REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dvojni standardi: »Deli vaše rakete so padli na kmetijo!«

Dvojni standardi: »Deli vaše rakete so padli na kmetijo!«Raketa Dolgi Pohod 5. Vir: CT, Twitter

Potem ko je mednarodna javnost teden dni poslušala opozorila ameriške vesoljske agencije NASA o tem, kako lahko deli kitajske rakete »Dolgi pohod-5B Y2« padejo na naseljene dele zemeljske površine, so se oglasili tudi na Kitajskem.

Del rakete SpaceX
Del ameriške rakete SpaceX. Vir: Twitter

Deli kitajske rakete, ki je v vesolje ponesla glavni modul prihodnje kitajske vesoljske postaje Tianhe so sicer medtem po vstopu v zemeljsko atmosfero večinoma zgoreli, nato pa brez škode končali v Indijskem oceanu blizu Maldivov.

Kitajska se je istočasno odzvala na kritike iz ZDA, češ da je »ravnala v nasprotju s standardi glede vesoljskih odpadkov«, ni bila »odgovorna in transparentna« pač pa »neobzirna« ter izpostavila nevarnosti ljudi na planetu.

Spomnili so na primer, ko je ameriška raketa SpaceX padla na – kmetijo.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying je zavrnila hudomušne komentarje agencije NASA in obtožila zahodne medije »dvojnih standardov« ter »povzročanja mednarodne histerije.«

Luknja rakete SpaceX  Vir: The Verge
Luknja, ki jo je za seboj pustila raketa SpaceX. Vir: The Verge

»Rada bi povedala, da imajo nekateri ameriški mediji in ljudje očitno dvojne standarde glede teh zadev. Vsi se še dobro spomnimo, da so marca letos, ko je ameriška raketa padla na kmetijo, ameriški mediji pisali romantične stavke o 'streljanju na zvezde na nočnem nebu' in 'zaslepljujočem light-showu',« je izpostavila Hua Chunying.

Takrat je namreč raketa SpaceX padla na kmetijo v državi Washington in za seboj pustila deset centimetrov globoko luknjo v zemlji.

Strokovnjaki so tedaj opozarjali, da je »nenavadno, da se je to zgodilo nad gosto naseljenim krajem«, policija pa je dejala, da ne oni in ne kmet »niso raketni znanstveniki« in »nimajo protokola delovanja za kaj takega«, da pa so se nato lotili »vračila lastnine lastniku«, podjetju SpaceX milijarderja Elona Muska, ki pa dogodka ni želel komentirati.

Delite članek