REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Covid-19 in erektilna disfunkcija: Še en dober razlog za cepljenje moških

Covid-19 in erektilna disfunkcija: Še en dober razlog za cepljenje moškihVir: Twitter

Takoj, ko so zdravniki ugotovili, da virus SARS-CoV-2 ogroža endovaskularni sistem, so se začeli spraševati, ali okužba z virusom, ki povzroča covid-19 lahko povzroči tudi erektilno disfunkcijo (ED).

Za potrditev tega je sicer potrebno še več študij, vendar se zdi, da že sedaj obstaja še en pomemben razlog za cepljenje proti koronavirusu – dejstvo, da bi cepivo lahko pomagalo preprečiti erektilno disfunkcijo.

Številni urologi so namreč od začetka pandemije opazili tudi porast obolevanja zaradi erektilne disfunkcije. Gre za stanje pri moškem, ko tudi v stanju spolne vzburjenosti penis ne uspe doseči potrebne trdote, nujne za spolni odnos.

Čeprav so sumili, da sta covid-19 in ED lahko povezana, to doslej še ni bilo dokazano.

Številni urologi so od začetka pandemije opazili tudi porast obolevanja zaradi erektilne disfunkcije. Gre za stanje pri moškem, ko tudi v stanju spolne vzburjenosti penis ne uspe doseči potrebne trdote, nujne za spolni odnos.

Medtem pa je bilo sicer dokazano nekaj drugega – namreč, da ni znanstvenih dokazov za trditev raperke Nicki Minaj, ki je svojim 22,6 milijonom privržencem na Twitterju ta teden sporočila, da lahko cepiva proti covidu-19 povzročijo impotenco ali »oteklost moda.«

Zaradi podobnih dezinformacij, češ da cepiva povzročajo neplodnost, se v Sloveniji še vedno niso cepile niti številne medicinske sestre – kar je škandal že sam po sebi.

Toda sedaj je na voljo prva študija, ki kaže, da bi težave pri načrtovanju družin in spolnih odnosih nasploh pri moških lahko povzročale prav posledice covida-19, opozarja urolog, dr. Marcos di Rosario Santiago v USA Today.

V študiji, objavljeni julija, so raziskovalci v Italiji po telefonu poklicali več kot 2000 moških, da bi jim postavili vrsto vprašanj o njihovem zdravju in ED.

Vsi moški so bili pozitivni na covid-19. V primerjavi z običajno prisotnostjo ED med populacijo so bile stopnje erektilne disfunkcije precej povečane.

Doslej je to le ena študija, vendar dokazi močno kažejo, da sta ED in covid-19 močno povezana.

Skala Trollpikkenin: Po prebolelem covidu-19 se lahko pojavijo težave z doseganjem trdnosti penisa... Vir: Twitter

Zdi se, da covid-19 povečuje možnosti za razvoj erektilne disfunkcije, erektilna disfunkcija pa je sama po sebi pokazatelj povečane dovzetnosti za okužbo.

Covid-19 je povezan z ED zato, ker vpliva na pljučno mikrovaskulaturo.

Erektilna disfunkcija je pogosto odraz drugih zdravstvenih težav.

Zdi se, da covid-19 povečuje možnosti za razvoj erektilne disfunkcije, erektilna disfunkcija pa je sama po sebi pokazatelj povečane dovzetnosti za okužbo.

Tako na primer nanjo vplivajo sladkorna bolezen, hipertenzija, visok holesterol in koronarne bolezni, ki vse vplivajo na notranji del arterij.

Pogostost in resnost ED in covida-19 sta večja pri moških s povišanim srčnim pritiskom, debelostjo, sladkorno boleznijo in anamnezo žilnih bolezni.

Zato zdravniki upajo, da bo cepljenje proti covidu-19 zmanjšalo tudi možnosti razvoja erektilne disfunkcije.

Novo spoznanje pa je vsekakor še en razlog za cepljenje pri moških, ki jim ni vseeno, ali jim omenjena telesna funkcija deluje – ali pa ne.

Delite članek