REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je po novem pogoj za vstop v EU dobra vojna? V kandidatki za članstvo pravijo, da so pogoj izpolnili že leta 1999

Je po novem pogoj za vstop v EU dobra vojna? V kandidatki za članstvo pravijo, da so pogoj izpolnili že leta 1999Jugoslavija 1999 - NATO bombe... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Če bi bil pogoj za hitrejše napredovanje Srbije proti EU, da bi šla v vojno z nekom, potem hvala, ni vredno, je dejal notranji minister Srbije Aleksandar Vulin, ki se je odzval na dejstvo, da sta Ukrajina in Moldavija prek vrste dobili status kandidatk za članstvo v Evropski uniji.

»Evropska unija se je odločila, da se ne bo več niti pretvarjala, da veljajo enaka pravila za vse, ki se želijo pridružiti tej organizaciji. Ukrajina je postala kandidatka za članstvo, čeprav ni izpolnjevala standardov, ki se tako skrbno uporabljajo za balkanske države. Preskočila je več desetletij pritiskov, izsiljevanja in birokracije, ni se ji bilo treba ukvarjati z bojem proti korupciji, izpolnjevanjem kriterijev na področju pravosodja ali gospodarskih reform, da o sodelovanju s sodišči, ki ugotavljajo vojne zločine, sploh ne govorimo,« je dejal srbski minister Vulin.

Vendar se zdi, da takšna pravila ne veljajo za tiste, ki jih bombardira NATO, za hiter vstop v Evropsko unijo se je treba spopasti z Rusijo!

»Ne smem niti pomisliti, kaj bo pogoj za zaključek sprejemnega postopka. Upam, da Moldaviji ni bilo treba obljubiti, da bo šla v vojno in da so ji potrdili status kandidata na častno besedo, brez obveznosti boja.«

Če je, pravi minister Vulin, odločilno merilo za sprejem v članstvo EU oziroma za začetek pristopnega procesa, da je država kandidatka v vojni, potem bi, poudarja, Srbija lahko začela pogajanja že leta 1999.

»Vendar se zdi, da takšna pravila ne veljajo za tiste, ki jih bombardira NATO, za hiter vstop v Evropsko unijo se je treba spopasti z Rusijo je s kančkom cinizma pripomnil srbski notranji minister.

»EU še do včeraj ni bila vojaško zavezništvo, niti vojno stanje ni bilo pogoj za začetek pogajanj, zdaj pa vidimo, da je ključnega pomena. Če bi bil pogoj za hitrejše napredovanje Srbije proti Evropski uniji, da bi šla v vojno z nekom, potem hvala, ni vredno,« je poudaril Vulin.

Srbski notranji minister je Ukrajini zaželel veliko sreče, Severni Makedoniji in Albaniji pa, da jima za začetek pogajanj za vstop v Evropsko unijo ne bo treba z nikomer v - vojno...

Delite članek