REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Delavci stavkajo zaradi nečloveških razmer v migrantskem centru

Delavci stavkajo zaradi nečloveških razmer v migrantskem centruBegunski center Moria, Lezbos Vir:Pixell

Zaposleni v migrantskem centru Moria na grškem otoku Lezbos so danes začeli opozorilno stavko zaradi prevelikega števila ljudi v centru. Za danes so napovedali, da bodo opravljali zgolj dela v skladu s predpisi. Grška vlada je ob tem priznala, da so razmere tam "skorajda nemogoče".

Zaradi obupnih razmer naj bi se za samomore odločali celo otroci.

V centru s 3100 mesti trenutno prebiva okoli 8400 migrantov, v njem pa so razmere po besedah ministra za migracije Dimitrisa Vicasa "zelo težke oziroma skorajda nemogoče".

Tudi po besedah zaposlenih so "pogoji za bivanje tragični in nevredni evropske države". "Razmere predstavljajo številne nevarnosti, od tveganja za epidemije, smrti zaradi slabih vremenskih razmer, samomorov in uporov," so zapisali v petkovem pismu. Zaradi obupnih razmer naj bi se za samomore odločali celo že otroci. Na to so opozarjale že različne nevladne organizacije in Visoki komisariat Združenih narodov za begunce.

Tudi po besedah zaposlenih so 'pogoji za bivanje tragični in nevredni evropske države'.

Zahtevali so razbremenitev centra ter okrepitev policijske zaščite tamkajšnjih prebivalcev in zaposlenih. Napovedali so, da bodo danes opravljali zgolj dela v skladu s predpisi, v ponedeljek pa bodo svoje delo prekinili.

Vodstvo skuša center razbremeniti s pospešenim pošiljanjem ranljivih migrantov, ki so zato tudi upravičeni do azila, v Evropo. "Od 1. maja do 30. avgusta smo na celino poslali 3950 ranljivih ljudi, vendar jih je 5450 prišlo na Lezbos," so poudarili.

Kljub dogovoru med Evropsko unijo in Turčijo o upravljanju migracijskih tokov, katerega namen je bil zajeziti število prihodov migrantov v Evropo, namreč ti še vedno prihajajo na otok. Na njem je trenutno vse skupaj okoli 10.500 migrantov in beguncev.