REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

CNN: Ukrajina se sooča z »nočno moro«

CNN: Ukrajina se sooča z »nočno moro«Zelenski bo morda moral sprejeti »težke odločitve« glede na novo rusko operacijo na vzhodu. Vir: Posnetek zaslona, X

Nova ruska operacija v regiji Harkov postavlja ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega v neroden položaj, ko mora nekaj žrtvovati, da bi njegovi vojaki obdržali frontno linijo, poroča CNN v analizi s fronte.

Ruska vojska je od začetka operacije v petek zavzela devet vasi, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Ukrajinski generalštab je sporočil, da so imeli Rusi »taktični uspeh« in navedel, da potekajo hudi boji za nadzor nad obmejnim mestom Volčansk.

CNN-ov dopisnik za mednarodno varnost Nick Paton Walsh je ponudil bolj mračno oceno razmer na bojišču in opisal napredek ruskih čet kot »verjetno njihov najhitrejši napredek od prvih dni vojne«.

»To je nočna mora za Kijev iz dveh razlogov: prvič, osvobodili so to državo izpod ruskih sil pred 18 meseci, vendar očitno niso uspeli dovolj utrditi območja, da bi preprečili vrnitev Moskve,« navaja Paton Walsh.

»In drugič, Rusija lahko znova veže preobremenjeno ukrajinsko vojsko s stalnim in močnim pritiskom na Harkov, obstreljevanjem mestnega središča,« je pojasnil in dodal, da se zdaj Zelenski sooča z »grdimi odločitvami o tem, kam poslati omejene vire in kje jih bo žrtvoval«.

Zahodni analitiki pravijo, da je odprtje nove fronte za Kijev še posebej nevarno zaradi stalnega pomanjkanja streliva in zamud pri dostavi zahodne pomoči.

New York Times poroča, da bi uspešen napredek ruskih sil proti Harkovu, drugemu največjemu ukrajinskemu mestu in pomembnemu industrijskemu središču, »lahko demoraliziral Ukrajince in njihove zaveznike« in celo prisilil Zahod, da pritisne na Kijev, da se pogaja z Moskvo.

Letos se je bila Ukrajina prisiljena umakniti iz več mest in vasi v Donbasu, vključno z močno utrjenim mestom Avdejevka, ki je bilo že več mesecev prizorišče hudih spopadov.

Kakšna usoda vse bolj čaka Ukrajince, pa kaže spodnji, viralen video.

Ni potrebno razumeti niti jezika, da ne bi razumeli, klaj sporoča...

Zelenski je delno okrivil Washington za nedavne izgube, prejšnji mesec pa je dejal, da je njegova država »talec« prihajajočih predsedniških volitev v ZDA in političnih prepirov v Kongresu, kjer so republikanci več mesecev blokirali paket pomoči v vrednosti 60 milijard dolarjev.

Predsednik Joseph Biden je 24. aprila končno podpisal zakon o pomoči.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek