REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cipras obljubil reorganizacijo služb za naravne nesreče

Cipras obljubil reorganizacijo služb za naravne nesrečeAleksis Cipras

Grški premier Aleksis Cipras je danes obljubil 500 milijonov evrov za reorganizacijo služb za naravne nesreče, potem ko so po najnovejših podatkih požari na polotoku Atika konec julija zahtevali 93 življenj.

"Kar je danes pomembno, je objektivna preiskava vzrokov tragedije in sprejem vseh potrebnih ukrepov, da se to ne bi več zgodilo," je dejal Cipras v televizijskem nagovoru, v katerem je napovedal omenjeno investicijo ob pomoči evropskih sredstev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Civilna zaščita je medtem danes objavila nove podatke o žrtvah obsežnih gozdnih požarov, ki so izbruhnili 23. julija. V požarih, ki so divjali več dni, je umrlo 93 ljudi. Danes in v sredo sta namreč umrla še dva poškodovana - 78-letna ženska in 83-letni moški.

Civilna zaščita je objavila tudi seznam smrtnih žrtev, med katerimi je 45 žensk, 35 moških in 11 otrok, dveh oseb pa še niso identificirali. Najmlajša žrtev je bil šestmesečni dojenček, najstarejša pa je imela 93 let.

Civilna zaščita je objavila tudi seznam smrtnih žrtev, med katerimi je 45 žensk, 35 moških in 11 otrok, dveh oseb pa še niso identificirali. Najmlajša žrtev je bil šestmesečni dojenček, najstarejša pa je imela 93 let.

Umrli so tudi štirje tujci - Poljakinja in njen otrok ter Irec in Belgijec, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V bolnišnicah je še vedno 34 ljudi, med njimi jih je šest v kritičnem stanju.

Cipras je še povedal, da bo strokovnjak za gozdove ene vodilnih nemških raziskovalnih institucij Družbe Max Planck izvedel neodvisno preiskavo vzrokov požarov in predlagal ukrepe.

"Ničesar ne bomo pozabili, nič ne sme biti prikrito," je dejal premier, katerega vlada se sooča z ostrimi kritikami zaradi neustreznega odziva pristojnih oblasti ob tem najbolj smrtonosnem požaru v zgodovini države, ki je popolnoma opustošil letovišče Mati.

Po požarih je odstopil namestnik ministra za civilno zaščito, ki je bil pristojen za policijo, Nikos Toskas, zamenjana pa sta bila tudi načelnika policije in gasilcev.

Poteka tudi sodna preiskava o morebitnih napakah oblasti. Opozicija je obtožila vlado, da se ni primerno odzvala na požare, med drugim ni primerno obveščala niti evakuirala območja, kjer požari sicer niso redkost. Vlada pa naj bi skušala tudi prikriti razsežnost smrtnih žrtev.

Po požarih je odstopil namestnik ministra za civilno zaščito, ki je bil pristojen za policijo, Nikos Toskas, zamenjana pa sta bila tudi načelnika policije in gasilcev.

Cipras je ta teden tudi napovedal, da bodo zrušili 3200 nezakonito zgrajenih poslopij, ki zapirajo dostop do cest in obale na Atiki. Mnoge žrtve so bile namreč posledica tudi tega, da zaradi zaprtosti dostopov do morja niso uspeli zbežati pred ognjenimi zublji.