REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Grabar-Kitarovićeva in Vučić v Zagrebu o številnih spornih vprašanjih

Grabar-Kitarovićeva in Vučić v Zagrebu o številnih spornih vprašanjihPredsednika Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović in predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednika Hrvaške in Srbije Kolinda Grabar-Kitarović in Aleksandar Vučić sta se danes v Zagrebu pogovarjala o številnih odprtih vprašanjih, ki bremenijo odnose med državama. Vladama bosta predlagala, da si vzameta dve leti časa za dvostransko reševanje spora o meji, če dogovora ne bo, pa naj bi poiskali mednarodno sodno posredovanje.

Hrvaška predsednica se je zavzela za nadaljevanje pogovorov. Državi sta po njenih besedah sposobni dvostransko reševati odprta vprašanja brez mednarodnih pritiskov. Dejala je, da se z Vučićem nista strinjala o mnogih odprtih vprašanjih med državama, a je določene premike možno pričakovati pri iskanju pogrešanih oseb iz vojne na Hrvaškem.

Grabar-Kitarovićeva in Vučić sta na skupni novinarski konferenci v uradu hrvaške predsednice izpostavila, da se nista pogovarjala o "bremenih zgodovine" obeh držav, ampak sta poskusila iskati pot v prihodnost, ki bo zagotovila varnost in blaginjo vsem državljanom.

Srbska delegacija je sicer danes posredovala podatke o usodi treh oseb hrvaške nacionalnosti, izročili so tudi matične knjige iz kraja Dvor na Hrvaškem.

Grabar-Kitarovićeva se je zahvalila Vučiću zaradi uveljavitve sklepov iz subotiške deklaracije, s katerimi so izboljšali življenje hrvaški skupnosti v nekaterih delih Vojvodine, a pričakuje premike tudi, ko gre za udeležbo predstavnikov hrvaške manjšine v parlamentarnem življenju Srbije na državni in lokalni ravni. Dotaknila sta se tudi sodelovanja v pravosodju.

Poudarila je, da Hrvaška podpira prizadevanja Srbije za vstop v Evropsko unijo ter da so dobri odnosi med državama ključni tudi za varnost na jugovzhodu Evrope. Prav tako je dejala, da ni treba dovoliti osebam s političnega roba, da bi narekovali odnose med državama.

Kot možnost za sodelovanje v konkretnih skupnih projektih pa sta z Vučićem izpostavila posodobitev železniške proge med Zagrebom in Beogradom.

Vučić je med drugim izjavil, da imata državi popolnoma različna stališča, ko gre za reševanje spora o meji ob Donavi. Hrvaška vztraja pri katastrskih mejah, Srbija pa si prizadeva za sredinsko črto po strugi Donave.

Srbski predsednik je izpostavil, da bosta državi zahtevali pomoč mednarodnih sodnih in arbitražnih teles, če v dveh letih ne bosta uspeli dvostransko rešiti spora o meji, ker gre za eno ključnih odprtih vprašanj. Ne pričakuje, da bo Hrvaška ovirala srbska pristopna pogajanja z EU.

Kot je izpostavil, so se v Srbiji dogovorili, da v naslednjih sto dneh srbski predstavniki ne bodo žalili Hrvaške niti njenih predstavnikov, da bi tudi na ta način poskusili ustvariti vzdušje za izboljšanje odnosov. Povedal je, da se ni obremenjeval z današnjimi protesti proti njegovemu obisku v Zagrebu. Še enkrat je poudaril, da ni četnik ter da nihče iz njegove družine v zgodovini ni bil četnik niti nihče ni storil vojnih zločinov.

Plenković se je zavzel tudi, da bi obnovili pogovore glede sporazuma o vojni odškodnini in da bi se začeli pogovarjati o sporazumu za kazenski pregon in kaznovanje vojnih zločinov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zahvalil se je Grabar-Kitarovićevi za prisrčen sprejem in odkrite pogovore, kot tudi za posredovanje pri organizaciji srečanja z zagrebškim nadškofom Josipom Bozanićem, s katerim se namerava danes pogovarjati o izboljšanju odnosov med katoliškimi in pravoslavnimi verniki v obeh državah.

Vučić se je med dvodnevnim uradnim obiskom na Hrvaškem danes srečal tudi s predsednikoma hrvaške vlade in sabora Andrejem Plenkovićem in Gordanom Jandrokovićem. Tudi s Plenkovićev sta se posvetila vprašanju meje in se zavzela, da bi se do konca marca sestala skupna komisija za meje, ki se je zadnjič sestala leta 2011.

Vučić se je z Grabar-Kitarovićevo udeležil tudi popoldanskega hrvaško-srbskega gospodarskega foruma. V torek pa bo med drugim obiskal srbsko skupnost v sisaško-moslavški županiji.