REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boris Johnson: »Himarsi« so bili dragoceni, toda Rusi so učinkoviti

Boris Johnson: »Himarsi« so bili dragoceni, toda Rusi so učinkovitiHujskač vojne: Ukrajinci ne morejo zmagati, če jim Zahod ne dobavi še več orožja, trdi nekdanji britanski premier. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Zelenski je prosil Zahod, naj mu pošlje 200 sofisticiranih balističnih sistemov, kot je »ATACMS«, ki jih ima Amerika na zalogi, teh pa je na tisoče.

Eden glavnih režiserjev in hujskačev vojne v Ukrajini nadaljuje s propagiranjem vojne in spodbujanjem Ukrajincev ob njihovih vsakodnevnih samomorilskih misijah, ki se tudi po poročilih zahodnih medijev zdijo brez možnosti za resen uspeh.

»Ne verjemite, da bodo ukrajinski vojaki ali širše prebivalstvo Ukrajine položili orožje in sklenili dogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom,« poskuša domačo in širšo javnost prepričati nekdanji britanski premier Boris Johnson.

Čeprav je sam povedal, kaj si Ukrajinci mislijo, Johnson v avtorskem besedilu za britanski Spectator navaja, da se ne borijo po ukazu nekoga drugega in da se ne bodo ustavili, če jim bo to kdo ukazal.

»Menijo, da je ideja o pogajanjih smešna. V zadnjih dneh sem se na vse kriplje trudil, da bi jih izprašal o tem vprašanju, vendar nisem opazil niti najmanjše oslabitve ukrajinske odločnosti,« trdi Johnson.

Dodaja, da Ukrajinci ne vidijo, kako bi ozemlje zamenjali za mir in verjeli Putinu na besedo, manjka pa jim le eno.

»Od nas hočejo samo eno stvar - orožje, da bi dokončali delo. Samo ne razumem, zakaj odlašamo. Zakaj smo vedno tako počasni? Kako naj tem ljudem pogledamo v oči in razložimo zamudo? Med to vojno smo podcenjevali Ukrajince in precenjevali Putina, to počnemo tudi danes,« pravi Johnson.

Da bi Zahod prepričal, naj v Kijev pošlje orožje, nekdanji britanski premier navaja, da so Rusi menda utrpeli hude izgube na fronti, tako da bi bil, če bi Ukrajinci nadzorovali premik na Krim, to strateški obrat.

»Tudi če tega ne bodo mogli storiti v naslednjih nekaj tednih, bodo zagotovo lahko naslednje leto,« je dejal Johnson.

Ovira pri tem je pomanjkanje »strateške potrpežljivosti in veliko večjega občutka nujnosti v programu vojaške pomoči«, navaja Johnson.

»Potrebe ukrajinskega bojišča se spreminjajo in tega se moramo zavedati. Pred približno enim letom smo bili nesmiselno zaskrbljeni, da bomo, če bomo Ukrajincem dali tanke in oklepna vozila, izzvali Rusijo. Zdaj so brezpilotna letala postala tako smrtonosna, da s fronte poročajo, da obe strani parkirajo oklepna vozila in gredo peš,« piše Johnson.

Nato Johnson našteva, kakšno orožje še potrebujejo Ukrajinci.

Pozabil pa je na potrebe Ukrajink, nosečih vojakinj:

Johnson pravi, da Ukrajinci potrebujejo prenosne sisteme zračne obrambe za uničenje ruskih helikopterjev, sisteme v stilu »Patriota« in boljše topništvo dolgega dosega za prevzem ruskih položajev.

»’Himarsi’ so bili dragoceni, toda Rusi so bili v protiukrepih učinkoviti. Ukrajinci hočejo in potrebujejo 'ATACMS', raketni sistem dolgega dosega, ki ga ZDA še vedno hranijo zase, prav tako potrebujejo več raket, kot je 'Storm Shadow', ki so se izkazale za izjemno dragocene,« pravi Johnson.

Johnsona skrbi ugled Zahoda, kot da človeštvo še ne ve, kako ZDA s podrejenimi lakajskimi državami iz Nata v svet prinašajo »demokracijo«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Dodaja, da je Zelenski prosil Zahod, naj mu pošlje 200 sofisticiranih balističnih sistemov, kot je »ATACMS«, ki jih ima Amerika na zalogi, teh pa je na tisoče.

»Zakaj so na ledu? Kateremu drugemu namenu bi lahko služili kot boljšemu zagotavljanju dolgoročne varnosti Zahoda, vključno z ZDA,« se sprašuje Johnson.

Pravi, da nekateri glasovi v Washingtonu trdijo, da bi morale Združene države slediti strategiji »najprej Kitajska« (torej vojna s Kitajsko), zato sisteme hranijo v rezervi, če jih bo treba poslati na Tajvan.

Zdaj so brezpilotna letala postala tako smrtonosna, da s fronte poročajo, da obe strani parkirajo oklepna vozila in gredo peš, piše Johnson.

»ZDA so Ukrajini dale le približno 1 odstotek svojega letnega proračuna, Velika Britanija pa le del tega, kar so dale ZDA. Na terenu ni ameriških škornjev, ni možnosti, da bi se vreče z ameriškimi trupli vrnile domov, a vložki Zahoda so še vedno ogromni. Če Putin zmaga in vse, kar mora storiti za zmago, je obdržati vsaj del ozemlja, ki ga je že zasedel, bo po svetu obkrožilo strašno sporočilo: da je bil to trenutek, ko so se demokracije zavezale, da se bodo zoperstavile avtokraciji, in niso uspele. Zgodba o Ukrajini bo govorila o levjesrčnih ukrajinskih vojakih, ki jih je izdal Zahod,« svari Johnson.

Boji se za ugled Zahoda, kot da človeštvo še ne ve, kako Američani s sebi podrejenimi lakajskimi državami iz Nata v svet prinašajo in so tudi v preteklosti prinašale »demokracijo«.

Johnson dodaja, da se bo razvedelo, da Zahod ne misli resno, kar govori, da ne podpira svojih prijateljev in da se ni pripravljen zavzeti za svobodo in pravno državo, tudi ko noben zahodni vojak ni v nevarnosti.

»Če Putin zmaga v Ukrajini, če obdrži le delček tega, kar je zasedel, potem bo lekcija jasna: da se agresija splača, da je mogoče evropske meje spet spremeniti z nasiljem, z vsemi sredstvi za Gruzijo, baltske države, kjer koli v nekdanji Sovjetski zvezi ali nekdanjem sovjetskem vplivnem območju, kjer Putin načrtuje revanšistično in vojaško operacijo,« piše Johnson.

Johnson poskuša Zahodu nagnati strah v kosti, ko omenja Putinovo zmago, češ da bi bila to katastrofa za ameriško vodstvo in da gre za izid, ki ga ne bi mogel prenesti niti »tisti, ki je želel Združene države Amerike znova narediti za velike,« je namignil Johnson na Donalda Trumpa.

»Če pa Ukrajina premaga Putina, kar jim lahko uspe z našo pomočjo, potem je ravno obratno. Svetu bo poslano ravno nasprotno sporočilo: da nam je mar za demokracijo, da smo pripravljeni podpirati svoja načela in da ima Zahod še dovolj poguma, da se nečesa drži, dokler mu ne uspe,« pravi Johnson.

Priznava, da ima Putin veliko podporo po vsem svetu, in osupel pravi, da je »naravnost zastrašujoče videti toliko držav, ki so pripravljene Putinu pomagati«.

»Ukrajinci so bili zgroženi nad šibko objavo z vrha G20 v Indiji in zavračanjem te države, kljub prošnjam Joeja Bidna, da sploh dovoli Zelenskemu, da nagovori srečanje na svoj običajen način. Vse to se bo spremenilo, ko bo Ukrajina zmagala: Vsa ta grozna sumničavost, stave in vso podmazovanje Putina, bo izginilo z dnevnega reda. To je zato, ker obstaja ena stvar, ki jo vsi ljudje na svetu razumejo bolje kot tisoč pridig o demokraciji in vladavini prava, in to je vojaška zmaga,« sporoča Johnson.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek