REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bojkot Zelenskega v Bundestagu: Nočemo poslušati govorca v maskirni obleki

Bojkot Zelenskega v Bundestagu: Nočemo poslušati govorca v maskirni oblekiLevičarska stranka »Unija Sarah Wagenknecht - za razum in pravičnost« je pozvala, naj se Zelenskemu odreče pozornost, ker prispeva k »spirali stopnjevanja« vojne. Vir: Posnetek zaslona, X

Poslanci opozicijske stranke Unija Sarah Wagenknecht - za razum in pravičnost (SUV) so bojkotirali govor Vladimirja Zelenskega v Bundestagu, je razvidno iz video prenosa na spletni strani nemškega parlamenta.

»Zelenski prispeva k izjemno nevarni spirali eskalacije in se zaveda nevarnosti jedrskega konflikta z uničujočimi posledicami za celotno Evropo. To dokazujejo njegovi prejšnji govori v evropskih parlamentih. Zato mu ne bi smeli posvečati pozornosti v Bundestagu,« piše na spletni strani stranke.

Stranka je že pozvala Zahod in Kijev, naj upoštevata signale iz Moskve o možnosti prekinitve ognja in želji po mirni rešitvi.

Pred tem je vodstvo parlamentarne frakcije desničarske nemške stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) svojim poslancem priporočilo, naj se ne udeležijo govora Vladimirja Zelenskega v Bundestagu.

»Govorca v kamuflažni obleki, ki mu je potekel mandat, nočemo poslušati, saj je zdaj le predsednik vojne in prosjačenja, ki se ni pripravljen pogajati,« piše v sporočilu stranke.

Zelenski je trenutno v Nemčiji, kjer poteka forum o obnovi Ukrajine.

Program obiska Zelenskega je vključeval tudi njegov govor v Bundestagu.

Pred tem je levičarska stranka »Unija Sarah Wagenknecht - za razum in pravičnost« že napovedala, da namerava bojkotirati njegov govor.

»Tudi vodstvo parlamentarne frakcije AfD je svojim poslancem priporočilo, naj se vzdržijo govora ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega v Bundestagu, predvidenega za torek,« je sporočil vrh stranke.

Nemški mediji poročajo, da bi lahko bile sprejete posebne odločitve na sestanku frakcije kmalu po govoru Zelenskega.

Nasprotniki AfD in SSV pogosto kritizirajo zaradi njunih domnevnih vezi z Rusijo. Na zadnjih volitvah v Evropski parlament je AfD zasedla drugo mesto s 15,9 odstotka glasov, SSV pa 6,2 odstotka.

Zelenski se je udeležil konference o obnovi Ukrajine, ki do srede poteka v Berlinu in jo med drugim organizira nemško zunanje ministrstvo, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Slovenska vlada je v torek sporočila, da režimu v Kijevu namenja še pet milijonov evrov za nadaljnjo humanitarno in razvojno pomoč ter angažma pri obnovi Ukrajine.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek