REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izrael hvaležen, Palestina ogorčena: Veto ZDA je dovoljenje za nadaljevanje ubijanja

Izrael hvaležen, Palestina ogorčena: Veto ZDA je dovoljenje za nadaljevanje ubijanjaIzraelski vojni stroj ubija na tisoče ljudi, Varnostni svet pa je paraliziran, se pritožujejo Palestinci. Vir: Posnetek zaslona, X

Palestinski veleposlanik pri Združenih narodih Riyad Mansour in palestinska militantna skupina Hamas sta obsodila odločitev ZDA, da na zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov vložijo veto na osnutek resolucije o prekinitvi ognja v Gazi, medtem ko se je izraelski veleposlanik v ZN Gilad Erdan zahvalil ameriškemu predsedniku Josephu Bidnu, ker »trdno stoji« ob strani Izraela.

Veleposlanik Mansour je odločitev ZDA označil za »žalosten dan« in dodal, da verjame, da se bodo nekega dne tisti, ki »ne vidijo realnosti«, sčasoma odzvali na »ogromen pritisk človeštva, od enega konca sveta do drugega, z milijardami ljudi, ki zahtevajo premirje,« poroča CNN.

»Razburjeni smo tako kot naši ljudje, ki so besni na sistem ZN - na Združene narode, Varnostni svet, Generalno skupščino. Jezni in razočarani so (Palestinci), ker vidijo ta ogromen izraelski vojni stroj, ki ubija na tisoče civilistov, kljub temu pa je Varnostni svet paraliziran,« je opozoril veleposlanik Mansour.

Veto ZDA je obsodil tudi palestinski premier Mohammed Shtayyeh, ki je dejal, da je »neuspeh Varnostnega sveta« novo dovoljenje za, kot je dejal, »nadaljevanje ubijanja, uničevanja in razseljevanja«.

»Uporaba veta razkriva hinavščino trditev ZDA, da jim je mar za življenja civilistov,« je poudaril Shtayyeh v izjavi.

Hamas je odnos Washingtona označil za »nemoralen in nečloveški«, pri čemer je opozoril, da je »ameriško oviranje resolucije o prekinitvi ognja neposredno sodelovanje pri pobijanju naših ljudi«, je po poročanju CNN dejal član političnega biroja Hamasa Izzat el Rishk.

Dvojne vatle ameriške zunanje politike je včeraj nehote potrdil tudi ameriški zunanji minister, Bidnov državni sekretar Antony Blinken, ki je objavil fotografijo z luksuzne večerje v počastitev dneva človekovih pravic (tvit spodaj).

Številni so na njegovo objavo na omrežju X (prej Twitter) odgovorili, da je »klavec«.

»Pridružil sem se voditeljem boja za človekove pravice ob 75. obletnici Splošne deklaracije o človekovih pravicah in kot priznanje za njihovo pogumno delo. Vemo, da je svet mirnejši, varnejši in uspešnejši, če pravice spoštuje več ljudi na več mestih,« je ob fotografiji s požrtije pripisal ameriški državni sekretar, hkrati pa so ZDA v Varnostnem svetu ZN glasovale proti resoluciji, ki bi Palestincem povrnila vsaj del njihovih človekovih pravic že s prekinitvijo ubijanja.

Blinknova izjava je v resnici definicija za pranje kršiteljev človekovih pravic (#RightsWashing), saj ameriški državni sekretar, ki je nedavno v družbi izraleskega premierja Benjamina Netanjahuja razkril, da ni le Američan, ampak predvsem Jud, uporablja retoriko o človekovih pravicah, da bi prikril Bidnovo podporo grozodejstvom Izraela v Gazi.

Izraelski veleposlanik pa je kritiziral Združene narode in ocenil, da je, kot je dejal, »naravnost neverjetno«, da so ZN zaposleni z razpravo o resoluciji, ki bo po njegovih besedah ​​»teroristom Hamasa omogočila, da ostanejo na oblasti v Gazi«, in da ne obsojajo Hamasa ali pozivajo k izpustitvi talcev, ki jih ima ujete ta palestinska militantna skupina.

»Prekinitev ognja bo možna šele po vrnitvi vseh talcev in uničenju Hamasa,« je prepričan Erdan.

V video posnetku spodaj pa lahko vidimo mladega izraelskega vojaka, kako se norčuje in prav uživaško uničuje otroške igrače in drugo blago v palestinski trgovini v begunskem taborišču Džabalija, severno od mesta Gaza.

Združene države Amerike so v petek v Varnostnem svetu Združenih narodov bile edine, ki so vložile veto na resolucijo o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi, Združeno kraljestvo pa se je vzdržalo, medtem ko je preostalih 13 članic tega telesa glasovalo za.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek