REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Česa podobnega še nisem videl, uničili bodo naše topništvo«: iranski droni že uspešno napadajo ukrajinske sile

»Česa podobnega še nisem videl, uničili bodo naše topništvo«: iranski droni že uspešno napadajo ukrajinske sileShahed - 136. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Vstop iranskih brezpilotnih letalnikov oziroma dronov v vojno v Ukrajini se je napovedoval dalj časa in sedaj lahko vidimo prve potrditve o tem, da jih ruske sile res že uporabljajo.

Tako kot so imeli turški brezpilotni letalniki veliko vlogo v začetku vojne – pozneje so ruske sile našle učinkovit odgovor zoper to nevarnost - bi lahko imeli iranski droni velik učinek tudi ob nadaljevanju vojne v Ukrajini.

Rusija sicer ima tudi svoje drone, toda iranski očitno po svojih značilnostih predstavljajo tisto vrsto orožja, ki ga Rusija ali nima dovolj ali pa ga ne želi uporabiti, da sovražne sile ne bi prišle v posest tehnoloških skrivnosti tega orožja.

Številni iranski droni pa naj bi bili narejeni na podlagi ameriške tehnologije, zato te nevarnosti ni.

Plod iranskega domačega znanja pa je predvsem izjemno uspešen in natančen Shahed – 129 oziroma Shahed - 136, ki so ga bili Iranci, verjetno v zameno za marsikaj koristnega iz Rusije (npr. nedavno izstrelitev iranskega satelita, morda za prenovo vojaškega letalstva ali protiletalske sisteme…) pripravljeni poslati Moskvi.

V Rusiji so ti letalniki v uporabi z oznako Geran – 2. Verjetno jih v že v Iranu izdelujejo za Rusijo s tem imenom, ki je nato vidno na ostankih letal, povsem mogoče pa je, da jih licenčno izdelujejo že v Rusiji.

Številni poleti transportnih letal iz Irana v Rusijo potrjujejo, da se to sedaj res dogaja in da v Rusijo prihajajo velike količine tega orožja.

Samo v zadnjem tednu so, kot poročajo na kanalu ASB Military, v Rusiji pristali štirje tovorni leti iranskih letalskih družb, povezanih z dobavo orožja.

Iranska tovorna letala namreč še naprej vztrajno pristajajo v Moskvi.

Samo v zadnjem tednu so, kot poročajo na kanalu ASB Military, v Rusiji pristali štirje tovorni leti iranskih letalskih družb, povezanih z dobavo orožja.

V eno letalo gre okoli 150 brezpilotnih letal Shahed -136.

To pomeni, da lahko Iran s tovornimi letali dobavi približno 750 enot Shahed - 136 na teden.

Obstaja pa verjetno še veliko drugih načinov zagotavljanja teh sistemov, ki jih je težje opaziti.

Rusija naj bi imela zdaj pri roki približno 3000 do 5000 kosov tega orožja.

New York Times je pravkar objavil članek, v katerem se ukrajinski vojaški častniki pritožujejo nad ruskimi iranskimi brezpilotnimi letali.

Razkrili so, da je zadetek Gerana - 2 »razpolovil M777«; ukrajinski častnik je ob tem pojasnil, da je izstrelek »dovolj natančen, da zadene prav v točko blizu cevi, kjer je shranjen smodnik, in sproži sekundarne eksplozije.«

»Česa podobnega še nisem videl. Uničili bodo vso naše topništvo. V enem od napadov so bili ubiti štirje vojaki, 16 pa je bilo ranjenih,« pravi ukrajinski častnik.

V nasprotju s splošnim prepričanjem Shahed - 129 ni ameriški dron, narejen »z obratnim inženiringom«, pač pa je domače proizvodnje.

Ne smemo pozabiti, da si je ruska delegacija že ob obisku v Iranu prišla posebej ogledat Shahed - 129.

V nasprotju s splošnim prepričanjem Shahed - 129 ni ameriški dron, narejen »z obratnim inženiringom«, pač pa je domače proizvodnje.

Čeprav se govori, da temelji na vrhunskem izraelskem dronu, ki je strmoglavil v Iranu, Iranci so ga začeli razvijati že v zgodnjih 2000-ih.

Njegova glava lahko uniči pehoto in močno poškoduje opremo v radiju 30 metrov.

Najvišja višina dviga drona je med 7.300 do 7.500 metrov, v zraku lahko ostane 24 ur. Njegov bojni doseg pa je okoli 1700 kilometrov z nosilnostjo 400 kilogramov.

Pricurljale so tudi že prve fotografije posledic novih ruskih iranskih brezpilotnih letal uporabljenih na ukrajinskih havbicah, ki so jih režimu v Kijevu posredovale države zveze NATO.

Očitno je bil za uničenje le-teh potreben le en zadetek, zaradi česar je topniška pomanjkljivost Ukrajine še hujša. Ko ruski protibaterijski radarji zaznajo, od kod prihajajo projektili, je mogoče havbice ali raketomete zadeti v le 15 minutah.

Doseg Shahed - 136 omogoča, da se ga izstreli celo z ozemlja Rusije in zadane natančne zadetke skoraj 2 tisoč kilometrov daleč, tudi med premikanjem ciljev.

Po iranskih trditvah so ti droni leteli tudi neposredno nad ameriškimi vojaškimi ladjami s sistemi Aegis, ne da bi jih odkrili…

Ameriški sistemi zračne obrambe te brezpilotne letalnike težko prestrežejo.

Shahed - 136 je majhnih dimenzij in leti nizko. Te letalnike Američani niso uspeli odkriti niti v Savdski Arabiji, ko je Iran z njimi napadel naftna črpališča.

Po iranskih trditvah so ti droni leteli tudi neposredno nad ameriškimi vojaškimi ladjami s sistemi Aegis, ne da bi jih odkrili…

Zato je razvoj protiukrepov za te sisteme v Ukrajini zelo, zelo malo verjeten - če ne nemogoč.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek