REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evrofašizem: Evropski parlament z nagrado slavnega disidenta Saharova podprl ukrajinske neonaciste!

Evrofašizem: Evropski parlament z nagrado slavnega disidenta Saharova podprl ukrajinske neonaciste! Evropski parlament se je ostudno umazal s podeljevanjem nagrade tistim, ki bi si zaradi napadov na svobodomiselnost in omejevanje svoboščin zaslužili kritiko in pregon, ne pa nagrado Evropskega parlamenta. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Evropski parlament (EP) je tvitnil, da je Ukrajini oziroma ukrajinskemu 'pogumnemu ljudstvu' in predsedniku Volodimirju Zelenskemu podelil najvišjo nagrado za človekove pravice - nagrado Saharova.

Pri tem je uporabil fotografijo, na kateri lahko vidimo žensko na levi - Oljo Maljučenko.

Ženska na levi. Vir: Twitter, zajem zaslona

Olja Maljučenko - ženska na levi - je namreč zaročenka Mikole Kushcha, z nadimkom Frost, znanega nacista iz razvpitega bataljona Azov.

To je še dodatno podčrtalo zavržnost tega dejanja, s katerim je Evropski parlament umazal tudi spomin na velikega ruskega fizika, kozmologa, oporečnika in borca za človekove pravice.

Nagrada Saharova je bila namreč ustanovljena leta 1988 v čast posameznikom in organizacijam, ki branijo človekove pravice in temeljne svoboščine.

Letna nagrada, poimenovana po sovjetskem fiziku in političnem disidentu Andreju Saharovu, zagovorniku državljanskih svoboščin v nekdanji Sovjetski zvezi, je torej letos šla v roke - predvsem ukrajinskim vojnim hujskačem in neonacistom.

Prva prejemnika sta bila Nelson Mandela in Anatoli Marčenko.

Tudi tega Azovca je nagradil Evropski parlament. Zanimivo je, da nekdanji predsednik slovenske vlade in predsednik SDS Janez Janša rad poobjavlja tvite ukrajinskega neonacističnega borca, ki si je izbral vzdevek Mr. Frostovik. Vir: Zajem zaslona, Twitter
Evropski parlament se je ostudno umazal s podeljevanjem nagrade tistim, ki bi si zaradi napadov na svobodomiselnost in omejevanje svoboščin zaslužili kritiko in pregon, ne pa nagrado.

Mikola Kushch - Frost (Mr. Frostovik) je posnel tudi video, kjer skupaj z drugimi Azovci ubija ruske vojake.

Bil je v obratu Azovstal in se nato predal Rusom.

Štiri mesece pozneje so ga zamenjali in vrnili k zaročenki Olji Maljučenko.

Ta se sedaj veseli nagrade, ki so jo Ukrajina, »njeni izbrani voditelji, predsednik države in civilna družba dobili za obrambo svobode izražanja.«

Le na kakšno svobodo izražanja tukaj misli Evropski parlament?

Na svobodo izražanja ljudi, ki jih v Ukrajini privezujejo na kandelabre?

In mučijo:

Ob tem je EP nagrado podelil v trenutku, ko je v Ukrajini prepovedanih 12 opozicijskih strank, ko velja prepoved javne uporabe ruskega jezika, ko so izginili številni kritiki kijevskih oblasti, novinarji, ki so karkoli kritičnega zapisali o režimu Volodimirja Zelenskega pa so se znašli v ječah.

In vse to v času, ko državo na vseh ravneh vodijo desnosučni skrajneži, nacionalisti in neonacisti.

Kdor ne verjame, naj si ogleda pogovor z mladim Ukrajincem iz leta 2014, ki odkrito prizna, da je nacist in da se bori proti Rusom od leta 2017.

Še posebej pomenljivo je njegovo priznanje, da morajo Ruse - uničiti:

»Boril sem se. Boril sem se, odkar sem bil star 17 let. Sem Ukrajinec, sem nacist. Boril sem se proti Ljudski republiki Lugansk pravi moški.

Ne potrebujemo jih. Ko bodo ukrajinski tanki vstopili v Doneck, bodo (Rusi) uničeni.

Na vprašanje, ali so prebivalci Donecka Ukrajinci ali Rusi odgovori, da »on te ljudi ne bi imenoval Ukrajinci.«

»Ne potrebujemo jih. Ko bodo ukrajinski tanki vstopili v Doneck, bodo uničeni«, zatrdi.

Bi bilo torej potrebno vojno ustaviti sedaj, ga vpraša novinarka?

»Ne, moramo jih uničiti!« odločen je moški.

Tej in takšni Ukrajini je Evropski parlament torej podelil nagrado Saharova in s tem dejansko izničil njen pomen.

K nagradi sodi tudi njen zajeten finančni del: 50.000 €.

V imenu ukrajinskega prebivalstva naj bi nagrado prejel - predsednik Volodimir Zelenski.

Toda kot poroča Euronews.com ni še znano, ali bo Zelenski odpotoval v Strasbourg 14. decembra, na dan uradne slovesnosti podelitve nagrade Saharova.

V odzivu na novico je Zelenski dejal, da je »hvaležen«.

Najbrž je hvaležen tudi za tistih 50.000 evrov, ki so jih prispevali davkoplačevalci Evropske unije.

Tudi iz Slovenije.

Kandidaturo Ukrajine so podprle tri glavne politične skupine v EP, Evropska ljudska stranka (EPP), Socialisti in demokrati (S&D) ter Renew Europe, kar ji je dalo jasno prednost pred drugima dvema kandidatoma.

Slovenski poslanci v EP iz skupin, ki so podprle dodelitev nagrade Saharova Ukrajini
Vseh osem slovenskih poslancev v EP je iz političnih skupin, ki so podprle dodelitev nagrade Saharova Ukrajini in zavrnile dodelitev nagrade Julianu Assangeu. Vir: Zajem zaslona, https://www.europarl.europa.eu/slovenia/sl/evropski-parlament

Vsem trem skupinam, ki so podelile nagrado Saharova Ukrajincem in Zelenskemu ter jo odrekle Julianu Assangeu pripadajo tudi vsi trenutni slovenski evroposlanci.

Pri tem ima nagrajenec Zelenski, kot ga riše satirični nemški časnik Titanic večen apetit po denarju evropskih davkoplačevalcev in orožju ter je glede tega prava črna luknja, ki posesa prav vse.

Zanimivo je, da se je prav ob predvajanju prvih zvokov črne luknje, ki so jih posneli znanstveniki, na eni od ameriških televizij v program novic (spodaj) po naključju prikradel - prav Volodimir Zelenski!

Toda kot kaže video posnetek (spodaj) iz leta 2019, je tedaj slovenski zet, ki je bil v tem času predsednik ZDA, popolnoma drugače obravnaval taistega ukrajinskega predsednika, ko mu je pred kameram svetoval, naj predvsem uredi svoje težave s predsednikom Ruske federacije Vladimirjem Putinom.

Zelenski nasveta tedanjega šefa Bele hiše žal ni ubogal.

In sedaj se je še Evropski parlament naravnost ostudno umazal s podeljevanjem nagrade tistim, ki bi si zaradi napadov na svobodomiselnost in omejevanje svoboščin zaslužili kritiko in pregon.

Ne pa nagrado Evropskega parlamenta.

Še več, istočasno Evropski parlament ni podelil iste nagrade Julianu Assangeu, novinarju, ki je že desetletje zaprt samo zato, ker je razkril ameriške vojne zločine.

Nikoli preganjane vojne zločine!

Dobitnika nagrade Saharova je izbrala parlamentarna konferenca predsednikov, ki ji predseduje predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, med tremi finalisti, vključno z ustanoviteljem WikiLeaksa Julianom Assangeom in kolumbijsko Komisijo za resnico.

Assangea je za nagrado Saharova nominirala Clare Daly, pogumna evroposlanka z Irske:

Spomnimo, Assange, ki ga je predlagala skupina 41 evropskih poslancev, je avstralski aktivist, publicist in novinar, prejemnik številnih odmevnih nagrad, ki se v ZDA sooča z obtožbami vohunjenja zaradi velike količine zaupnih dokumentov, ki jih je njegova organizacija posredovala javnosti pred več kot desetletjem.

Razkritje je javnosti predstavilo dokaze o ameriških vojnih zločinih, kršitvah človekovih pravic in mučenju.

V celici strogo varovanega londonskega zapora Belmarsh se Assange bori proti odredbi o izročitvi iz Združenega kraljestva v ZDA.

Assangeovi odvetniki pravijo, da ga »preganjajo in kaznujejo zaradi njegovih političnih mnenj«.

Nils Melzer, profesor prava in posebni preiskovalec Organizacije združenih narodov (OZN), specializiran za preiskovanje posledic in žrtev mučenja, že vrsto let opozarja, da je Julian Assange žrtev »psihološke torture«.

Melzer ob tem izpostavlja, da je bil »Assange že več let namerno izpostavljen vse hujšim oblikam krutega, nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali kaznovanja, katerega kumulativne učinke lahko opišemo le kot psihološko mučenje

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk.

Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva.

V primeru, da bi bil izročen ZDA in bi ga spoznali za krivega, mu grozi drakonska kazen do 175 let za zapahi.

Ali celo smrtna kazen!

Ni dvoma, da ob naštetih dejstvih skrajno cinično zvenijo besede predsednice EP Roberte Metsole, ki jih je izgovorila ob razkritju letošnjih nagrajencev, češ da nagrada Saharova letos gre v roke tistih, ki »tvegajo tudi svoja življenja za Evropo, da bi zaščitili vrednote, v katere vsi verjamemo: svobodo, demokracijo, pravno državo

Nič manj sarkastična ni njena ocena, da si »nihče bolj ne zasluži te nagrade« kot Volodimir Zelenski in ljudstvo, ki ga predstavlja.

V luči naštetega je težko dojeti, da Julianu Assangeu v boju za nagrado za svobodo govora - ni uspelo premagati ukrajinskih nacistov.

To vse pove o obupnem moralnem in civilizacijskem padcu današnjega Evropskega parlamenta.

Ali lahko gre še nižje?

Tudi slovenske evroposlance je lahko sram, ker niso imeli poguma vztrajati, da nagrado Saharova prejme tisti, ki si jo še kako zasluži: Julian Assange.

Nagrado so raje izročili Volodimirju Zelenskemu, ki je svojo knjigo govorov izdal pod istim naslovom in skorajda v isti obliki kot njegov vzornik, ki je enako kot Zalenski uvedel rasistične zakone.

Zgolj naključje?

Za ukrajinsko zakonodajo, ki je prepovedala ruski jezik in je uvedla državljane drugega razreda ter za politiko, ki je Evropo pahnila v vojno je bil vojni hujskač Zelenski sedaj celo nagrajen!

Res, nepopisna sramota.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek