REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Causus belli: Nezakonita blokada Kaliningrada povzročila panične nakupe na ruski »nepotopljivi letalonosilki«

Causus belli: Nezakonita blokada Kaliningrada povzročila panične nakupe na ruski »nepotopljivi letalonosilki«Kaliningrad - čakajoč na ruski odziv. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na severu Evrope se pripravlja še ena zaostritev, ki bi se lahko hitro spremenila v »causus belli« oziroma razlog za nov resen spopad.

Gre za »evropsko« blokado železniškega tranzita med dvema deloma ruskega ozemlja v nasprotju s številnimi mednarodnimi sporazumi in konvencijami.

Litva je namreč v soboto blokirala železniški tranzit dela ruskega blaga v Kaliningrajsko regijo, nato je sledila še cestna blokada.

Na Nizozemskem so to tvegano potezo Litve pospremili s komentarjem, da »NATO cilja na KATASTROFO v Kaliningradu tako, da izziva Rusijo v svetovno jedrsko vojno,« poroča Frontnieuws.

Gre dejansko za ruski »notranji promet«, ki samo zaradi geografskih posebnosti območja poteka preko ozemlja članice EU. Litva in EU zato kršita celo vrsto veljavnih sporazumov in konvencij.

Oblasti v Vilni so sporno potezo pojasnile z navedbo, češ da je zadevno blago zaradi vojne v Ukrajini pod sankcijami Bruslja in da zato ne more več skozi ozemlje Evropske unije, tudi če potuje iz enega dela Rusije v drugega.

Litva pri blokadi tranzita blaga iz Rusije v njeno eksklavo Kaliningrad upošteva zgolj sankcije EU proti Rusiji, je po včerajšnjem zasedanju zunanjih ministrov EU povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

»Litva ni sprejela nobenih enostranskih omejitev in zgolj izvaja sankcije EU,« je dejal Borrell.

»Obtožbe, da Litva izvaja svoje sankcije, so lažne, čista propaganda,« je dodal.

Vendar pa Borell prikriva, da gre dejansko za ruski »notranji promet«, ki samo zaradi geografskih posebnosti območja poteka preko ozemlja članice EU.

Z drugimi besedami - EU se tam, kjer ima priložnost zaradi geografskih posebnosti vmešava v notranje odnose Rusije tako, da prekinja pretok blaga med dvema deloma suverene države.

Vojna napoved - Kaliningrad
Vir: Posnetk zaslona, Twitter

Tudi če niso enostranske omejitve, pač pa »evropske« gre še vedno za grobo kršitev veljavnih mednarodnih sporazumov.

Kaliningradska regija je namreč ruska eksklava na severu Evrope, ki se nahaja med Poljsko in Litvo ob baltski obali.

Njen položaj v središču Evrope ji omogoča enostavno dostavo ruskega blaga v kateri koli del EU.

Kot eksklava ali ozemlje, ki pripada Rusiji, ki je geografsko ločeno od matične države, mora imeti v skladu z mednarodnim pravom popoln dostop do celinske Rusije.

Zato nekateri analitiki menijo, da bi potezo Litve, da blokira dostop Rusije do lastnega ozemlja, do neke mere lahko šteli za casus belli – razlog za napoved vojne.

Blokada določene države, bodisi pomorska ali podobna je v mednarodnih odnosih namreč že tisočletja običajen razlog za vojno.

Blokada določene države, bodisi pomorska ali podobna je v mednarodnih odnosih že tisočletja običajen razlog za vojno.

Po besedah ​​litovskih uradnikov je bila odločitev sprejeta po pridobitvi odobritve Evropske komisije, glavnega vodstvenega organa EU pod taktirko Ursule von der Leyen.

Številne države, vključno z državami članicami EU, so proti Rusiji uvedle obsežne sankcije kot odgovor na njeno vojaško operacijo v Ukrajini konec februarja.

Evropski blok je med drugim prepovedal vstop vrsti ruskega blaga v EU.

Te sankcije niso sprejete na ravni OZN, pač pa le EU, toda članice Evropske unije jih ne oziraje na to dejstvo - izvajajo.

Kaliningrad - zemljevid
Kaliningrad, med Litvo in Poljsko. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zato Rusija iz svojega ozemlja do dela svojega ozemlja, ki je fizično ločeno od nje po železnici ne more več pošiljati določenega blaga.

To so surova nafta in naftni derivati, premog, kovine, gradbeni materiali, napredna tehnologija, steklovina, nekatera živila in gnojila, alkohol itd.

Po besedah ​​guvernerja regije Antona Alikhanova prepoved pomeni, da je mogoče blokirati kar 50 odstotkov blaga, namenjenega v Kaliningrad.

»Omejitve, ki jih je Litva uvedla za tranzit blaga v Kaliningradsko regijo, so že vplivale na cestni promet«, so sporočili uradniki ruske eksklave.

Seveda se bo Rusija odzvala na sovražna dejanja. Ustrezni ukrepi so v pripravi in ​​bodo sprejeti v bližnji prihodnosti.

»Delna omejitev tovornega tranzita velja tudi za cestna vozila, ki vozijo skozi Litvo. Tako kot [blago, ki se prevaža] po železnici, je to blago zdaj mogoče prevažati le po morju«, so sporočili iz tiskovne službe regionalne vlade.

Ni nujno, da bo blokada prinesla pomanjkanje, kajti prehod čez Baltsko morje je še vedno odprt za Rusijo. Po mnenju uradnikov iz Kaliningrada, pa tudi voditeljev večine trgovskih verig, je regija dobro preskrbljena s hrano in zalogami in ne bo imela zamud pri dostavi od tri do šest mesecev.

Pomemben del mesa, mlečnih izdelkov in rib se proizvaja v regiji, po besedah ​​vodje glavnega pristanišča v regiji pa je Kaliningrad v zadnjih letih celo izvozil nekaj koruze, pšenice in oljne ogrščice.

Toda tudi potniški promet trenutno prav tako poteka z nekaterimi težavami.

Potniški vlaki iz celinske Rusije v Kaliningrad prek Litve so bili ustavljeni v začetku aprila, štiri velike ruske letalske družbe pa še opravljajo lete Moskva-Kaliningrad.

Na voljo so tudi morski trajekti, Rusija pa pripravlja še nove pomorske povezave s Kaliningradom.

Kljub temu je mogoče pričakovati oster odziv Rusije na blokado.

Moskva se bo maščevala za transportno »blokado« Kaliningradske regije, pravi visoki ruski varnostni uradnik.

Za Rusijo je poleg ekonomskega pomena Kaliningrad najpomembnejši v vojaški vlogi »nepotopljive letalonosilke.«

Maščevanje Moskve zaradi litovske prometne »blokade« ruske regije Kaliningrad bo resno prizadelo litovske državljane, je dejal Nikolaj Patrušev, vodja ruskega varnostnega sveta.

»Seveda se bo Rusija odzvala na sovražna dejanja. Ustrezni ukrepi so v pripravi in ​​bodo sprejeti v bližnji prihodnosti,« je Patrušev povedal novinarjem med potovanjem v Kaliningrad v torek.

Dodal je, da bodo posledice odziva Moskve »resno negativno vplivale na prebivalce Litve«.

In kaj je v ozadju?

Ameriško-čilski novinar Gonzalo Lira, ki poroča iz Harkova (YouTube video spodaj) je o tem naredil poseben video prispevek in se v njem še posebej obrnil na vse Američane.

Opozarja jih, da gre vojna v Ukrajini zelo slabo za ukrajinsko stran in da zato želijo v NATO vojno po vsej sili razširiti, da bi pozornost javnosti obrnili drugam.

V tem smislu gre za provokacijo, ki bi lahko spopade razširila celo na sever Evrope, kar je po oceni Lire izjemno nevarno.

Gre za neodgovorno politiko, za katero stojijo ZDA, je prepričan Lira.

Pri tem ne smemo pozabiti, da je za Rusijo poleg ekonomskega pomena Kaliningrad najpomembnejši v vojaški vlogi »nepotopljive letalonosilke.«

Kot vojaško oporišče regija bistveno prispeva k strateški globini Rusije in je kritična prednost Moskve v njenih zmogljivostih za preprečevanje dostopa do območja (A2AD) v Baltskem morju, kar lahko spodkopava Natovo svobodo manevriranja v baltskih državah in delih Poljske.

Kaj bo sedaj storil Kremelj?

Bo Rusija vzpostavila zračni most s Kaliningradom? Morda kar preko kopenskega dela Litve?

Zagotovo je le, da ta kratkovidna poteza Litve in EU vodi še k nadaljni zaostritvi napetosti v Evropi.

Delite članek