REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvatje besnijo, ker poskuša Cerar prek Američanov uresničiti arbitražno razsodbo

Hrvatje besnijo, ker poskuša Cerar prek Američanov uresničiti arbitražno razsodboPahor, Trump, Melania | VIR: UPRS

Na Hrvaškem se jezijo, ker slovenska diplomacija lobira pri ZDA in si prizadeva za uveljavitev arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

"V Združenih državah doslej še niso bili dobro seznanjeni s tem problemom, zato si prizadevamo, da jih bolje informiramo", opozarja na besede slovenskega zunanjega ministra Mira Cerarja hrvaška tiskovna agencija Hina, kot na dokaz, da Slovenija intenzivno lobira v Beli hiši zoper Hrvaško, ki arbitražne razsodbe ne priznava.

Erjavec je desetkrat potoval v Moskvo in nikoli v Washington, Cerar pa je najprej odšel v ZDA, izpostavlja Jutarnji list.

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar, ki se mudi v Washingtonu, je napovedal izboljšanje odnosov Slovenije in ZDA, prednostno pa namerava ameriške oblasti natančno obvestiti o problemu arbitraže in sporu glede meje s Hrvaško, s katerim Washington domnevno ni dobro seznanjen, poroča zagrebški Jutarnji list.

Cerar je skupaj s predsednikom Borutom Pahorjem na čelu slovenske delegacije na letnem zasedanju Generalne skupščine OZN v New Yorku, njegov cilj pa je okrepiti odnose Slovenije z novo ameriško administracijo, navaja zagrebški časnik.

"Zaenkrat je bilo storjeno premalo, da bi ZDA opazile občuten napredek, ki ga je Slovenija dosegla na gospodarskem in političnem področju v zadnjih letih," je povedal Cerar novinarjem, ki so spremljali njegovo ameriško turnejo.

Jutarnji - Cerar
Hrvaški časnik je za upodobitev Cerarja uporabil fotografijo, na kateri je Cerar videti, kakor da pozdravlja - "po srbsko", s tremi prsti. Podton sporočila je hrvaškim bralcem jasen.

"Jutarnji" izpostavlja, da je "konservativna opozicija v Sloveniji zamerila prejšnji vladi, ki jo je vodil Cerar, ker ni vodila 'uravnotežene' politike in je zanemarjala odnose z ZDA kot svetovne velesile in vodilne članice zveze Nato."

Hrvaški mediji izpostavljajo, da je v času prejšnje (Cerarjeve) vlade "takratni minister za zunanje zadeve Karel Erjavec približno desetkrat potoval v Moskvo in nikoli v Washington, zato pa je Cerar že ob prevzemu nove dolžnosti dejal, da si bo prizadeval odnose z glavnimi svetovnimi silami uravnotežiti in dvigniti odnose z Washingtonom na višjo raven."

"Obstajajo številna zelo specifična vprašanja, kot je vprašanje arbitraže in so pomembna za naše odnose z Združenimi državami", navaja Cerarjeve besede hrvaški tisk.

Pahor, GS OZN Vir:UP RS
Borut Pahor govori v GS OZN. Vir: Pixell

Po tem, ko je lani arbitražno sodišče objavilo svojo razsodbo oziroma svojo rešitev mejnega spora, ki jo Hrvaška zaradi slovenske kompromitacije ne priznava, se je v Sloveniji pogosto poudarjalo, da Washington v svojih izjavah izpostavlja "dvostransko naravo tega vprašanja", v nasprotju z nekaterimi članicami EU, ki so tako kot Slovenija trdile, da je arbitražno rešitev potrebno uveljaviti, navaja "Jutarnji" ob Cerarjevih besedah, da se v Sloveniji zavedajo, "da v zadnjih letih nekateri politični dejavniki v Združenih državah niso bili dovolj dobro seznanjeni z vprašanjem arbitraže, in zato sedaj intenzivno delamo na tem, da jih bolje obveščamo."

Za hrvaško stran je tako ostala enigma - o čem sta se pogovarjala slovenski predsednik in Melania Trump?

Hrvaški mediji so v tej Cerarjevi napovedi prepoznali namero Slovenije, da prek sogovornika iz Ovalne pisarne pritisne na Hrvaško glede uveljavitve arbitražne razsodbe, še posebej po tem, ko se je Borut Pahor že srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ob tem pa si je prva dama Melania "drznila" s slovenskim predsednikom pogovarjati v navzočnosti svojega moža celo v slovenščini.

Za hrvaško stran je tako ostala enigma - o čem sta se pogovarjala slovenski predsednik in Melania Trump?

Delite članek