REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropska desnica pozdravlja rezultat Švedskih demokratov na volitvah

Evropska desnica pozdravlja rezultat Švedskih demokratov na volitvahPredsednik skrajno desne stranke Jimmie Akesson je s stranko osvojil tretje mesto

Evropske desne stranke pozdravljajo rezultat desnih Švedskih demokratov na volitvah v švedski parlament. Vodja italijanske vladajoče stranke Liga Matteo Salvini je zapisal, da so se Švedi končno odločili za spremembo. Predsednica francoskega Nacionalnega zbora Marine Le Pen pa govori o demokratični spremembi v Evropi.

"Švedska, domovina multikulturalizma in zgled levice, se je po več letih neurejenega priseljevanja končno odločila za spremembo," je na Facebooku zapisal italijanski notranji minister Salvini. "Tudi na Švedskem so rekli ne Evropi birokratov in špekulantov, ne nezakonitim migracijam in islamskemu ekstremizmu," je poudaril.

"Švedska, domovina multikulturalizma in zgled levice, se je po več letih neurejenega priseljevanja končno odločila za spremembo," je na Facebooku zapisal italijanski notranji minister Salvini.

"Na majskih volitvah v Evropski parlament bomo dokončali spremembo, utemeljeno na vrednotah dela, varnosti in družine," je dodal podpredsednik italijanske vlade.

Ob tem je bil kritičen do italijanskih medijev, ker so pisali o vzponu "skrajne desnice". Vsake stranke, ki želi nadzorovati spremembo, se ne more označiti za skrajno desno, je dodal.

Marine Le Pen

Predsednica francoske skrajno desne stranke Nacionalni zbor (nekdanje Nacionalne fronte) Le Penova pa je v odzivu zapisala, da je "demokratična sprememba v Evropi v teku".

Generalni sekretar avstrijskih svobodnjakov, ki so v Avstriji prav tako v vladi, Harald Vilimsky je izrazil zadovoljstvo z izidom, ki so ga dosegli Švedski demokrati, navaja APA.

Stranke, ki mislijo, da je moč prezreti probleme, ki izhajajo iz množičnega priseljevanja, so volivci znova kaznovali, je povedal evropski poslanec. "Stranke, ki te probleme jemljejo resno, tako kot velika večina ljudi," pa se krepijo. Izrazil je upanje, da se bo ta trend nadaljeval na evropskih volitvah prihodnje leto.

Skrajno desna stranka Jimmieja Akessona je na nedeljskih volitvah v švedski riksdag s 17,6-odstotno podporo osvojila tretje mesto. 

Skrajno desna stranka Jimmieja Akessona je na nedeljskih volitvah v švedski riksdag s 17,6-odstotno podporo osvojila tretje mesto. Slavili so vladajoči socialdemokrati z 28,4 odstotka glasov, drugo mesto pa je zasedla opozicijska desnosredinska Zmerna stranka z 19,8 odstotka. Pričakovati je težavno oblikovanje vlade, saj ne levi ne desni politični blok nista osvojila večine.