REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dijsselbloem bo štafeto vodenja evroskupine predal Centenu

Dijsselbloem bo štafeto vodenja evroskupine predal CentenuNizozemski finančni minster Jeroen Dijsselbloem in portugalski finančni minister Mario Centeno

Nizozemec Jeroen Dijsselbloem bo danes v Parizu vodenje evroskupine predal nasledniku, portugalskemu finančnemu ministru Mariu Centenu. Tega so finančni ministri držav v območju evra, med njimi slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman, za svojega novega vodjo izbrali v začetku decembra lani.

Nizozemec bo štafeto Portugalcu za naslednji dve leti in pol predal na portugalskem veleposlaništvu v francoski prestolnici.

Za položaj novega šefa evroskupine so se poleg Centena potegovali še Luksemburžan Pierre Gramegna, Slovak Peter Kažimir in Latvijka Dana Reizniece-Ozola.

Koga je med decembrskim glasovanjem podprla Slovenija, ni znano. So pa na finančnem ministrstvu po izvolitvi poudarili, da je Slovenija z izborom zelo zadovoljna - tako zaradi same izbire kot tudi zaradi poteka izbire, ki je potrdil enotnost evroskupine.

Evroskupina je neformalno telo, ki se v trenutnih nekriznih časih sestaja enkrat na mesec, dan pred zasedanjem vseh finančnih ministrov EU, v času minule krize pa je bila njena vloga še vidnejša. Za položaj lahko kandidira le finančni minister članice območja evra.

Prvi sestanek evroskupine je bil junija 1998 v Luksemburgu. Prvi, dolgoletni predsednik evroskupine je bil Luksemburžan Jean-Claude Juncker, ki je zdaj predsednik Evropske komisije. Januarja 2013 je Junckerja za dva mandata nasledil Dijsselbloem, ki zdaj po izjemno slabem rezultatu njegove stranke na parlamentarnih volitvah ni niti več nizozemski finančni minister.

Centeno, ki ga je nemški finančni minister Wolfgang Schäuble enkrat označil za "Ronalda evroskupine" je bil izbranec evropske socialdemokratske družine, ki je zahtevala ta položaj z argumentom, da člani evropske desne sredine zasedajo vse tri ključne predsedniške položaje v osrednjih institucijah EU. Izbira naj bi odražala tudi zadovoljstvo evroskupine z dobrimi finančnimi in gospodarskimi rezultati Portugalske, ki je pred leti potrebovala finančno pomoč in potem vestno izpolnjevala zahteve upnikov.