REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Juncker pohvalil napredovanje Srbije na poti v EU

Juncker pohvalil napredovanje Srbije na poti v EUPredsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in Srbski predsednik Aleksandar Vučić, foto: Pixsell

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes na obisku v Beogradu dejal, da je Srbija že opravila impresiven del poti proti Evropski uniji. Po srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem je sicer dodal, da še vedno obstaja nekaj problemov, predvsem na področju vladavine prava, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Spomnil je na zavezujoč sporazum med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov, ki je eden od predpogojev za vstop obeh držav v EU. Na novinarski konferenci je priznal, da je uveljavitev sporazuma verjetno težka, ampak izrazil prepričanje, da bo Beograd pripomogel k reševanju sporov v regiji.

Ravno danes so se po 14 mesecih v Bruslju na pogovorih o normalizaciji odnosov med državama ponovno sestali predstavniki Beograda in Prištine. Pred tem je bilo nadaljevanje pogovorov napovedano za 16. januar, a so srečanje zaradi umora politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića preložili.

Kdaj bo Srbija postala članica unije pa je odvisno predvsem od nje, je še dejal Juncker.

Juncker je ponovil, da verjamejo, da je prihodnost Zahodnega Balkana in Srbije v Evropski uniji, saj "brez njih unija ni cela". Dodal je, da njegov obisk držav Zahodnega Balkana potrjuje, da so EU pomembni odnosi s to regijo in da želi tudi s Srbijo vzpostaviti dobro sodelovanje.

Predsednik Evropske komisije je turnejo po državah Zahodnega Balkana začel v nedeljo v Makedoniji. Pot je nadaljeval v Albaniji in Srbiji, v torek pa sledi Črna gora. V sredo bo odšel še v Bosno in Hercegovino ter na Kosovo. Turnejo bo sklenil v četrtek v Bolgariji, kjer se bo udeležil uradnega kosila, ki ga bo za predstavnike vseh šestih držav Zahodnega Balkana gostil bolgarski premier Bojko Borisov.

Delite članek