REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Francosko sodišče zavrnilo izročitev Haradinaja Srbiji

Francosko sodišče zavrnilo izročitev Haradinaja SrbijiRamush Haradinaj

Prizivno sodišče v francoskem Colmarju je danes zavrnilo izročitev bivšega kosovskega premierja in haaškega obtoženca Ramusha Haradinaja Srbiji. Haradinaj je odločitev sodišča v prvem odzivu označil za "zmago Albancev", srbski premier Aleksandar Vučić pa je za danes sklical izredno sejo vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodišče je zahtevo Srbije zavrnilo brez obrazložitve. Odločitev so v sodni dvorani sprejeli z aplavzom. Srbija je sicer sodišču med postopkom poslala nove dokaze, s katerimi ej dokazovala, da je bil Haradinaj kot nekdanji poveljnik OVK osebno odgovoren za sodelovanje v številnih zločinih, zaradi katerih ni bil nikoli obtožen niti pred Meddržavnim sodiščem za vojne zločine na področju nekdanje Jgoslavije (ICTY) v Haagu. Nekdanji kosovski premier je bil sicel obtožen tudi s strani haškega tožilstva, vendar mu krivda ni bila dokazana, saj so med postopkom številne priče, ki so ga obremenile v predkazenskih postopkih, umrle v nenavadnih nesrečah ali bile ubite.O sumljivih okoliščinah teh smrti so poročali tudi mednarodni mediji. 

Haradinaj je v izjavi pred sodiščem dejal, da je "dobil bitko" in se svojim privržencem, ki so se zbrali pred sodiščem, zahvalil za podporo. "Ker sem zdaj svoboden, grem v Strasbourg, kjer bom dobil potni list. Upam, da se bom še danes vrnil na Kosovo. Izgubil sem štiri mesece, čas je dragocen," je še poudaril.

Srbski premier Vučić je po odločitvi sodišča v Colmarju za danes ob 11. uri sklical izredno sejo srbske vlade.

Haradinaja so prijeli 4. januarja na letališču Bale-Mulhouse na vzhodu Francije na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je leta 2004 izdala Srbija. V njej ga Srbija obtožuje ubojev in vojnih zločinov v času konflikta na Kosovu v letih 1998 in 1999, ki je zahteval 13.000 življenj. Kosovska vlada je protestirala proti Haradinajevemu prijetju in ga označila kot "primitivno dejanje".

Mednarodno sodišče za vojne zločina na območju Jugoslavije v Haagu je Haradinaja že dvakrat oprostilo. Po navedbah uradnega Beograda v srbski mednarodni tiralici ne gre za kazniva dejanja, za katera ga je oprostilo haaško sodišče.

Teden dni po prijetju so Haradinaja v Franciji izpustili na prostost, a so mu odvzeli potni list in prepovedali, da bi zapustil državo, preden sodišče objavi svojo odločitev. V primeru, da se bo sodišče izreklo proti izročitvi, bo lahko Haradinaj svobodno zapustil državo. V primeru, da bo sodišče podprlo izročitev, bo končno odločitev o njegovi izročitvi sprejela francoska vlada.

Na podlagi stare srbske tiralice v sistemu Interpola iz leta 2004 je Haradinaja junija 2015 za kratek čas prijela tudi Slovenija. Incident je tedaj razburkal odnose med Kosovom in Slovenijo. Ko je Kosovo sporočilo Ljubljani, da se je Haradinaj vračal čez ozemlje Slovenije s posebne diplomatske misije v tujini, so mu vrnili potni list in je lahko zapustil Slovenijo. Septembra 2015 se je potem zaradi tega incidenta morala na interpelaciji zagovarjati tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek