REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Interpol razburil Srbijo z umikom tiralice proti Haradinaju

Interpol razburil Srbijo z umikom tiralice proti Haradinaju

V Srbiji je za razburjenje poskrbela odločitev Interpola, da razveljavi mednarodne tiralice proti kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju in še 17 državljanom Kosova, ki jim Srbija očita vojne zločine med konfliktom v letih 1998-1999.

Kosovo namreč ni član Interpola, zato ga tam predstavlja Unmik.

Tiralice naj bi Interpol umaknil 1. decembra, in sicer na zahtevo misije ZN na Kosovu (Unmik), na spletni strani poroča Al Jazeera Balkans. Kosovo namreč ni član Interpola, zato ga tam predstavlja Unmik.

Da so bile tiralice, izdane na zahtevo Srbije, umaknjene z Interpolovega seznama, so sicer sporočile oblasti v Prištini, ki naj bi jih Interpol o tem obvestil v petek. "Po tej odločitvi so vsi ti posamezniki svobodni, da brez kakršnihkoli težav potujejo zunaj Kosova," je za agencijo Reuters ob tem ocenil kosovski pravosodni minister Abelard Tahiri.

V Beogradu so se na potezo Interpola medtem odzvali z ogorčenjem. Srbsko notranje ministrstvo je nemudoma napovedalo uraden protest pri Interpolu, obrambni minister Aleksandar Vulin pa je ocenil, da je Unmik z odločitvijo za odpravo tiralice prekršil pravilo o statusni nevtralnosti. Kot je še dejal, bi morala Srbija zahtevati pojasnilo na seji Varnostnega sveta ZN, saj je Haradinaj zanjo "vojni zločinec, ki bo slej ko prej moral odgovarjati za svoja dejanja".

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je sicer pozneje pojasnil, da tiralica zoper Haradinaja ni bila dejansko odpravljena oziroma umaknjena, ampak zgolj "zatemnjena", tako da ni vidna za organe ostalih držav. Kot je pojasnil, bi lahko tiralico umaknila le Srbija, če bi sporočila, da je odstopila od pregona in iskanja Haradinaja. Zatrdil je tudi, da bo Srbija "uporabila vsa pravna sredstva, da se to popravi".

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek