REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Cesta do Avdejevke je posuta z našimi trupli«: Ukrajinska vojska svoje ranjene vojake prepustila ruski vojski

»Cesta do Avdejevke je posuta z našimi trupli«: Ukrajinska vojska svoje ranjene vojake prepustila ruski vojskiUkrajnski vojak blizu Avdejevke. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Ukrajinska vojska je na bojišču v nekdanji trdnjavi Avdejevka zapustila številne hudo ranjene vojake, poročajo lokalni mediji, ki se sklicujejo na videoposnetek z enim od pripadnikov vojske Ukrajine.

Kijev je priznal, da je bilo med umikom ujetih več vojakov.

V posnetku, ki je v soboto zaokrožil po družbenih omrežjih, je videti 30-letnega ukrajinskega mlajšega vodnika s klicnim znakom 'Django', ki svoji objokani sestri govori, da so njemu in petim drugim vojakom, ki se niso mogli sami premikati, obljubili, da jih bodo evakuirali v zaledje.

Toda evakuacijsko vozilo po besedah vojaka ni nikoli prišlo.

»Vsi ostali so se umaknili ... Obe nogi imam pohabljeni, v hrbtu imam drobce granat. Ne morem storiti ničesar,« pravi Django.

Sestra ranjenega vojaka je za ukrajinske medije povedala, da je njen brat čakal na evakuacijo najmanj 36 ur.

Po njenem pripovedovanju je imel strašne bolečine, a so mu preprosto dali ogromno protibolečinskih tablet, ki jih je kmalu začelo zmanjkovati, prav tako pa tudi zalog.

Povedala je tudi, da ji je 'Django' kasneje povedal, da so jih »pustili umreti«, potem pa je dejal, da so lokalni poveljniki ukrajinskih sil sklenili dogovor z Rusi, da so poškodovane lahko ujeli in jim zagotovili zdravstveno oskrbo.

»Moj brat je v Avdejevki že dve leti, brez dopusta ali menjave. Upam, da jih bodo v Donecku pokrpali, on ima vse otečene noge. Upam, da ga ne bodo usmrtili,« je dejala sestra, ki jo citirajo ukrajinski mediji.

Vendar se zdi, da so nekatere ukrajinske enote na tem območju imele še manj sreče.

Ukrajinski časopis Strana je navedel besede enega vojaka, razporejenega južno od Avdejevke, ki je dejal, da so se morali iz obkolitve prebiti v majhnih skupinah brez kakršne koli pomoči zalednih sil, pri čemer so utrpeli velike izgube.

»Cesta do Avdejevke je posuta z našimi trupli,« je vojak povedal za ukrajinsko spletno stran.

Tudi ruski časnik Agumenti in Fakti poroča o tem, kako so ukrajinskim vojakom ukazali, da naj zapustijo svoje ranjene tovariše.

Poveljstvo ukrajinskih oboroženih sil je vojakom utrjenega območja Zenit, ki se nahaja južno od Avdejevke, ukazalo, naj zapustijo ranjene in zažgejo orožje, ko zapuščajo svoje položaje.

O tem je na družbenih omrežjih spregovoril Viktor Biljak, pripadnik ukrajinskih oboroženih sil (110. OMBR, 1. bataljon, 2. enota).

Po besedah ukrajinskega vojaka se je njegova enota dvakrat neuspešno poskušala umakniti.

Opozoril je, da je poveljstvo ukrajinskih oboroženih sil izgubilo nadzor nad situacijo in svoje vojake prepustilo usodi.

Po radijski zvezi je poveljnik sporočil, da evakuacije ne bo, zato je treba zapustiti »300« (oznaka za ranjene – op. ur.) in »vse zažgati«. Poveljnik ni vedel, da je ranjen tudi vojak, s katerim je govoril.

Po radijski zvezi je poveljnik sporočil, da evakuacije ne bo, zato je treba zapustiti »300« (oznaka za ranjene – op. ur.) in »vse zažgati«. Poveljnik ni vedel, da je ranjen tudi vojak, s katerim je govoril.

Biljak je dodal, da je bilo z njim na položaju še najmanj šest ljudi. Prosili so za pomoč, drugi ukrajinski vojaki so slišali »njihov obup in stisko«. Nekaterim je vseeno uspelo priti ven samim.

»Tako kot v politiki nihče ne mara nepriljubljenih odločitev. Umik osebja ne gre; junaška obramba je druga stvar. Za to lahko dobite napredovanje,« je poudaril Biljak.

Brigadni general Aleksandr Tarnavski, ki vodi ukrajinske sile na območju Avdejevke, je priznal, da je bilo »določeno število ukrajinskih vojakov ujetih pod pritiskom nadrejenih sovražnih sil«, čeprav je vztrajal, da je celoten umik potekal po načrtih.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Moskva v soboto »v celoti zavzela« Avdejevko.

Zatrdilo je, da je bilo med umikom ubitih približno 1500 ukrajinskih vojakov, za seboj pa so umikajoči vojaki zapustili precejšnjo količina vojaške opreme.

Kako pa so to sprejeli politiki na Zahodu, po prepričanju nekaterih uporabnikov družbenih omrežij kaže spodnja slika:

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je potrdil umik in ga označil za »popolnoma logičnega« in vztrajal, da je bil njegov glavni cilj obvarovati vojake.

Poveljstvo, ki je zadnji dve leti trpelo ogromne izgube je torej nenadoma življenja vojakov postavilo na prvo mesto...

Jasno je, zakaj takšna retorika prav sedaj, ko se ukrajinske obrambne črte - sesuvajo...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek