REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Češka bi v šolah ponovno uvedla predmet obramba in zaščita

Češka bi v šolah ponovno uvedla predmet obramba in zaščitaFoto: Profimedia

Češka vlada premierja Andreja Babiša želi v šolah ponovno uvesti predmet obramba in zaščita. Šolarji bi se morali po njihovem naučiti, "kaj pomeni biti Čeh," je danes za spletno izdajo češkega časnika MF Dnes dejala obrambna ministrica Karla Šlechtova.

Predmet so sicer odpravili leta 1991, približno leto in pol po žametni revoluciji, ko so mirno zrušili komunistični režim.

Sedaj pa želijo v šolski načrt ponovno vključiti obrambo, v okviru katere bi se učili o vojski, prvi pomoči in ravnanju v primeru terorističnega napada. Šolarji ne vedo, ali naj bi se ob napadu "skrili pod mize ali zbežali", je dejala ministrica.

V čeških šolah sicer že sedaj poučujejo o češki obrambi. Kritiki pa vidijo v novem predmetu "militarizacijo družbe".

Češka manjšinska vlada je sicer januarja izgubila glasovanje o zaupnici v parlamentu in opravlja tekoče posle. Babiševa populistična stranka Ano pa bi lahko uresničila svoj načrt s podporo drugih strank v parlamentu. Ano ima sicer v 200-članskem parlamentu samo 78 poslancev.

Češka je od leta 1999 članica zveze Nato. Od leta 2005, ko so odpravili obvezno služenje, pa jim ne uspe doseči svojih ciljev glede novih rekrutov. Trenutno v češki vojski služi okoli 23.000 vojakov.