REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erjavec: Razen Hrvatov ni nihče presenečen nad stališčem Slovenije glede OECD

Erjavec: Razen Hrvatov ni nihče presenečen nad stališčem Slovenije glede OECDKarl Erjavec, foto: Jure Eržen/Delo

Razen Hrvatov ni nihče presenečen nad stališčem Slovenije o članstvu Hrvaške v OECD; vsi so pričakovali, da bo Slovenija sprejela odločitve, ki bodo za Hrvaško neugodne, je povedal vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec v telefonskem pogovoru z STA iz Tallina, kjer poteka neformalno zasedanje zunanjih ministrov EU.

Minister je pojasnil, da se je ob robu zasedanja z nekaterimi zunanjimi ministri pogovarjal o odnosih s Hrvaško ter da praktično vsi podpirajo spoštovanje mednarodnega prava in odločb sodišč.

Pri tem so po Erjavčevih besedah ministri zaskrbljeni, ker je to slab signal za regijo Zahodnega Balkana, kjer so meje med nekdanjimi republikami Jugoslavije še vedno neurejene.

"Povsem razumejo, da članica EU, ki ima probleme s spoštovanjem mednarodnega prava, težko izpolnjuje pogoje za članstvo v OECD," je še izpostavil Karel Erjavec.

Na vprašanje, ali so v EU presenečeni nad opozorilom Slovenije, da ne more podpreti članstva Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), pa je minister odgovoril, da razen hrvaške zunanje ministrice in Hrvatov nihče ni bil presenečen.

Vsi so pričakovali, da bo Slovenija - glede na to, da Hrvaška ne spoštuje mednarodnega prava - sprejela odločitve, ki bodo neugodne za Hrvaško, je povedal minister.

"Povsem razumejo, da članica EU, ki ima probleme s spoštovanjem mednarodnega prava, težko izpolnjuje pogoje za članstvo v OECD," je še izpostavil.

S hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić sta po Erjavčevih besedah skupaj potovala v Tallinn z redno letalsko povezavo in sta se pozdravila, o dvostranskih odnosih pa se nista pogovarjala.

Erjavec je ob tem znova izrazil upanje, da bo politični vrh v Sloveniji danes uspešen in da bo podprl odločitev, da Hrvaška ne more kandidirati za članstvo v OECD, dokler ne spoštuje vladavine prava.

"Zlasti želim, da bi bila slovenska politika enotna, kar se tiče spoštovanja arbitražne odločbe," je poudaril. Na vprašanje, ali ni enotna, je odgovoril, da je, a da upa, da bo še naprej enotna in da bo danes še enkrat potrdila to enotnost.