REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Jaz sem James Bond!« Novi premier Češke je videti kot tipičen profesor, vendar preseneča: »Znam odlično streljati!«

»Jaz sem James Bond!« Novi premier Češke je videti kot tipičen profesor, vendar preseneča: »Znam odlično streljati!«Janšev novi zaveznik podobnih pogledov v Pragi: Petr Fiala. Vir: Twitter
Zavezništvo, ki združuje Fialove desnosučne Državljanske demokrate, manj sredinske krščanske demokrate in desničarsko stranko TOP 09, je na volitvah premagalo populistično gibanje ANO milijarderja Andreja Babiša, vpletenega v korupcijsko afero.

Marsikoga je presenetilo dejstvo, da 57-letni Petr Fiala, novi predsednik vlade Češke republike, sebe vidi kot agenta 007.

Vodja desnosredinskega zavezništva Skupaj, Fiala predstavlja blok petih (doslej opozicijskih) sredinskih in desnosredinskih strank, ki so zmagale na oktobrskih volitvah in strmoglavile premierja Andreja Babiša in njegove zaveznike.

Z imenovanjm Fiale je v Pragi končana saga o novi vladi, ki je trajala od oktobra.

Fiala je zdaj na »največji misiji svojega življenja, potem ko je na oktobrskih volitvah zavezništvo Skupaj vodil do tesne zmage«, poroča France24.com. Zavezništvo, ki združuje Fialove desnosučne Državljanske demokrate (ODS), manj sredinske krščanske demokrate in desničarsko stranko TOP 09, je na volitvah premagalo populistično gibanje ANO (Da) milijarderja Andreja Babiša, vpletenega v korupcijsko afero.

»Češki republiki smo dali priložnost za boljšo prihodnost. Mi smo sprememba, vi ste sprememba,« je po štetju glasovnic svojim privržencem zaupal Fiala.

Fiala je od predsednika države Miloša Zemana nato dobil priložnost, da sestavi vlado, ki lahko računa na podporo 108 od 200 poslancev spodnjega doma.

Nova češka vlada lahko računa na 71 poslancev ODS, sestavljata je pa še stranka Piratov in Županov, ki sta dobili 37 sedežev v parlamentu. Tako je Fiala za kormilom češke vlade nasledil spornega Andreja Babiša, ki so mu pred volitvami škodovala razkritja tako imenovanih Pandorinih dokumentov iz davčnih oaz.

Ena prednostnih nalog Fiale v čevljih novega češkega premierja je spopad s covidno in energetsko krizo, potem ko bo predvidoma sredi decembra potrjena njegova vlada.

Petr Fiala je oboževalec super vohuna Jamesa Bonda, znanega kot agent 007.

Leta 1964 v Brnu rojen Fiala sicer skrbno varuje svojo zasebnost, a je znano, da je ljubitelj leposlovja in amaterski nogometaš. Po poročanju France24.com je tudi oboževalec super vohuna Jamesa Bonda, v politiko pa je vstopil potem, ko je po padcu komunizma postal prvi profesor politologije na Češkem.

»Pravzaprav lahko rečem, da sem James Bond. Bond zna dobro streljati, saj jaz znam tudi. Agent 007 obvlada številne jezike in je dobro izobražen, toda upam, da sem mu tudi na tem področju kos,« je Fiala bežno razkril kakšno ima mnenje o sebi samem v nekem intervjuju.

Aprila letos je, oziraje na pandemijo koronavirusne bolezni covid-19 na Twitterju izpostavil, da »res obožuje nogomet, vendar ne razume, zakaj lahko navijači pridejo na stadion (čeprav v omejenem številu), a oblasti nočejo vrniti vseh otrok v šolo.«

»Za nas je vrnitev otrok v šole in na športna igrišča jasna prioriteta in še naprej si bomo prizadevali, da bo to čim prej,« je takrat dejal.

Leta 2011 je postal znanstveni svetovalec predsednika vlade, leto pozneje pa minister za šolstvo.

Vir: Twitter

Poslanec je postal šele po splošnih volitvah oktobra 2013.

Fiala se je stranki ODS pridružil mesec dni pozneje, njen predsednik pa je postal januarja 2014, ko je na tem mestu zamenjal nekdanjega premierja Petra Nečasa, čigar vlada je leta 2013 razpadla zaradi škandala z ljubico.

Nečas se je pozneje poročil s svojo nekdanjo sodelavko Jano Nagyovo, ki je bila vpletena v korupcijski in vohunski škandal, kar je privedlo do njene aretacije in njegovega odstopa.

Petr Fiala je odraščal v konservativni družini, v kateri so kosilo stregli točno opoldne ob zvonjenju cerkvenih zvonov.

»V naši družini je bilo normalno imeti univerzitetno izobrazbo, živeti kulturno življenje in se zanimati za javne in politične zadeve. Vzgojen sem bil v demokratičnem duhu. Zame sta demokracija in svoboda nekaj, kar sem že od malih nog menil, da je pomembno,« je dejal ob neki priložnosti, nakar so mediji to njegovo mnenje izpostavili v povolilnem času.

Fiala je diplomiral iz češkega jezika in književnosti ter zgodovine, delal pa je kot zgodovinar in novinar.

Po padcu komunistične oblasti v nekdanji Češkoslovaški leta 1989 je Fiala soustanovil Oddelek za politične vede na Masarykovi univerzi v Brnu.

Vodil ga je med letoma 1993 in 2002, nato pa je dve leti vodil Oddelek za mednarodne odnose in evropske študije.

Po poročanju France24.com je Petr Fiala dolgočasen pragmatist, oropan čustev. Vir: Twitter

Prvi profesor politologije je postal leta 2002, od leta 2004 pa vse do leta 2011 je opravljal funkcijo rektorja univerze. Je avtor več knjig o politiki, religiji in zgodovini, znanci in sodelavci pa so ga po poročanju France24.com kritizirali kot dolgočasnega in oropanega čustev.

Fiala je bil kot polnokrvni pragmatik tudi krščen leta 1986, torej v času, ko je komunistična oblast še vedno preganjala cerkev.

»Zame vera pomeni določeno interpretacijo sveta, a odgovorov na vsako situacijo nima. Bistveno je, da je človek ustvarjen kot svobodno bitje,« rad poudarja.

Fiala je kljub profesorskemu videzu, z brado in očali, do svojega 40. leta aktivno igral nogomet.

Še vedno obožuje tenis, smučanje, plavanje in streljanje. Je tudi ljubitelj jazz glasbe.

In - podobno kot desnosučni na Slovenskem - je zelo vdan Washingtonu. Tudi pri politiki bojkota prihodnjih zimskih olimpijskih iger v Pekingu s strani ZDA...

Z ženo Jano je poročen od leta 1992, imata tri otroke. Par se je spoznal med t. i. žametno revolucijo leta 1989, Fiala pa je nekoč razkril, da je del njunega prvega snidenja potekal na - pokopališču.

»Moje zasebno življenje se zlije z družbenim do te mere, da sem novembra 1989 spoznal tako svobodo kot svojo bodočo ženo. In od takrat ljubim oboje,« sklene novi predsednik češke vlade, ki mu je po trdnih desnosučnih prepričanjih in sovraštvu do komunizma zelo blizu tudi trenutni slovenski premier Janez Janša.

Ni dvoma, da je Janša v skrajno konzervativnem Fiali dobil novega zaveznika na evropskem parketu.

Delite članek