REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Celo Američani skrušeno priznavajo: »Sporazuma ne bo, Iran bo imel že kmalu jedrsko oborožitev!«

Celo Američani skrušeno priznavajo: »Sporazuma ne bo, Iran bo imel že kmalu jedrsko oborožitev!«Ebrahim Raisi in jedrska eksplozija, ki jo vsi čakajo... Vir: Twitter

Čas za dogovor z Iranom glede ponovne veljavnosti jedrskega dogovora se izteka.

Potem, ko je v Iranu prišel na oblast bolj konservativen predsednik, ZDA pa so v času administracije Donalda Trumpa z enostranskim odstopom od sporazuma JCPOA zapravile svojo kredibilnost, je vse manj možnosti za dosego sporazuma.

To pa pomeni, da bomo kmalu imeli opraviti z »jedrskim Iranom.«

Robert Malley, posebni odposlanec ameriškega predsednika Joeja Bidna za Iran je ta teden že opozoril, da se je potrebno pripraviti na »jedrski Iran«, ki bo ignoriral vse omejitve in nadaljeval z bogatitvijo urana vse do stopnje, potrebne za nastanek orožja.

Kmalu bomo imeli opraviti z »jedrskim Iranom.«

Med konferenco, ki jo je organizirala Carnegijeva fundacija je namreč dejal, da se moramo »pripraviti na svet… v katerem Iran ne bo imel zadržkov glede svojega jedrskega programa.«

Malley je tudi kritiziral odločitev nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, da enostransko odstopi od jedrskega sporazuma z Iranom iz leta 2015, znanega po kratici JCPOA.

Trump je od sporazuma brez utemeljenih razlogov odstopil maja leta 2018, kljub temu, da se je Teheran držal določil sporazuma, kar so potrdili mednarodni inšpektorji.

Posledično je Iran začel opuščati spoštovanje določenih določil sporazuma, predvsem glede količin jedrskega materiala in stopnje njegove obogatitve.

V septembrskem poročilu glede Irana so v Washingtonu ocenili, da je Iran od točke, ko bo imel dovolj jedrskega materiala za bombo oddaljen le še nekaj tednov.

Ob tem je novi predsednik Irana Ebrahim Raisi signaliziral, da ga srečanje z ameriško stranjo ne zanima.

ZDA zato preučujejo »druge opcije.«

Ni sicer prav verjetno, da bi se Bidnova administracija odločila za neposreden napad na Iran, vendar omejene akcije niso izključene. Teh si še bolj želi vodstvo Izraela.

Še bolj neposredni so v ameriškem časniku Foreign Affairs, kjer napovedujejo, da bo »Iran postal jedrski – in to obžaloval.«

Plinske mcentrifuge za obogatitev urana
Plinske centrifuge pa se medtem vrtijo in bogatijo uran... Vir: Wikipedia

»Po letih velikih napetosti in prekinjajočih se pogajanjih bi sedaj že moralo biti jasno, da ne bo dogovorjene rešitve za iranski jedrski program. In čeprav so ameriški predsedniki in izraelski predsedniki vlad rutinsko vztrajali, da na mizi ostajajo vse možnosti, ni zelo verjetno da bosta ZDA ali Izrael uporabila neposredno vojaško silo, da bi odstranila iranski jedrski program. Čas je, da začnemo razmišljati o Iranu, obkroženem z jedrskim orožjem,« ocenjuje Foreign Affairs.

V nadaljevanju analize pa kljub temu sklepajo, da Iran kljub uspešnemu preizkusu jedrskega orožja ne bo nič bolj varen, pač pa bo svojo odločitev obžaloval.

Predvsem zato, ker naj bi se ZDA po tem dogodku še bolj usmerile na zaostritev sankcij, istočasno pa bodo pomagale pri demokratizaciji iranske družbe bolj kot sedaj, ko so vse sile usmerjale v jedrski program.

Domet iranskih raket  Vir: Guaradian
Domet iranskih raket. ZDA se hočejo pogajati tudi o njih, Iran to zavrača. Vir: Guaradian

In da bo zato žrtev bombe sama iranska teokracija, bomba pa Iranu ne bo prinesla koristi.

Toda ta analiza je veliko bolj podobna tisti o »lisici in grozdju.«

Dejstvo je, da se je oblast v Iranu po seriji vojn v svoji soseščini in odkritih groženj s strani ZDA in Izraela seveda čutila ogroženo.

Varnost pa je za države najpomembnejša dobrina.

Sankcije so v primerjavi s tem drugotnega pomena, ob tem pa ima Iran že precej obsežen sporazum s Kitajsko in vse bolj »gleda proti vzhodu

In prav tako je res, da posedovanje jedrskega orožja države-tarče v veliki meri prepričuje »humanitarne intervencije« zahodnih držav.

Trump je prepričal iranske pogajalce, da ameriškim predsednikom ne velja zaupati tudi takrat, ko svoje obljube - podpišejo.

Obenem so ZDA izgubile status kredibilne pogajalke.

Trump je prepričal iranske pogajalce, da ameriškim predsednikom ne velja zaupati tudi takrat, ko svoje obljube in zaveze - podpišejo.

V Iranu so prepričani, da bi Američani itak prelomili Jedrski program, zato mnogi v Iranu – kljub temu, da Teheran uradno zagotavlja, da ne želi imeti jedrskega orožja, ki je menda tudi v nasprotju z islamom – vidijo kot najboljše obrambno orožje.

Iran in Trumpove grožnje
Trump je prepričal iranske pogajalce, da ameriškim predsednikom ne velja zaupati tudi takrat, ko svoje obljube - podpišejo. Vir: Twitter

Pri tem bo do tega rezultata privedla sama neuspešna taktika ZDA in enostranskega odstopa od že doseženega sporazuma s Teheranom.

Impotentna EU, ki ni uspela s svojo politiko izvajanja in nato vrnitve k sporazumu, pa bo še naprej samo nema opazovalka dogajanja.

To bo seveda posledica Trumpove politike – Trump pa bo to, brez dvoma, interpretiral popolnoma drugače in svoje neuspehe – pripisal Bidnu.

Pri tem iranski pogajalci verjetno ne bodo odstopili od pogajanj na Dunaju.

Pogajali se bodo naprej, si kupovali čas, medtem pa se plinske centrifuge vrtijo naprej.

Na koncu je verjetneje, da bodo od neuspešnih pogajanj odstopili ameriški pogajalci.

Impotentna EU, ki ni uspela s svojo politiko izvajanja in nato vrnitve k sporazumu, pa bo še naprej samo nema opazovalka dogajanja.

Delite članek