preizkuse protiletalskih raket, ki bodo šle v bližnji prihodnosti letošnjega leta v uporabo s protiletalskimi sistemi na območju posebnih operacij. Na prvi pofled nič posebnega - razen če te ne bi bile namenjene - dronom.

Dejstvo, da takšne rakete razvijajo za protiletalski kompleks Pancir-SM, je bilo prvič omenjeno na enem od vojaško-tehničnih forumov vojske pred nekaj leti.

In potem je prišla novica, da so rakete praktično ustvarjene, opravile potrebne državne teste in bodo kmalu dane v množično proizvodnjo.

Dejstvo, da je bila baza Pancir izbrana za izstrelišče, ni presenetljivo - to je eden najboljših raketnih in topovskih sistemov na svetu.

Leta 2012 je bil dan v uporabo pod imenom Pancir-S1.« Večkrat je bil posodobljen in je zdaj v uporabi v vojaških silah zračne obrambe – »Pancir-S1«, »Pancir-S2«, kot tudi najsodobnejši »Pancir-SM«.

Ti kompleksi so se odlikovali pri obrambi ruskih baz v Siriji - sestrelili so skoraj vse brezpilotne letalnike, ki so jih napadli. Preostale so prizemljili radio-elektronsko.

Vse vrste pancirjev so se zelo dobro izkazali tudi na območju SVO.

Kakšne so njihove značilnosti in prednosti?

Ti kompleksi so se odlikovali pri obrambi ruskih baz v Siriji - sestrelili so skoraj vse brezpilotne letalnike, ki so jih napadli. Preostale so prizemljili radio-elektronsko.

Gre za kombinirano raketno in topovsko orožje. Ustvarja območje neprekinjenega uničenja v dosegu do 20 kilometrov in na nadmorski višini do 15 kilometrov. Kompleks začne uničevati cilje tako rekoč s tal.

Protizračna obramba se izvaja z avtomatskimi topovi in vodenimi raketami z radijskim vodenjem z infrardečim in radarskim sledenjem.

Posebnost pancirja je kombinacija večkanalnega sistema za zajem in sledenje ciljem z raketnim in topniškim orožjem.

To pomeni, da en sistem nadzoruje ogenj tako raket kot topov.

Topovsko oborožitev sestavljajo štiri 30-mm avtomatski brzostrelno topovi 2A38M.

Skupna hitrost ognja je 5000 nabojev na minuto, strelivo obsega 1400 granat.

Zapleteni kompleks Pancir upravljajo le trije ljudje, čas njegove namestitve pa je pet minut.

Vodena protiletalska nadzvočna raketa na trdno gorivo je po mnenju strokovnjakov ena najboljših na svetu. Je zelo manevrirna, njena hitrost leta je 1300 m/s.

Značilnost: dvokaliberna oblika. Pospeševalna stopnja kalibra 170 mm daje raketi največjo hitrost in se loči kmalu po izstrelitvi. Kaliber rakete se močno zmanjša na 90 mm, kar zmanjša izgube zaradi aerodinamičnega upora in zagotavlja visoko hitrost na celotni poti leta.

Pancirji vseh modifikacij so opremljeni z 12 raketami v transportnih in izstrelitvenih zabojnikih.

Vodena protiletalska nadzvočna raketa na trdno gorivo je po mnenju strokovnjakov ena najboljših na svetu. Je zelo manevrirna, njena hitrost leta je 1300 m/s.  Nove protidronske rakete so izdelane po enaki zasnovi. Pravzaprav so postale manjše kopije tistih močnih raket, ki so bile prvotno ustvarjene za Pancir.

Nove protidronske rakete so izdelane po enaki zasnovi.

Pravzaprav so postale manjše kopije tistih močnih raket, ki so bile prvotno ustvarjene za Pancir. Vendar pa je njihova bojna moč zadostna, da zagotovi uničenje brezpilotnih zrakoplovov katerega koli razreda. In to v velikih količinah.

V primeru pojava raket majhnega kalibra se bo število izstrelitvenih kontejnerjev povečalo na 48.

Radarji in optično-elektronski sistem Pancirja imajo visoko zaščito proti motnjam in zaznajo skoraj vse zračne cilje, vključno z »nevidnimi« letali in najmanjšimi droni.

Občutljivi radarji vidijo leteče predmete z minimalno učinkovito odbojno površino - samo 0,03 m na razdalji do 75 km.

Verjetnost uničenja drona z eno raketo je 0,7.

Interval med izstrelitvijo raket in pridobitvijo novih ciljev je le sekunda in pol.

Ta številka velja za nekakšen svetovni rekord, piše Sergej Ptičkin v Rosijski gazeti.

Module raket in topov je mogoče namestiti na skoraj vsako podvozje, pa tudi na strehe zgradb.

Ruski holding holding Visoko-točni kompleksi (High-Precision Complexes) je decembra lani poročal, da je bil raketni sistem protizračne obrambe Pancir deležen izboljšav za povečanje njegove učinkovitosti proti dronom, »zapletenim« projektilom in raketam dolgega dosega, vključno takim kot Storm Shadow.

Avgusta lani je postalo tudi znano, da je Pancir-S oborožen s hiperzvočnimi raketami.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek