REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dojenček se je utopil ob krstu, vendar cerkev ne bo spremenila rituala

Dojenček se je utopil ob krstu, vendar cerkev ne bo spremenila ritualaSveta voda. Vir: Shutterstock

Pravoslavna cerkev v Romuniji se je znašla pod velikim pritiskom zahtev po spremembi načina krsta, potem ko je eden od dojenčkov umrl po ceremoniji, ki vključuje trikratno potapljanje otroka v sveto vodo.

Šest tednov staremu dojenčku se je namreč ustavilo srce, zaradi česar so ga z reševalnim vozilom poslali v bolnišnico, kjer je umrl čez nekaj ur.

Avtopsija je pokazala, da je imel deček v pljučih - vodo.

Tožilstvo je zato v tem primeru proti duhovniku v mestu Sukeava na severovzhodu države že sprožilo preiskavo.

Arhiepiskop Teodosije, vodja tradicionalnega krila v Cerkvi sporočil, da se ritual ne bo spremenil.

Kmalu zatem se je na družbenih omrežjih pojavila online peticija, ki jo je podpisalo več kot 56.000 ljudi z zahtevo, da se spremeni ritual krsta.

»Smrt novorojenca zaradi te prakse je ogromna tragedija. To tveganje je potrebno izključiti , da bi triumfirala radost krsta,« piše v sporočilu peticije.

Lokalni mediji navajajo, da ne gre za edini primer, ampak da je bilo že doslej več podobnih incidentov.

Tiskovni predstavnik romunske pravoslavne cerkve Vasile Banesku je dejal, da duhovniki lahko na čelo otroka polijejo tudi malo vode in da jim ni treba v vodo potopiti celotnega otroka, vendar je arhiepiskop Teodosije, vodja tradicionalnega krila v Cerkvi nato sporočil, da se ritual ne bo spremenil.

Več kot 80 odstotkov prebivalcev Romunije je pripadnikov pravoslavne cerkve, ki pa za razliko od drugih pravoslavnih cerkva priznava papeža, cerkev pa je po raziskavah javnega mnenja še vedno ena od institucij v državi, ki ji Romuni najbolj verjamejo.

Delite članek