REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Global Times: Blinken navija za novo hladno vojno, v kateri ZDA ne morejo zmagati

Global Times: Blinken navija za novo hladno vojno, v kateri ZDA ne morejo zmagatiZDA so se iz »krvodajalke« spremenile v »vampirja«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Če se ureditev po hladni vojni bliža koncu, kakšno svetovno ureditev pa si želijo ZDA, sprašuje kitajski časnik.

Vedno večje geopolitično tekmovanje ZDA z Rusijo in Kitajsko pomeni konec svetovne ureditve po hladni vojni, je dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken v govoru, ki ga je nedavno imel na Šoli za napredne mednarodne študije Univerze Johnsa Hopkinsa, piše v uvodniku kitajski časnik Global Times.

»To, kar doživljamo zdaj, je veliko več kot preizkušanje ureditve po hladni vojni. To je pravzaprav njen konec,« je opozoril Blinken in dodal: »Desetletja relativne geopolitične stabilnosti so se umaknila zaradi vse močnejšega tekmovanja z avtoritarnim in revizionističnim silam.«

To izjavo Blinekena so na Kitajskem razumeli kot uvod v novo hladno vojno.

Konfrontacija sil bo še bolj razdelila svet, ki nevarno drsi proti robu prepada, opozarja Global Times.

Če se ureditev relativne geopolitične stabilnosti po hladni vojni bliža koncu, kakšno svetovno ureditev pa si želijo ZDA?

Številni znaki kažejo, da so si ZDA izbrale konkurenco in konfrontacijo za ohranitev lastne globalne hegemonije, tudi na račun interesov drugih držav, vključno z zavezniki in partnerji.

V resnici pa konfrontacija sil ne more rešiti resničnih problemov, s katerimi se sooča sodobni svet. Le še bolj bo razdelila svet, ki nevarno drsi proti robu prepada.

Glede Blinknovih besed je treba premisliti o dveh točkah, piše Global Times.

Blinknove besede odražajo občutek strahu v ZDA.

Prvič, Blinken ustvarja občutek krize v svetu.

Temeljno sporočilo ZDA zaveznicam in drugim državam je, da obstajajo sile, ki izzivajo Ameriko, predvsem pa Washington meri na Kitajsko in Rusijo.

Rusija in Kitajska želita, trdijo ZDA, spremeniti obstoječi svetovni red.

Drugič, Blinknove besede odražajo občutek strahu v ZDA. Pravzaprav Združene države zdaj poskušajo s strateško konkurenco onemogočiti vzpon Kitajske, v upanju, da bodo na ta način ohranile hegemonijo.

Kitajska ne poskuša izzivati ​​ali spodkopavati svetovnega reda.

Doslej so ZDA vsako legitimno zahtevo Kitajske, tudi tiste, ki odražajo razumne zahteve večine držav v razvoju, obravnavale kot nevaren izziv in zlonamerno sabotažo.

Xin Qiang, namestnik direktorja Centra za ameriške študije Univerze Fudan meni, da bodo iracionalni napadi ZDA samo razjezili Kitajsko in druge države v razvoju.

Številne države v razvoju imajo enake zahteve kot Kitajska.

ZDA nasprotujejo vsemu, kar predlaga Peking, ker želijo zadušiti legitimno pravico Kitajske do razvoja. Prav to bo sčasoma vodilo v uničenje obstoječega mednarodnega reda.

ZDA zdaj vidijo Kitajsko kot konkurenco, ki jih izziva, zato nasprotujejo vsemu, kar bi lahko koristilo Kitajski.

Toda ta pristop ne bo uspel ohraniti hegemonije ZDA.

ZDA so danes vpletene v konfrontacije s Kitajsko in Rusijo hkrati. ZDA morajo dobro premisliti, saj bodo zdaj veliko težje kot prej sprožile novo hladno vojno.

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je ameriški BDP znašal skoraj eno tretjino svetovnega BDP, zdaj pa eno četrtino. Glavna nasprotnika ZDA sta jedrska sila Rusija in gospodarska sila Kitajska.

Vstop v spopad z Rusijo bi predstavljal, ugotavlja Global Times, »razburljivo avanturo«.

Kar zadeva Kitajsko, ZDA skušajo z uvedbo tehnoloških omejitev zaustaviti razvoj Kitajske. Vendar pa se ZDA ne morejo popolnoma gospodarsko ločiti od Kitajske.

Za ZDA in njihove zaveznike je Kitajska največji trgovinski partner.

ZDA so se iz »krvodajalke« spremenile v »vampirja«.

Danes so se ZDA spremenile v brezobzirnega strateškega agresorja, ki poskuša s svojimi vse šibkejšimi silami narekovati novo hladno vojno.

Treba je opozoriti, da je tudi moč zaveznikov ZDA močno upadla in da je oslabela »enotnost Zahoda«, ker so se ZDA iz »krvodajalke« spremenile v »vampirja«.

Sedanja generacija ameriških elit arogantno poskuša ponoviti zmago v hladni vojni. To jim ne bo usplelo, sklene Global Times. Namesto tega se bodo ZDA soočile z drugačnim koncem, je prepričan komentator kitajskega časnika.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek