REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanske poslance razburila predstavitev predloga vlade za prihodnje odnose z EU

Britanske poslance razburila predstavitev predloga vlade za prihodnje odnose z EU

Na burnem zasedanju britanskega parlamenta je danes novi minister za brexit Dominic Raab predstavil vladni predlog za prihodnje odnose z Evropsko unijo. Opozicijski poslanci so razpravo začeli s pritožbo, ker jim niso vnaprej zagotovili kopije sto strani dolge bele knjige o brexitu, sejo pa so morali celo začasno prekiniti.

Opozicijski poslanci so se takoj ob začetku predstavitve začeli razburjati, da jim niso predložili kopije predloga. Sejo so nato za približno pet minut prekinili, da so vsi dobili svoj izvod in ga na hitro pregledali.

Raab je po prekinitvi seje predlog označil za "inovativnega" in dejal, da predvideva ambiciozno prihodnost z unijo.

Raab je po prekinitvi seje predlog označil za "inovativnega" in dejal, da predvideva ambiciozno prihodnost z unijo.

V osrčju je prost pretok dobrin, zaradi katerega bi se London še naprej držal evropskih standardov. Na področju storitev, predvsem finančnih, pa bi Otok ubral bolj samostojno pot, čeprav mu bo to deloma zaprlo dostop do enotnega trga. Izstopili bi tudi iz carinske unije. Hkrati bi prekinili še nenadzorovano priseljevanje državljanov Evropske unije.

Nekateri poslanci so predlog že označili za "trdi brexit" za storitve, čeprav na drugi strani predvideva tesnejše vezi z EU, kot so si to želeli številni Britanci, piše BBC.

Hkrati s predstavitvijo v parlamentu je konservativna spletna stran objavila alternativne načrte, ki naj bi nastali še pod Raabovim predhodnikom Davidom Davisom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi predloga sta vlado premierke Therese May zapustila glavni pogajalec z EU Davis in zunanji minister Boris Johnson.

Glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier je danes tvitnil, da bodo predlog preučili v skladu s smernicami Evropske komisije, članicami in Evropskim parlamentom. Predlog EU je namreč sporazum o prosti trgovini z učinkovitim sodelovanjem na več področjih, med drugim varnostnem.